Last news in Fakti

6 Април, 2023 16:14 795 3

Ангел Кунчев: Заболеваемостта от скарлатина и варицела ще се нормализира до 2-3 седмици

  • ангел кунчев-
  • заболеваемост-
  • скарлатина-
  • варицела-
  • нормализиране

Заразяването сред възрастни не е толкова лесно, както е сред децата в яслите и детските градини, каза главният държавен здравен  инспектор

Ангел Кунчев: Заболеваемостта от скарлатина и варицела ще се нормализира до 2-3 седмици  - 1
Снимка: Нова телевизия

В следващите две-три седмици ще се нормализира заболеваемостта от скарлатина и варицела и ще преминем към нормалната фонова заболеваемост. Това каза за БТА главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той участва в отбелязването на 75 г. от създаването на Световната здравна организация.

При носителство на скарлатина и при нормален контакт заразяването сред възрастни не е толкова лесно, както е сред децата в яслите и детските градини, където те са в много тесен контакт. Децата, които би следвало да се тестват за носителство, се определят във всеки конкретен случай, допълни той.
Има много точна нормативна уредба кой и при какви условия се поставя под карантина, а отделно от това епидемиолозите от регионалните здравни инспекции разпореждат съответните мерки, допълни доц. Кунчев. Всичко зависи от това дали става въпрос за скарлатина или само за носителство, което е различно и рискът е различен.

Не беше неочаквано рязкото повишаване на заболеваемостта от варицела и скарлатина, тъй като три години имаше много строги противоепидемични мерки. Те са повлияли за по-ниското разпространение както на грип и COVID-19, така и на варицелата и скарлатината, и заболеваемостта тогава е била много по-ниска. Сега вече има контингент от деца, които не са боледували и беше ясно, че при нормализиране на ситуацията, те „ще се срещнат“ с варицела или скарлатина, посочи още доц. Кунчев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маймунчев

    7 0 Отговор
    Ако живеехме в нормална държава трябваше да си в затвора ковидарски изрод
  • 2 да питам само

    5 0 Отговор
    тоя и другите нощ-ници с останалите шарлатанковидари що са на свобода?
  • 3 Вирус

    0 0 Отговор
    Нещо за коронката няма ли да каже главния