Last news in Fakti

13 Април, 2023 16:18 928 8

Проект на МЗ: Създаване на Център за спешна медицинска помощ по въздух

  • център за спешна помощ-
  • въздух-
  • здравно министерство-
  • проект

За сформиране на Центъра ще са необходими 68 щатни бройки

Проект на МЗ: Създаване на Център за спешна медицинска помощ по въздух - 1
Снимка: БГНЕС

Предвижда се създаване на Център за спешна медицинска помощ по въздух. Проектът за постановление на Министерския съвет за създаване на Центъра, предложен от министъра на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев, е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването, предават от БТА.

Центърът за спешна медицинска помощ по въздух ще бъде с предмет на дейност оказване на спешна медицинска помощ на заболели и пострадали лица на местопроизшествието и по време на транспортирането; осигуряване на медицински специалист или екип при извършване на въздушен транспорт на донори на органи и на органи, предназначени за трансплантация, кръв и кръвни съставки, при необходимост от придружаване; осигуряване на медицински специалист или екип при извършване на въздушен транспорт за нуждите на Министерството на здравеопазването, при необходимост от придружаване; координация на дейностите по предоставяне на транспорт по въздух, както и при възникнала нужда от специализиран въздушен транспорт чрез междуструктурна комуникация с Държавния авиационен оператор, центровете за спешна медицинска помощ, лечебните заведения, структурите на Министерството на вътрешните работи, регионалните здравни инспекции, Министерството на здравеопазването и други държавни институции и др. За сформиране на Центъра ще са необходими 68 щатни бройки.

Около 15% от населените места са с време за достъп в диапазона над 30 минути, при които оказването на адекватна медицинска помощ при спешни състояния е силно затруднено. като съществува известна неравнопоставеност на населението по отношение на времето за достъп до спешна медицинска помощ, която според европейските стандарти е най-ефективна, ако бъде оказана в рамките на до 20 минути от инцидента, се посочва в доклада на министър Меджидиев.

Анализ за създаването на новия Център, включващ в структурата си четири бази за оказване на спешна помощ по въздух – в София, в Долна Митрополия, във Варна и в Безмер, показва, че ще са необходими допълнителни 8 500 000 лв., от които 6 800 000 лв. годишно за възнаграждения на служителите.

Първите два хеликоптера за нуждите на спешната медицинска помощ се очакват в България в средата на тази година.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    пак ще пада яко крадене на евро фондове и пари , голяма лапачка се очертава
  • 2 ЕВРОНЮЗ

    1 0 Отговор
    След 34 години колониално робство се налага да припомним на триполовите ЕвроАтлантици, че по онова време на застоя, България имаше санитарен отряд към Авиокомпания БАЛКАН.. С наличния парк от самолети и вертолети пилоти и лекари даваха 24 часа дежурства и достигаха до всяка една точка на Народна Република България при нужда..

    Коментиран от #7

  • 3 НАЛИ ТОВА ГО ЧЕТЕМ ВЕЧЕ 100 ГОДИНИ

    1 0 Отговор
    ЗРЕНИЕТО СИ РАЗВАЛИХ ОТ ЧЕТЕНЕ !
  • 4 Миризлив пор

    0 0 Отговор
    Е, то хубаво ама някой да знае колко са заплатите в бърза помощ? Ако мислят, че и тук ще намерят хора за по 1000 лева да карат и обслужват хеликоптери много се лъжат.
  • 5 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    АКО БЯХА СЛОЖИЛИ,КУТИИ ПО МАГАЗИНИТЕ,ЩЯХМЕ ДА ИМАМЕ,МЕДИЦИНСКИ ХЕЛИКОПТЕРИ.БЕЗ проект на МЗ.
  • 6 чичо любчо -

    0 0 Отговор
    великия авиопрофесор от вма, ще ги обучава
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.