Last news in Fakti

20 Април, 2023 23:33 2 299 12

Започва сезонът на кърлежите. Колко опасни са те?

  • кърлежи-
  • насекоми-
  • кърлеж-
  • здраве-
  • болести-
  • лаймска болест

Малките паякообразни могат да бъдат много опасни, тъй като нерядко пренасят и болести

Започва сезонът на кърлежите. Колко опасни са те? - 1
Снимка: Shutterstock

Къде има най-много кърлежи?

Кърлежите се крият в горите и парковете, но често могат да се появят и в градината на дома ви - в тревата, в храстите или в друга растителност. От там те се пренасят върху животни или хора и атакуват меките части на кожата - обикновено вътрешността на коленете, подмишниците или около косата, припомнят от АРД.

Малките паякообразни се прикрепват с хоботче към кожата и постепенно се вкопават в нея, за да смучат кръв. Тоно тогава те могат да ни предадат опасни болести.

Според експертите повече от 40 вида кърлежи обитават България - най-популярният от тях е дървесният кърлеж. В света са познати около 900 различни вида кърлежи.

Кога са активни кърлежите?

Кърлежите обикновено хибернират от ноември до края на февруари. От известно време обаче се наблюдава промяна, посочва АРД. "Сезонът на кърлежите вече почти няма почивка”, казва Петер Хагедорн института "Роберт Кох" пред германската обществено-правна медия.

Според него причината за това е в климатичните промени. По-топлите зими привличат видове кърлежи, които преди не са можели да виреят на студа през зимните месеци. Това увеличава и заплахата от кръвопийните насекоми.

Какви болести пренасят кърлежите?

Патогенът, който причинява Лаймска болест, най-често се пренася именно от кърлежите. Обикновено това се случва часове след като са ни ухапали. Според Хагедорн е от изключителна важност кърлежът да се премахне възможно най-бързо, пише АРД. А първият симптом на Лаймска болест е почервеняването около мястото на ухапването.

Лаймската болест може да нанесе щети на нервната система и ставите. Ако в рамките на четири седмици след ухапване проявите симптоми, наподобяващи грип, е редно да се консултирате с лекар, обяснява АРД. В противен случай последствията може да се проявят и години по-късно.

Кърлежите пренасят и т.нар. кърлежов енцефалит - вирус, подобен на менингита и енцефалита. 546 случая на болестта са регистрирани през 2022 година в Германия - 30% повече от предходната година. Заразяването с този вирус е възможно и когато се пие сурово мляко.

Как да се предпазим?

Срещу Лаймска болест няма ваксинация. Ако се установи навреме, инфекцията може да се лекува ефективно с антибиотици. От друга страна срещу кърлежовия енцефалит има ваксина. Поставянето ѝ е препоръчително за хора, които живеят в рискови зони или работят в горските стопанства и земеделието.

А иначе, за да се предпазите, можете да вземете и някои превантивни мерки - когато се разхождате в гората или по поляни да носите дълги панталони и по-дебели обувки, съветва АРД. Ако панталонът е вкаран в чорапите пък кърлежът още по-трудно ще намери гола кожа, за която да се захване. Продуктите, които се рекламират като репеленти против кърлежи, предоставят само ограничена защита. След разходка навън човек трябва винаги да проверява обстойно кожата си, и особено децата след игра в тревни площи.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Про митак

    9 0 Отговор
    А от кърлежа боцо как да се предпазим, за боцо, за него кажете
  • 2 Развеселен

    6 1 Отговор
    С конец се прави прост възел и внимателно се стяга най-близко до кожата. После възелът се стяга и внимателно се върти обратно на часовниковата стрелка.
    По този начин не се стиска стомаха и не връща зарази в тялото.
    После се дезинфекцира с йод.
    Това е.
  • 3 Хохо Бохо

    8 1 Отговор
    Сезонът на кърлежите започна, когато Тиквата се появи на хоризонта...

    От Гугъл:
    "22.09.2021 г. — Министерството на вътрешните работи на Чехия потвърди, че Бойко Борисов през периода 1992 до 1994 е лежал във затвора в Панкреац!"

    Лежал е за кражби на коли. Това е нашата Тиква....

    Коментиран от #5, #6

  • 4 123456

    7 0 Отговор
    знам едни 240 броя , ама трябва да се третират заедно ...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Боклук

    4 7 Отговор

    До коментар #3 от "Хохо Бохо":

    По-добре крадец на коли,отколкото прелюбодеец като Киро и оная повлекана Лена
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кърлеж

    8 1 Отговор
    По-големи кърлежи от евроатлантиците и тяхните подлоги няма, няма и отърване от тях, ама по-добре кърлеж да те ухапе, отколкото бустер!
  • 9 Артилерист

    8 0 Отговор
    Кърлежите са масово явление в София, след нахлуването на деменцията. Изкарах лаймска болест, защото влизах в некосените треволяци в междублоковото пространство да вадя топката на внучето, в иначе водещ се за престижен квартал. Добре, че проклетникът се заби в моя крак, а не на детето. Моят съвет, като на изстрадал глупак-нагъвах три вида антибиотици цял месец, но извадих късмет, за разлика от някои нещастници които не са взели мерки навреме-е незабавно при доктор, дайте кърлежа на изследване и ако е заразен, носете резултата на доктора и започвайте с лекарства превантивно. Дано не ви случва- на вас и на близките ви.
  • 10 Артилерист

    5 0 Отговор
    Поправка: вместо "деменцията" да се чете "демокрацията".
  • 11 човек от село

    1 0 Отговор
    за вас сега започва за мен започна преди месец когато тръгнаха кърлежите
  • 12 ха ха

    1 0 Отговор
    Веднъж, като се разхождах ме с една позната в парка ми се заби кърлеж в крака. Моята позната най-хладнокръвно запали цигара и я доближи до крака ми.....и после ми извади кърлежа. Е, имах белег от изгорено на крака, ама нали се отървах от паякообразното с хоботче, дето ми пиеше кръвчицата. И не съм ходила, след това на лекар. нищо ми нямаше, мина ми, като на малко кученце....!