Last news in Fakti

14 Януари, 2023 15:22 3 599 6

Кои храни помагат за пречистването на кръвта

  • кръв-
  • прочистване на кръвта-
  • храни-
  • здраве

В днешно време консумацията на храни с наситени мазнини се увеличава, което може да доведе до болест на кръвоносната система още преди достигането на средна възраст

Кои храни помагат за пречистването на кръвта - 1
Снимка: Shutterstock

Кръвта започва да се сгъстява, а мазнина започва да се натрува по стените на кръвоносните съдове още през 20-те ни години.

В днешно време консумацията на храни с наситени мазнини се увеличава, което може да доведе до болест на кръвоносната система още преди достигането на средна възраст, пише vesti.bg.

Когато общият холестерол и триглицеридите нарастнат в кръвта, се случва хиперлипидемия, а когато „добрият“ холестерол (HDL) е нисък, се случва дислипидемия.

Ако кръвта и кръвоносните съдове не са „пречистени“ навреме, могат да се случат голям брой възпаления. Нужни са усилия чрез правилно хранене и упражнения за прочистване на кръвоносните съдове.

Абнормалната липидемия е състояние, при което метаболизмът на липидите е нетипичен. В резултат на това концентрацията на мазнини в кръвта нараства необикновено много, което води до сгъстяване на кръвта. Това е най-честата причина за сърдечно-съдови заболявания.

Прекомерната консумация на мазнини и въглехидрати през храната, пиенето на алкохол, пушенето, стресът и липсата на физическа активност са част от причинителите на дислипидемия.

Ако имате диабет, той много често е съпроводен от дислипидемия. Тогава неутралните мазнини са с високо съдържание, а добрият холестерол е с ниско, затова атеросклерозата е често срещана.

Още в началото на 20-те години мазнина започва да се натрупва по стените на артериалните кръвоносни съдове. Дислипидемията е един от рисковите фактори за атеросклерозата.

В 20-те и 30-те години холестеролът, който се акумулира в кръвоносните съдове, се деформира чрез оксидацията и причинява възпалителни реакции.

След навършването на 40 години артериите се стесняват, което води до болки в гърдите или перфиерна артериална болест. Ако кръвни съсиреци блокират изцяло някоя артерия, това може да доведе до инфаркт на миокардата или кръвоизлив в мозъка, съответно и до смърт.

Сериозни последствия като парализа и нарушения в говора също могат да последват.

За превенция и контрол на дислипидемията се препоръчва да намалите приема на наситени мастни киселини, които ги има в месото, пилешката кожа и маслото.

Препоръчва се да консумирате повече ненаситени мастни киселини, които ги има в храни като маслото от перила, сусамовото масло, зехтина и риби като скумрията и сайрата. Избягвайте яденето на инстантни храни, защото в тях има много трансмазнини.

Онази остра миризма в чесъна и лука идва от съставката алицин. Тя намалява опасността от натрупването на холестерол и запушване на кръвоносните съдове.

Кверцетинът в лука предотвратява уврежданията на кръвоносните съдове и намалява съдържанието на лошия холестерол (LDL).

Джинджеролът – лютата съставка на джинджифила, помага за намаляването на холестерола и за намаляването на неутралната мазнина, която се натрупва в кръвоносните съдове.

Ергостеролът в гъбите шийтаке намалява нивата на холестерол в кръвта. Лецитинът в бъбрековидния боб прочиства кръвта и пречи на натруването на мазнина по кръвоносните съдове. Фибрите в ябълките прочистват кръвта и помага за превенцията от инсулт.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    4 0 Отговор
    След като сте посетили факти са задължителни
  • 2 гост

    9 1 Отговор
    Червеното домашно вино от ароматно Мерло ни помага да пречистим кръвта ....

    Коментиран от #3

  • 3 биридчет

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    ти гъмзата ни уважааш ли ва

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "биридчет":

    не Ва
  • 5 Жорж

    4 3 Отговор
    Абе аз ката ям всеки ден кралски скариди и червен хайвер на филийки и печени пъдпъдъци на фурна дали ще имам завишен холестерол. А и виното ми е Шато от 1457 г. леко златисто и с кехлибар цвят.

    Коментиран от #6

  • 6 тиририрам

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Жорж":

    Някое по-старо вино нямаш ли?