Last news in Fakti

20 Март, 2023 23:42 5 131 35

Post-Vac-синдром: пострадалите от ваксините срещу COVID

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • заразени-
  • ваксина-
  • ваксини-
  • вирус-
  • симптоми-
  • ваксинации

Има хора, развили тежки оплаквания след ваксинациите

Post-Vac-синдром: пострадалите от ваксините срещу COVID  - 1
Снимка: Shutterstock

Мечтаната ваксина! Точно преди две години Саша Шварц бърза да се ваксинира, за да получи обратно късче свобода. 30-годишният германец е здрав, в добра спортна форма и винаги в отлично настроение.

Но това положение се променя след ваксинацията с AstraZeneca. „Никога преди не се бях чувствал толкова отпаднал и безпомощен, колкото през последните две години. Усещам се като затворник в собственото си тяло“, казва Саша.

Множество сериозни оплаквания

Всичко започнало в деня на ваксинацията като главоболие, висока температура и световъртеж, но после оплакванията на Саша се увеличили. За изтеклите две години той вече е нанесъл в списъка си 96 нови симптома, като най-лошият се нарича „помътено съзнание“. Саша не може дори книга да вземе в ръце и се чувства лишен от жизнени сили.

Два месеца след първата ваксинация Саша Шварц отива да си бие втора ваксина, този път BioNTech – с надеждата, че нещата ще се подобрят. Става обаче точно обратното. Принуден е да остане за седмици на легло, после му дават отпуск по болест.

„Минаха цели две години, докато намеря имунолог, който да вземе на сериозно оплакванията ми. Преди все ми разправяха, че това било психосоматика, че ваксините са сигурни“, разказва младият мъж.

Пренебрежимо нисък процент на съмнителни странични ефекти

Той е един от малкото, но все пак съществуващи случаи на пострадали от ваксините срещу Ковид-19. В отговор на запитване на ДВ, от института „Паул Ерлих“, който отговаря за ваксините и биомедицинските препарати, съобщиха съответните данни: получени са били общо около 333 000 сигнала за странични ефекти от ваксинациите и около 50 000 – за подозирани тежки странични ефекти. Това означава, че подозрителни ефекти са се появявали в около 1 до 2 на всеки хиляда дози ваксина – с други думи става дума за пренебрежимо нисък процент.

Но това, че процентът е нищожен, не помага на потърпевшия Саша Шварц. Университетската клиника в Марбург установява, че пациентът е развил хипервъзпаление на имунната система, тоест – оплакванията му не са на психосоматична основа. И до днес обаче лечение не се намира. Саша разказва, че на моменти разумът му наистина е помътен: „А в най-лошите фази просто лежа в леглото и гледам тавана.“

Но Саша Шварц не се предава. Наскоро той стана инициатор на група за самопомощ, в която се включиха вече 70 души със сходни съдби. Те обаче се оплакват и от още нещо: страданието им се натъква на подозрителност. „Когато се изявяваме публично, често следва вълна от враждебни отговори. Едните пишат: „Сами сте виновни, да не сте се ваксинирали!“ Другите пък ни обвиняват, че всичко това не било вярно. Ужасяващо е“.

Отпускът по болест на Саша Шварц изтича всеки момент и занапред младият мъж ще трябва да живее от помощи за безработни. Държавно обезщетение? Нито цент. Вместо това Саша е натрупал 4000 евро дългове. Сложното промиване на кръвта, което препоръчват лекарите, ще му струва 15 000 евро, но здравната каса също казва „не“.

Сега германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах предприема мерки за по-бързото признаване на случаите, в които коронавирусът или ваксините са причинили трайни вреди – и за съответно подпомагане на такива пациенти. Министерството разработва програма за оказване на помощ в такива случаи.

Искове срещу фирмите-производителки

Онези пациенти, които не желаят да се доверят на тази програма, навярно ще се обърнат към адвокати като Тобиас Улбрих. Неговата адвокатска кантора вече представлява 750 души, които твърдят, че са пострадали от ваксините, внесени са и 130 иска срещу фирмите BioNTech и Моderna. Адвокатът твърди, че германското правителство не е информирало в достатъчна степен гражданите на страната за възможните странични ефекти на ваксините. Той припомня, че министърът на здравеопазването дълго време смяташе, че ваксините не предизвикват никакви странични ефекти.

Вече предстои и първият процес: 57-годишна жена твърди, че ваксината ѝ е причинила проблеми със сърцето. А телефонът на адвокат Улрих не спира да звъни: неговият екип е провел вече над 3000 първоначални консултации. Адвокатът обяснява, че гражданските искове са срещу фирмите-производителки на ваксините, но в крайна сметка държавата е гарантирала сигурността на препаратите, така че вероятно тъкмо тя ще плаща. Това се казва r в съответния договор, подписан с Еврокомисията.

Адвокатът е уверен, че клиентите му ще получат съответните обезщетения и ще могат да покрият възникналите медицински разноски. Какво точно е нужно на такива пациенти обяснява д-р Йордис Фромхолд, най-добрата специалистка в Германия по заболяванията, които наричаме „лонг Ковид“ или „пост Ковид“. Тя вече е лекувала хиляди хора, част от които се оплакват именно от страничните ефекти на ваксините. Д-р Фромхолд казва: „Хората, които изпитват страничните ефекти на ваксините, често пъти несправедливо биват обвинявани, че са едва ли не привърженици на конспиративни теории. Не ги взимат на сериозно“.

Ваксините бяха нужни

Лекарката добавя още нещо много важно в защита на тези пациенти: те са се подложили доброволно на ваксинацията. Дали на този фон правителствената стратегия за масово ваксиниране може да се постави под въпрос? Не, категорична е д-р Фромхолд. Защото главната цел беше да се сложи край на пандемията и да се предотвратят тежки развития на болестта. Нека не забравяме, казва тя, че интензивните отделения бяха пълни, а много смъртни случаи можеха да се избегнат. И припомня, че ваксинациите са постигнали желаната цел, но не са били изцяло лишени от рискове.

„Това не е изненадващо. При толкова много дози ваксина процентът на хората със странични ефекти е нисък, но абсолютният им брой си остава сериозен. И ние трябва да се погрижим за тези пациенти“, казва лекарката.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пич

    97 1 Отговор
    Еее..... много ни убеждаваха , че европейците са модерни , а българите сме изостанали , но , я виж сега .....!!!??? Как ще ни стигат , американците ...?!
  • 5 DW - Пропаганден машинен

    123 2 Отговор
    Помните ли, как точно изродите от DW /без извинение/ ви заливаха със заглаеия "Ваксините работят", "Ваксините са безопасни" и т. н. и прибираха с кеф парите от бялата мафия и правителства дадени им за реклама и пропаганда!
    Тези цинични изроди /отново без извинение/ сега имат наглостта да говорят за пострадалите от ваксини!?!?
    Вие ве, вие DW убихте и осакатихтe тези хора, наравно с белите мафиоти!

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бай ганьо

    12 89 Отговор
    Ваксината си остава по малкото зло от ежедневните цигари и алкохол!
  • 8 мдаааа

    4 58 Отговор

    До коментар #5 от "DW - Пропаганден машинен":

    Като се замисля , Копейкин колко много е "ваксиниран" , аз благодаря на Бог-а , че съм далеч от тези неща ...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Последния Софиянец

    104 2 Отговор
    Българският народ прояви разум с измамата Ковид ,сега дано прояви разум и с чуждата война.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 В България

    52 1 Отговор
    на 10 "ваксини"само един е баш ваксиниран!
  • 13 нннн

    74 3 Отговор
    Разумът на Саша е бил помътнен още като е решил да се ваксинира. Една позната починa седмица след ваксинацията.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Калпазанин

    66 0 Отговор
    Гледам и не вярвам на ушите си, и това от дз тцтцтьтц тцтц, и урсула е още на свобода
  • 16 мдаааа

    3 9 Отговор

    До коментар #14 от "Мдааа":

    Немаш и напредстава , какво беше в Чернобил ... Но тогава техниката беше Сименс . Нямаше заплахи , санкции ...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пучо Капучо

    58 1 Отговор
    Канада. Монреал. Тричленно семейство българи с канадско поданство. Няма ваксини - няма коронавирус. Бият си ваксини родителите по три, за да могат да ходят на работа, а синът с четири, щото иначе няма училище и го гледат като прокажен...и ела да видиш за какво става въпрос - кажи-речи и тримата през 6 месеца в болница, в спешното с температури, задух и аха някой от тях да опъне петалата. Факт.
    А страхът при тях вследствие от ваксините, си е за тяхна сметка. Това е демокрацията в западния свят. Ай със здраве.
  • 19 Съдът във Флорида

    59 1 Отговор
    Забрани ваксините като изключително вредни и причиняващи смърт.А така.малко били случаите.
  • 20 Христо

    63 1 Отговор
    Мисирките обръщат палачинката. Значи положението с "ваксините" въобще не е розово. А за ваксинираните трябва да се говори "или добро, или нищо". Просто натиска от политици, мисирки и медицински лица беше огромен, някои хора рухнаха психически и се надупчиха.
  • 21 Обективен

    23 0 Отговор
    Шумов кажи нещо
  • 22 Сух

    55 0 Отговор
    Дойче зеле беше една от медиите, които лансираше ваксинацията.
  • 23 Някой

    44 1 Отговор
    Тъкмо се почудих как може да има статия с такова заглавие от ДВ, и се зачетох. Веднага стана ясно, че тя е насочена срещу ваксината на "Астра Зенека". И нито дума против американските ваксини.
    Личи си кой им плаща на ДВ. Пък и на тези, които ги преписват.

    Коментиран от #35

  • 24 Някой

    42 0 Отговор

    До коментар #6 от "Германеца":

    Ми, не знам за какво точно говориш. Но преди 2-3 седмици излезе информация от Евростат, мисля. В нея се виждаше много ясно каква е екстра смъртността през 2022 спрямо 2019 (преди ковид). В Германия бе +37%. Във Франция +27. А в България и Румъния беше по-ниска - минус 6-7 %.
    Та, пак си помисли дали само 2 на 1000 имат странични ефекти...

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Дара

    48 1 Отговор
    Всички, които налагаха насилствени ваксини, веднага затвор и съд.
  • 27 Моарейн

    36 0 Отговор
    Жива да не бях! Дойче прокиснало зеле с антиваксърска статия, вярно само против Астра Зенека, но все пак това си е едно добро начало.

    Коментиран от #31

  • 28 Чичо

    37 0 Отговор
    1-2 на хиляда… пренебрежително нисък процент!!! Те смъртните случаи са повече от 1-2 на 1000. Всяка друга ваксина в миналото се изтегля от употреба при такива данни. Лека полека истината ще започне да излиза дори по т. нар. Мейнстрийм медии.
  • 29 хора

    4 17 Отговор
    аз си сложих три ваксини на Модерна а имах много над нормата антитела .от тогава не съм боледувал.
    странно само да усетя ,че нещо А май настивам и след десетина минути изчезва , преди това усещам нещо става вътре бушува по вените ми немога да си го обясня .
    здрав и много енергичен станах.!
    явно при всеки организъм различно действат ваксините !
  • 30 Геша

    20 1 Отговор
    Най-важно сега е да се разобличи държавата осеяла света с незаконни биолаборатории . И да се заклейми за вечни времена като империя на злото и лицемерието.
  • 31 Геша

    13 1 Отговор

    До коментар #27 от "Моарейн":

    Точно Астра зенита беше по безопасна, а не генетична.

    Коментиран от #32

  • 32 Геша

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "Геша":

    Редакторът написа зенита.Исках да напиша Зенека.
  • 33 Мнение

    2 20 Отговор
    Това е свързано с подготвянето на искове за парични обезщетения спрямо компаниите производители на ваксини. Истината е че ваксините спасиха милиони животи. А това с клинченето за пари, го има във всяка област, където има свръх печалби.
  • 34 най-сетне

    7 1 Отговор
    Експерименталните мишки започват да се усещат. Вече са маркирани и когато решат, могат да пуснат новото вирусче/вариант и да ги попилеят. Това са новите роби. Добре дошли в 1984.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.