Last news in Fakti

18 Декември, 2022 10:53 1 639 15

Защо се множат респираторните заболявания

  • грип-
  • респираторен вирус-
  • александър симидчиев

Респираторно-синцитиалният вирус е по-опасен за деца

Защо се множат респираторните заболявания - 1
Снимка: БГНЕС

Защо се множат респираторните заболявания? Темата в студиото на “Събуди се” коментира пулмологът д-р Александър Симидчиев. “След като бяхме затворени покрай пандемията, хората сега искат да се социализират повече. Общува се много, което позволява на респираторните вируси да се разпространяват”, обясни докторът, цитиран от Нова телевизия.

По думите му респираторно-синцитиалният вирус е по-опасен за деца. “Той предизвиква повече оплаквания със свистене и свирене в гърдите”, каза д-р Симидчиев.

Грипът също не е лек, категоричен е той. “Най-същественото нещо е да имаме висока степен на внимание, ако имаме симптоми”, предупреждава лекарят. “Симптомите идват 24 часа по-късно, отколкото става заразно едно дете”, обясни още той.

Лечението при грип, насочено към причинителя, може да бъде от два типа - единият е под формата на сироп или таблетки, а другият - с инхалатор. “Те обаче се прилагат само при грип”, посочи д-р Симидчиев.

Той препоръчва да се направи тест, за да се провери дали боледуваме от грип или от вирус.

Грипа може да разпознаем по симптомите - болка в мускулите и очите, рязкото начало, са сред първите индикатори.

“Ваксините, които са приложени достатъчно рано, премахват възможността да боледуваме тежко. Те изискват около 2 седмици да се развие имунитет”, обясни лекарят. Той е категоричен, че по време на пик на заболелите, също може да се постави ваксина. “Широкоразпространена заблуда е, че не може”, каза д-р Симидчиев.

Като член на “Демократична България” д-р Симидчиев коментира и шансовете за съставяне на правителство с втория мандат. “Надявам се всички да имат малко разум, да подходят към процеса систематично. Важно е да се състави правителство, в което балансът на интересите на всички партии в парламента ще бъдат до голяма степен покрити”, каза той. “ДБ ще бъде конструктивна. Ще предлага решения. Няма да чертае толкова много червени линии, извън тези, които виждаме, че от дълги години не се случват”, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дали

    18 2 Отговор
    Боледуваме от грип или вирус....???аааа ко казако???че и по медиите. Грипа не се ли причинява от вирус???? Тоз много в час че и акъл ръси.....
  • 2 СЪСИПАА Я ТАА ДЪРЖАВА ТИЯ ПОЛИТИЦИ БЕ

    7 1 Отговор
    ....сега две седмици ще се разхождат 🤒🤒....с коли с автобуси и само лети☝а отговорните с ...😷
  • 3 Факт

    8 2 Отговор
    Защо се дава гласност на този малоуменфелдшер да се изказва по непонятни за него теми.Основен виновник това е ДВГ.Скапаните коли трябва да бъдат зажранени завинаги
  • 4 ПСР

    5 0 Отговор
    RSV направи сериозни опашки пред кабинетите.А и запълни детските отделения.Бронхиолити,бронхити и пневмонии.
    Отделно,тече някаква субепидемия от стрептококови инфекции/скарлатина.Грипът е епизодичен,все още.А"страшилището" Омикрон,съвсем се бил отчаял,на този фон.
  • 5 го-шо

    9 1 Отговор
    тоя отдавна се опитва да прави кариера (и парици) от въздуха. види се - успява вече.
  • 6 Ясно е

    10 2 Отговор
    Защото има надупчени с екперименталки и сега това са хора с унищожена имунна система.
  • 7 Нема страшно

    6 1 Отговор
    Опаа, клиента на трибунала пак напомня за себе си. Няма да те забравим, господинчо, не се притеснявай.
  • 8 мани мани

    4 0 Отговор
    закоту самолети разпръскват вируси

    Коментиран от #10

  • 9 КовидманЯк

    3 0 Отговор
    Б.и си м.а.й.к.а.т Симид!
  • 10 Ще почерпя

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "мани мани":

    Да предната седмица две вечери около 12 часа вечерта ниско летящ самолет витлов кръжи около 10 15 минути и се маха.който има обяснение да го каже,зима е тук наоколо няма посеви,няма комари,няма някакви други болести или насекоми които да правят бели.Така беше и при ковида минава самолета и след ден два увеличение на болните.Всичко е измама ,геноцид и богатите да стават още по богати.
  • 11 Вирус

    1 0 Отговор
    Тоя показа ли графики листета де е ковида бе нали се кълнеше в него
  • 12 Вирус

    5 0 Отговор
    Грипа не е ли вирус и той бе и тоя му бил доктор хахаха като всички ДБебили
  • 13 Кой е по-най-най

    2 1 Отговор
    Пишете в началото на статията,че този е от ДеБето да не си губим времето да го четем.Тъкмо се чудех защо ме дразни ...те как ги избират там?Да не би да попълват някакъв тест за най-дразнещ на света?
  • 14 с3дм

    1 0 Отговор
    Респираторните заболявания се множат поради липса на здравна култура, възпитание, култура на поведение, не спазване на дистанция, не кихане, не кашляне в другите и пр.
  • 15 даеа

    0 0 Отговор
    Да въвеждат маските в болници и магазини! Заради други хора няма ние да страдаме. И да си оставяме заплатите в аптеките.