Last news in Fakti

10 Април, 2023 16:20 3 412 25

Революционен пробив в медицината? Създават ваксини срещу рак и сърдечни заболявания до 2030 г.

  • рак-
  • ваксина-
  • модерна

Главният медицински директор на "Модерна" д-р Пол Бъртън вярва, че компанията му ще може да предложи лечение с ваксина за всякакви болести само след пет години

Революционен пробив в медицината? Създават ваксини срещу рак и сърдечни заболявания до 2030 г. - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Милиони животи могат да бъдат спасени от революционни ваксини срещу редица заболявания, включително срещу рак, съобщава в. "Гардиън"

Водещата американска фармацевтична компания "Модерна" е уверена, че ваксините срещу рак, сърдечносъдови и автоимунни и други заболявания ще бъдат готови до 2030 г.

Проучванията по въпроса са "многообещаващи".

Главният медицински директор на "Модерна" д-р Пол Бъртън вярва, че компанията му ще може да предложи лечение с ваксина за "всякакви болести " само след пет години.

Компанията, която създаде една от водещите ваксини срещу коронавирус, разработва и противораков препарат, насочен към различни видове тумори.

"Ще разполагаме с тази ваксина, като тя ще бъде много ефективна и ще спаси стотици хиляди, ако не и милиони животи. Мисля, че ще можем да предложим персонализирани противоракови ваксини срещу различни видове тумори на хората по света", посочи Бъртън.

Той посочи и че голям брой респираторни заболявания могат да бъдат покрити с една инжекция - което би позволило на уязвимите хора да бъдат защитени срещу COVID-19, грип и респираторен синцитиален вирус (RSV) - докато иРНК терапиите могат да се прилагат за редки заболявания, за които в момента няма лекарства.

При терапиите, базирани на иРНК клетките се учат как да произвеждат протеин, задействащ имунния отговор на организма срещу болестта.

Молекулата иРНК инструктира клетките да произвеждат протеини. Чрез инжектиране на синтетична форма клетките могат да изпомпват протеини, които искаме нашата имунна система да атакува.

Базираната на иРНК противоракова ваксина би предупредила имунната система за рак, който вече се развива в тялото на пациента, така че тя да може да го атакува и унищожи, но без да поразява здрави клетки.

Това включва идентифициране на протеинови фрагменти на повърхността на раковите клетки, които не присъстват върху здрави клетки - и които е най-вероятно да предизвикат имунен отговор - и след това създаване на части от иРНК, които ще инструктират тялото как да ги произвежда.

Най-напред лекарите вземат биопсия от тумор на пациент и я изпращат в лаборатория, където генетичният му материал се секвенира, за да се установят мутации, които не присъстват в здрави клетки. След това алгоритъм за машинно обучение идентифицира кои от тези мутации са отговорни за стимулиране на растежа на рака. С течение на времето той научава кои части от анормалните протеини, кодирани от тези мутации, е най-вероятно да предизвикат имунен отговор. След това се произвеждат иРНК за най-обещаващите антигени и се пакетират в персонализирана ваксина.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мангъров

    44 13 Отговор
    Ваксините са измама!
  • 2 ковидясъл

    43 10 Отговор
    единствената полза от ковид ваксинитe e,че фармацевтичните гиганти направиха луди печалби и са си направили елементарната сметка,че към 2030г ще им трябва нова доза допинг!
  • 3 да де

    45 15 Отговор
    След "успеха" на ковид ваксините едва ли има будали да се връзват на подобна новина.
  • 4 Ковид@рчето Калитко

    35 12 Отговор
    Абе досега една ваксина минаваше някъде 10 години клинични изпитания. Сега сме 2023 година, а тия говорят за 2030. Явно никакви процедури няма да се спазват и ще ни бодат с каквото им падне според текущата промоция...
    Важното е, че ще има достатъчно щастливи опитни зайчета, дето ще тичат за чудодейния лек, щото вярват в науката и ще громят антиваксърите с пяна на уста...
  • 5 Фон дер Лайн

    33 3 Отговор
    Ще купя няколко милиона броя.

    Коментиран от #11

  • 6 ха ха

    27 5 Отговор
    Вече не правим разлика между ваксина и лекарство? Мнооого ловко. Генно модифицирани супер мариовци из Европа. Да видим...
  • 7 Zа родину

    20 5 Отговор
    Лошо, значи са измислили нови болести. Лечението на тези вероятно не е печелившо. ВИЕ КАК МИСЛИТЕ....

    Коментиран от #9

  • 8 Пич

    28 6 Отговор
    Хахаха..... тази ваксина на Модерна , така модерно ще ви прати на почивка..... Гадовете искат да съкращават световната популация от хора , не да я правят здрава !!!
  • 9 дано не съм прав

    23 7 Отговор

    До коментар #7 от "Zа родину":

    може би ваксинираните против ковид ще развият онкологични заболявания и ще им трябват нови ваксини!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Илюминат

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Фон дер Лайн":

    Чшъъъ , овцата..... милиарди казах , бееее.....
  • 12 Aлфа Bълкът

    22 2 Отговор
    Ще създадат на дядо ми! Да изкарат ваксината срещу спин, дето я крият 40г. Пък лоши гени радиация и 30г застоял начин на живот не се лекуват.
  • 13 Академик Лирик

    23 3 Отговор
    Ха ха, гледайте какво става, една и съща технология ще унищожава туморите и то всякакви, и в същото време ще действа като ваксина срещу почти всичко, НЯМА ТАКИВА ПРЕСТЪПНИЦИ, ПАЗЕТЕ СЕ И НАЙ-ВЕЧЕ ДЕЦАТА СИ, ПРОВЕРЯВАЙТЕ И ТРАДИЦИОННИТЕ ВАКСИНИ ПО КАКВА ТЕХНОЛОГИЯ СА!!!!!!!¡!!!!!!
  • 14 Лекар

    23 3 Отговор
    "компанията му ще може да предложи лечение с ваксина за всякакви болести само след пет години"

    Абе голяма работа ще да е тази ваксина - срещу едни пари ще лекуват с нея рак и мерак. Нещо като едновремешния "пенкилер" - лекувал всичко. И сигурно пак ще е експериментална тази ваксина като тази за Ковид.

    Те и ваксините ви за Ковид не само не лекуваха ами даже и не предпазват от заразяване - то "лекуващи" ваксини до сега няма измислени - има предпазващи от заразяване като създават имунитет срещу определен вирус (тези за Ковид и това не правят).

    Вие ще правите ваксина която "лекува" и то рак който не е заразен а е генетична мутация на собствените ти клетки - ама ние ще ви вярваме защото "запада е велик" но в правенето на пари от глупостта на хората.
  • 15 Госあ

    20 3 Отговор
    Отново грешка в заглавието ! модерна създават ваксини ЗА рак и сърдечни заболявания !
  • 16 незнайко

    17 4 Отговор
    След ЧУДОВИЩНИЯ експеримент с КОВИД 19 и последвалите уж ваксини сега ще ни лъжат с ракови такива !!! Ако спрат с ГЕННАТА мудификация на ВИРУСИ природата сама ще се справи !!! Препарати за прочистване на кръвоносни съдове и сега съществуват, но не се прилагат за да се печели от лекарства за КРЪВНО !!! Надеждата е както МЪСК и китайците се пребориха с НЕФТЕНИТЕ магнати така и някоя фармацефтична компания да се пребори с МОДЕРНА !!!
  • 17 Петкан

    4 1 Отговор
    За богати
  • 18 значи

    5 2 Отговор
    тея ваксини под предлог, че ще ги лекуват, те ще ги причиняват. Ковидарските ваксини с нови етикети.
  • 19 геноцид

    6 2 Отговор
    Като ваксината срещу " КРОМИД 19 " ли
  • 20 ИВАН

    5 1 Отговор
    Не вярвам на медицинската мафия, иначе за богаташите може и да направят нещо, може би дори вечен живот, но за хората ....
  • 21 Хаха

    5 1 Отговор
    Смех , много голям смех
  • 22 Баш софиянец

    5 2 Отговор
    Това са РНК ваксини нали? Просто са решили да инжектират ВСИЧКИ хора с тези РНК и си търсят причини. Полека - лека искат да изместят класическите ваксини с тези. Това значчи, че в тях има нещо, което им я важно и не е в наша полза.
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор
    Да ,веротно с РНК-ваксини ще спасяват от рак.....ОБаче..............Мисля,че и без РНК може да се разпознае и да се подтисне революцията на клетката!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Вирус

    1 1 Отговор
    Пълни лъжи нов начин да те свитнат