Last news in Fakti

25 Януари, 2023 16:32 1 120 3

Диетите намаляват риска от рак

  • тумор-
  • рак-
  • диета-
  • растеж-
  • развитие-
  • риск-
  • чревна флора

Ограничаването на калориите се отразява благоприятно върху чревната микрофлора

Диетите намаляват риска от рак - 1
Снимка: Shutterstock

Китайски изследователски екип установи, че ограничаването на калориите при диета може да предотврати растежа на тумори с помощта на бактерии в червата, предаде Синхуа.

Проучването, публикувано в списанието "Нейчър метаболизм" тази седмица, разкрива, че ограничаването на калориите при диета предпазва от нарастване на тумори при женски мишки чрез механизъм, зависим от чревната микрофлора.

Учени от университета Фудан установиха при експерименти с гризачи, че след ограничаването на калориите се получава обогатяване на пробиотик, наречен B. bifidum. Това води до значително инхибиране на растежа на туморите.

Проучването показва, че B. bifidum медиира индуцирания от намаления прием на калории антитуморен ефект чрез производството на ацетат и също зависи от натрупването на имунни клетки в туморната микросреда, съобщава БТА.

Резултатите сочат, че намаленият прием на калории при диета модулира състава на червата и предлага нова потенциална стратегия за лечение на рак, казаха изследователите.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    3 0 Отговор
    А мъжките мишки белот ли играят? Или ходят на конкурс "Мис Мишкинибикини"? Всички диети са вредни за човешкото тяло,лишено от хранителни ресурси.

    Коментиран от #2

  • 2 Моарейн

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "въпросче":

    Подготвят ни, колега, подготвят ни за това, което са ни замислили - сто грама тревица на ден, а за най-послушните - по петдесет грама брашно от щурци на година. И бачкане, бачкане, бачкане до гроб с опция за безплатна евтаназия, когато преценят, че вече не сме полезни за обществото.
  • 3 Мана Мана

    1 0 Отговор
    По-големи свободни съчинения не бях чел! Ами, уважаеми журналисти, разговаряйте с онколози и тогава преписвайте и превеждайте! Нямате никво чувство за вътрешна редакция на написаното - кой ще го чете, как ще му се отрази и т.н.