Last news in Fakti

15 Януари, 2023 17:07 6 044 11

7 храни, които повишават тестостерона

  • тестостерон-
  • храна-
  • хормонален баланс-
  • здраве

Храненето и начинът на живот са ключови елементи за поддържане на оптимален хормонален баланс, който с напредване на годините се променя

7 храни, които повишават тестостерона - 1
Снимка: Shutterstock

Тестостеронът е мъжкият полов хормон, който, в оптимални нива, има важно значение за сексуалната потентност, редпродуктивните способности, поддържането на мускулната маса и растежа на косата. Храненето и начинът на живот са ключови елементи за поддържане на оптимален хормонален баланс, който с напредване на годините се променя. Ето защо е важно да включваме в менюто си храни, които благоприятстват синтезата на различни хормони и медиатори в тялото. Някои храни имат функциите да стимулират произвоството на тестостерон в тялото и е препоръчително да ги консумираме с цел постигане на хормонален баланс.

Яйца

Яйцата са ценен източник на Омега-3 мастни киселини, витамин D, хорестерол и протеини, които са ключови елементи за синтеза на тестостерон. Освен това, жълтъкът съдържа цинк, който има важно значение за тестостероновата секреция.

Овесени ядки

Овесените ядки имат високо съдържание на витамин D, който е ценен за поддържане на оптимални нива на тестостерона. Също така, те съдържат авенакосид, който позволява на тестостерона да циркулира свободно в организма, намалявайки нивата на други хормони.

Зеле

Зелето и представителите на кръстоцветните зеленчуци увеличават синтезата на мъжкия полов хормон. Те съдържат фитонутриентът индол-3-карбинол, който упражнява положително действие върху тестостерона, тъй като намалява ективността на ензима, който превръща свободната фракция на мъжкия полов хормон в естроген.

Риба тон

Рибата тон също е богат източник на селен, Омега-3 мастни киселини и витамин D, което я прави полезна част от хранителния режим за повишаване на нивата на тестостерона в кръвта.

Джинджифил

Счита се, че джнджифилът има свойства да повишава сексуалното желание, но също така влияе и върху производството на мъжкия полов хормон. За постигане на този ефект е необходима редовна консумация.

Чесън

Чесънът е друга полезна храна, която увеличава нивата на тестостерона. Той съдържа алицин, който стимулира отделянето на литуенизиращия хормон - LH, който увеличана количествата на циркулиращия тестостерон в кръвта.

Авокадо

Авокадото е ценен източник на витамин В6, калий и цинк - 3 ключови елемента за повишеното производство на мъжки полови хормони, пише puls.bg. От друга страна, авокадото съдържа и олеинова киселина, която намалява нивата на “лошия” LDL холестерол и увеличава стойностите на “добрия” HDL холестерол, което е от ключово значение за поддържане на оптимални нива на тестостерон в кръвта.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кикимора

    20 6 Отговор
    Не мога да разбера заглавието?!!!

    Коментиран от #4

  • 2 Божидара Найденова

    21 2 Отговор
    Е поредния автор на факти, дето не гледа какво пише - 7 храни, които повишаване на тестостерона. Найс аааааааааааа?
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 2 Отговор
    БЛАГОДАРЯ госпожа НАЙДЕНОВА много ПОЛЕЗНИ съвети
  • 4 мани мани

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кикимора":

    щот божидара си мисли за тестостеронови уйоe
  • 5 Найденова ✈️

    10 3 Отговор
    Тестостерона се произвежда от тестисите.
  • 6 Механик

    24 1 Отговор
    В последните две години наблюдавам екипа на тоя сайт. Установил съм, че неделя следобед и понеделник цял ден, се появяват статии написани неграмотно дори за тоя сайт. Да не говорим, че изглеждат писани от хора махмурлии и/или надусани. А контрол нямаааа! Едно време за правописна грешка, журналиста ставаше или безработен или го слагаха да набира текстове в печатницата.
    "7 храни, които повишаване на тестостерона" (звадка от заглавието)

    Коментиран от #8, #10, #11

  • 7 Тау

    11 1 Отговор
    Народният хумор гласи, че риба Тон, е наречена така, на пренасяните в нея количества метали.
  • 8 Случва се да сгрешиш

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    Няма ли опция да си редактираш заглавието ?

    Коментиран от #9

  • 9 Механик

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "Случва се да сгрешиш":

    Аз ли трябва да го редактирам? Ми аз не получавам заплата за това. Аз съм читател, просто, но искам като ми се предлага нещо, то да е на ниво. Не държа да е на космическо ниво, ама поне мааалко, дето се вика.
  • 10 гостъ

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    Критикуваш,но и ти нови думи измисляш.Каква е тази дума ,,звадка"? Липсващата буква ,,И" не е до ,,З" за да е клавиатурна грешка от бързане.
  • 11 Ти си

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    Какво се чудиш , kвантитет целия "редакторски " колектив е събран от кол и въже чрез обяви в ZaplatA .....