Last news in Fakti

28 Април, 2023 12:00 1 752 17

Д-р Йорданка Господинова пред ФАКТИ: Консумация на насекоми е източник на протеин, но крие и потенциални рискове

  • насекоми-
  • храна-
  • д-р йорданка господинова-
  • медицинска менторска програма за отслабване-
  • smart diet-
  • протеини-
  • ензими

Насекомите отдавна се консумират като храна в много култури по света и се считат за устойчив източник на протеини и други хранителни вещества. Ще трябва да се въведат подходящи регулаторни стандарти и изисквания за етикетиране, за да се гарантира прозрачност и безопасност за потребителите

Д-р Йорданка Господинова пред ФАКТИ: Консумация на насекоми е източник на протеин, но крие и потенциални рискове - 1
Снимка: Д-р Господинова / Личен архив

Д-р Йорданка Господинова е лекар, нутриционист и треньор по здравословно хранене. Става много популярна с програмата за умно отслабване Smart Diet, създадена преди три години. Освен изтъкнат лекар с дългогодишна практика, опитен мениджър в областта на здравеопазването, магистър по социална психология и носител на множество награди за литература, тя е дама с много превъплъщения, но най-новото е може би най-интересно от всички. Изправена пред собственото си притеснително медицинско изследване, тя взема съдбовно решение, което променя завинаги тялото и живота ѝ. Вместо да се изплаши от високия си холестерол, високото кръвно налягане и застрашително нарастващото тегло, тя поема нещата в свои ръце и разработва уникален хранителен режим, чрез който не просто сваля изумителните 29 килограма, но и връща всичките си медицински показатели обратно в нормата. Днес режимът Smart Diet е успешен и набиращ все по-голяма популярност, а д-р Господинова е сред първите хранителни коучове в България.

- Д-р Господинова, наскоро бяхте наградена с голяма и много почетна награда за ваше изобретение. Честото! Бихте ли разказали повече за тази награда и кое точно ваше изобретение беше отличено?
- Да, всъщност наградите са две: получих наградата на Women Leaders Awards 2023, за Лидер в здравето и красотата за създадената от мен програма "Smart Diet by dr.Gospodinova" и Награда на Spring Bright Awards. Водещата на "Рефреш за здраве" Силвия Чалакова ми връчи статуетките на "SMART DIET и д-р Господинова – здравословен начин на живот"

Smart Diet е персонализирана медицинска менторска програма за отслабване. Нов начин, с който можеш да:
се отървеш веднъж и завинаги от излишните килограми и да се радваш на по-пълноценен живот
- да подобриш общото си здравословно състояние
- да се справиш със здравословните проблеми, дължащи се на килoграмите, като високо кръвно налягане, висок холестерол, преддиабетно състояние
- да постигнеш мечтания външен вид и да възвърнеш самочувствието си, да носиш дрехите, които желаеш, без никакви опасения, и още толкова много…

- Д-р Господинова, напоследък много нашумя темата за насекомите в храната. ЕС официално разреши включването на насекоми в различни продукти. Бихте ли коментирали това решение на ЕС?

- Насекомите отдавна се консумират като храна в много култури по света и се считат за устойчив източник на протеини и други хранителни вещества. Известно е, че насекомите имат „нисък отпечатък“ върху околната среда в сравнение с традиционното животновъдство, тъй като изискват по-малко земя, вода и храна за отглеждане и отделят по-малко парникови газове. Струва си, обаче да се разгледат потенциалните опасности и предизвикателства, свързани с употребата на насекоми в хранителни продукти, като безопасност на храните и регулаторни стандарти. Насекомите, използвани за храна, трябва да се отглеждат и обработват при хигиенни условия, за да се гарантира безопасност и качество. Приемането на насекомите като храна от потребителите може също да варира в зависимост от културни и обществени фактори. Освен това ще трябва да има подходящи регулаторни стандарти и изисквания за етикетиране, за да се гарантира прозрачност и безопасност за потребителите.

- С какво са опасни насекомите? Знаем, че панцира или черупката на насекомите съдържа хитин, който храни раковите клетки. Разкажете ни за хитина и рисковете от него?

- Хитинът е полимер, който е основен компонент на панцира или черупката на насекомите, както и на някои безгръбначни, като ракообразни, коралови и други морски организми. В химическо отношение, хитинът е сходен на целулозата, която е основният компонент на растителната клетъчна стена. Хитинът има важна структурна роля и предпазва насекомите от външни влияния, като например механични наранявания и дехидратация. Хитинът е слабо разтворим във вода и слабо биодостъпен за хората, което означава, че трудно може да бъде усвоен от организма ни чрез храната. Той може да представлява потенциален риск за определени хора, които могат да бъдат алергични към него. Алергични реакции към хитин са редки, но могат да включват кожни проблеми, свръхчувствителност на дихателните пътища или дори да доведат до анафилактичен шок. Един друг потенциален риск, при достъп на хитина в организма е свързан със съдържанието на азот в неговата молекулна структура. Въпреки че хитинът е слабо биодостъпен за човешкия организъм, възможно е да бъде разграден от микроорганизми в червата на някои хора, освобождавайки амоняк. Това може да бъде проблематично за хора със заболявания на червата или на тези с метаболитен синдром, което може да доведе до увеличаване на нивата на азот в кръвта. Хитинът е трудноусвояем от хората, тъй като в човешкият организъм липсват ензимите, необходими за разграждането му. При консумация на големи количества насекоми или продукти от насекоми, които съдържат значителни количества хитин, може да възникнат проблеми с храносмилането, като например дискомфорт в стомаха, газове, диария или запек.


- Доколкото ми е известно, при азиатците е традиция да се консумират насекоми, червеи и гъсеници, тъй като техният геном съдържа ензим, усвояващ правилните вещества и изхвърлящ неполезните такива. Другите раси не съдържат този ензим. Това така ли е?
- Няма научно доказано наличие на специфичен ензим в генома на азиатците или други раси, който да улеснява усвояването на хитин от насекоми. Твърденията за наличието на такъв ензим са основани на ограничени изследвания и не са научно потвърдени. Фактът, че насекомите са част от традиционната храна в някои култури, включително в някои азиатски страни, може да се обясни с исторически, културни и социални фактори, а не със специфични генетични разлики. Насекомите са богат източник на протеини, мазнини, витамини и минерали и могат да представляват важна хранителна съставка за някои общности. Въпреки това, способността на организма да разгражда хитина се базира на наличието на определени ензими в храносмилателната система и не зависи от расови или етнически фактори. Важно е да отбележим, че хранителните предпочитания и навици се различават в различните култури и общности по света, и те са във връзка с много фактори, като история, религия, достъпност на храна и други социални и икономически аспекти. Въпреки че насекомите са консумирани в някои култури, в други - те може да не бъдат приети като хранителен източник. При консумация на насекоми или насекомо-базирани продукти е важно да се спазват препоръките за безопасност и хигиена, независимо от етническия или расовия произход на консуматорите.


- До какво ще ни доведе масовата консумация на насекоми в храните и напитките?
- Масовата консумация на насекоми в храните и напитките може да има някои възможни последици:
Увеличената консумация на насекоми може да създаде нови пазари и възможности за отглеждане, производство и търговия на насекоми и насекомо-базирани продукти. Това може да има икономически ефекти, включително създаване на работни места, развитие на индустрии и насърчаване на устойчиви модели на производство и консумация. Консумацията на насекоми може да бъде свързана с по-ниски емисии на парникови газове и по-малко натоварване на околната среда в сравнение с традиционното животинско производство. Насекомите имат по-ниска конверсия на храна и вода в сравнение с говеждото и свинското месо и могат да бъдат отглеждани на по-малки площи, с по-малко използване на ресурси. Въпреки това, производството на насекоми също може да има някои неблагоприятни екологични аспекти, като използването на пестициди и енергия, както и въпроси, свързани с биоразнообразието и етичния третман на насекомите. К В региони, където консумацията на насекоми е традиционна практика, разширяването на употребата на насекоми в храната може да допринесе за запазването на културното наследство и традициите на местните общности.


Масовата консумация на насекоми може да предизвика някои потенциални рискове, които трябва да бъдат взети под внимание:
Алергични реакции: Консумацията на насекоми може да доведе до алергични реакции при някои хора, подобно на алергиите към други храни. Хора, които вече имат алергии към определени групи насекоми могат да бъдат по-податливи на алергични реакции при консумация на насекоми.
Производството и опаковането на насекоми за хранителни цели може да доведе до замърсяване на хранителните продукти с микроби, бактерии или други замърсители, особено ако не се спазват подходящи стандарти за хигиена и безопасност по време на производствения процес.
Производството на насекоми може да включва етични и животински правни въпроси, като например етичното отношение към насекомите и техния трактамент по време на отглеждане, събиране и убиване. Например, някои може да считат за неетично или жестоко отглеждането и убиването на насекоми за хранителни цели.
Секторът на насекомите за хранителни цели все още не е регулиран в достатъчна степен, особено в някои държави и региони. Това може да доведе до липса на ясни стандарти за качество, безопасност и производствени практики на насекомите, които се използват в хранителните продукти.
В някои култури и общности консумацията на насекоми може да бъде свързана със специфични социални или културни предизвикателства.

- Ето го списъка на храните към които може да се добавят насекоми на прах. Вашият коментар на този списък....
📍 Многозърнест хляб;
📍 Многозърнести рула;
📍 Крекери и хлебни пръчици
📍 Зърнени блокчета;
📍 Сухи премикси за печива;
📍 Бисквитки;
📍 Сухи тестени изделия с пълнеж и без пълнеж;
📍 Сосове;
📍 Преработени картофени продукти;
📍 Ястия на основата на бобови растения и зеленчуци;
📍 Пица;
📍 Общи тестени изделия и продукти от суроватка на прах;
📍 Месни аналози (вегетариански алтернативи на месо);
📍 Супи и концентрати за супи, супи на прах;
📍 Закуски на базата на царевично брашно;
📍 Напитки, подобни на бира;
📍 Шоколадови изделия, ядки и маслодайни семена;
📍 Снаксове (с изключение на чипс) и месни заготовки.

Източник: Официалният вестник на Европейския съюз /Official Journal of the European Union


- На 4 юли 2021 година, Европейската комисия одобри изменение на Регламент (ЕС) № 853/2004, което позволява насекомите да бъдат включени в списъка на храни, към които могат да се добавят на прах, с цел употребата им в храни и напитки. Въпреки това, този списък все още не е официално приет и одобрен от всички държави - членки на Европейския съюз, тъй като изменението трябва да бъде прехвърлено в националното законодателство на всяка държава – членка, преди да стане валидно и приложимо. Според предложеното изменение, насекоми на прах може да се добавят в различни храни и напитки, включително плодови и зеленчукови сокове, плодови и зеленчукови пюрета, сосове, кашкавал, яйца, пекарски изделия, бисквити, тестени изделия и други. Въпреки това, не всички насекоми могат да бъдат включени в списъка и само определени видове насекоми, които отговарят на определени критерии за безопасност и хигиена, могат да бъдат използвани.
С една дума – крие ли пряка опасност консумацията на насекомите и оцветители от насекоми за нашето здраве?


Подобно на други добавки и храни, консумацията на насекоми в оцветители може да има потенциални рискове за здравето, особено ако се консумират в големи количества или от хора с определени алергии или заболявания. Въпреки че насекомите се считат за източник на протеини и други хранителни вещества, които могат да бъдат полезни за здравето, консумацията на насекоми трябва да се осъществява съгласно законодателството и регулациите на съответната държава. Относно оцветителите от насекоми, те могат да бъдат извлечени от покритието на насекомите или от тяхното тяло и да се използват за оцветяване на храни и напитки. Преди да бъдат одобрени за употреба в хранителни продукти, оцветителите от насекоми подлежат на оценка на тяхната безопасност от страна на регулаторните органи, включително Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) в Европейския съюз. Въпреки това, някои хора може да имат алергични реакции или непоносимост към определени храни или добавки, включително насекоми и оцветители от насекоми. Затова е важно да се спазват указанията за употреба на хранителните продукти и да се вземат предвид индивидуалните алергии и заболявания на консуматорите.


- Друг вълнуващ въпрос са Индексът на Е-номера и консерванти в храните. Бихте ли коментирали?
- Е-номерата са кодове, използвани за обозначаване на хранителни добавки, включително консерванти, които се използват в храните, в рамките на Европейския съюз (ЕС). Те се използват, за да се идентифицират и разпознаят различните добавки, които се използват в храните, и да се осигури тяхната безопасност и контрол. Консервантите са вещества, които се използват за предотвратяване на развитието на микроорганизми (като бактерии, мухъл, дрожди и други) в храни, за да се удължи техния срок на годност и да се запази качеството им. Те могат да бъдат добавяни в различни храни, включително консерви, месни продукти, сосове, сладкарски изделия и други. В ЕС използването на консерванти в храните е строго регулирано от Европейската комисия, включително определени допустими максимални нива и условия за употреба на всяка конкретна добавка. Тези консерванти се оценяват от ЕФСА за тяхната безопасност преди да бъдат одобрени за употреба. Въпреки това, някои хора може да имат алергични реакции или непоносимост към определени консерванти или други хранителни добавки. Затова е важно да се следват указанията за употреба на хранителните продукти и да се вземат предвид индивидуалните алергии и заболявания на консуматорите. Азо оцветители (E102, E110, E122, E129): Това са оцветители, използвани в храни, които могат да бъдат свързани с хиперактивност при деца и да предизвикват алергични реакции при някои хора. Нитрити и нитрати (E249, E250, E251, E252): Те се използват като консерванти в месни продукти, но при високи нива могат да се свържат със заболявания на дихателната и чревна система. Бисфенол A (BPA, Epoxy Resin Epoxydation products): Това е химикал, използван в опаковките на някои храни и напитки, който може да бъде свързан със заболявания на ендокринната система и други здравословни рискове. Азобензол (E105): Това е оцветител, използван в някои храни, който е забранен в някои държави поради възможния му канцерогенен ефект. Като цяло, хранителните добавки, включително консервантите, които са одобрени за употреба в ЕС, са считани за безопасни при условията на предвидената употреба и допустимите максимални нива. Те се оценяват от Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) за тяхната безопасност, преди да бъдат одобрени за употреба в храните. Въпреки това, като при всяка хранителна добавка, може да има случаи на индивидуална непоносимост, алергични реакции или други нежелани ефекти. Някои консерванти са били свързвани със заболявания като астма, алергии или хиперактивност при деца, въпреки че тези връзки не са били доказани научно и са предмет на дебати и изследвания. Някои от хранителните добавки, включително консервантите, които се считат за спорни или за които има съмнения за тяхната безопасност, включват бутилхидрокситолуен (BHT), бутилхидроксианизол (BHA), пропилгалат (PG), натриев нитрит, мононатриев глутамат (MSG) и други.

Въпреки че тези добавки са одобрени за употреба в храните в рамките на ЕС и се признават за безопасни при предвидената употреба и допустимите максимални нива, те могат да бъдат предмет на внимателно наблюдение и регулаторните организации продължават да следят научната литература и да преразглеждат данните за тяхната безопасност.
1. Безвредни добавки:
E100, E101, E103, E104, E105, E111, E121, E126, E130, E132, E140, E151, E152, E160, E161, E162, E170, E174, E175, E180, E181, E200, E201, E202, E203, E236, E237, E233, E260, E261, E263, E270, E280, E281, E282, E290, E300, E301, E303, E305, E306, E307, E308, E309, E322, E325, E326, E327, E331, E333, E334, E335, E336, E337, E382, E400, E401, E402, E403, E404, E405, E406, E408, E410, E411, E413, E414, E420, E421, E422, E440, E471, E472, E473, E474, E475, E480
Ето някои от най-известните и общо приети за безопасни хранителни добавки:
Витамини и минерали: Това включва витамини като витамин С, витамин Е, витамин D, витамин В комплекс, както и минерали като калций, желязо, цинк и други.
Антиоксиданти: Това са вещества, които помагат на организма да се защитава от свободните радикали, като например витамин С, витамин Е, бета-каротен, селен и други.
Пробиотици: Това са добри бактерии, които могат да подпомогнат здравето на червата и имунната система, като например лактобацили, бифидобактерии и други.
Растителни екстракти: Много растения съдържат биологично активни съставки, които се използват като добавки в храни и напитки, като например зелен чай, гинко билоба, гингер и други.

2. Подозрителни добавки:
E125, E141, E150, E153, E171, E172, E173, E240, E241, E477

Ето информация за всяка от тези добавки:


E125 (Азорубин) - E125 е синтетичен оранжево-червен оцветител, който се използва за оцветяване на храни и напитки. В някои изследвания е показано, че Азорубин може да предизвика нервна чувствителност (хиперактивност) при деца, особено при високи дози. В някои страни е забранен за употреба в храни и напитки.
E141 (Куприна) - E141 е природен син хлорофил, който се изолира от хлорофила на растения. Той се използва за оцветяване на храни и напитки. Няма известни забележителни опасности или нервна чувствителност, свързани с E141.
E150 (Карамел) - E150 е общо наименование за група от карамелни оцветители, които се използват за оцветяване на храни и напитки. В нормални количества, карамелите се считат за безопасни за консумация. Въпреки това, високите нива на някои типове карамел може да съдържат амини, които се свързват със създаването на вредни вещества при определени условия.
E153 (Въглероден черен) - E153 е въглероден черен, който се използва като оцветител в храни и напитки. Няма известни забележителни опасности или нервна чувствителност, свързани с E153.
E171 (Титанов диоксид) - E171 е бял минерален оцветител, който се използва в широк спектър от храни и напитки. Въпреки че е одобрен за употреба в храни, има съмнения за възможни рискове за здравето, свързани с наночастиците на титанов диоксид, които може да бъдат абсорбирани от организма.
E172 (Орселин) - E172 е метален оцветител, който се използва за оцветяване на храни и напитки. Няма известни забележителни опасности или нервна чувствителност, свързани с E172.
E173 (Алуминиев фолиат) - E173 е метална добавка, която се използва за оцветяване на храни и напитки. Въпреки че алуминиевият фолиат е одобрен за употреба в храни, има съмнения за възможни негативни ефекти върху здравето при продължителна и прекомерна употреба.
E240 (Формалдехид) - E240 е консервант, който се използва за поддържане на свежестта на храни и напитки. Формалдехидът е известен като потенциално вредна субстанция, която може да бъде токсична за организма при високи нива. Въпреки това, допустимите нива на формалдехид, които се използват в храни, са строго регулирани от законодателството и се счита, че са безопасни при нормална консумация.
E241 (Метилени блис) - E241 е консервант, който се използва за поддържане на свежестта на храни и напитки. Няма известни забележителни опасности или нервна чувствителност, свързани с E241.
E477 (Пропиленгликол) - E477 е емулгатор, който се използва за подобряване на текстурата и стабилността на храни и напитки. Пропиленгликолът се счита за безопасна за употреба в храни при нормална консумация, но може да предизвика алергични реакции или непоносимост при някои хора.


3. Опасни добавки:
E102, E110, E120, E124
102 (Тартразин) - E102 е оцветител, който се използва за оцветяване на храни и напитки. Той е ярко жълт оцветител, но има съобщения за възможно свързване с хиперактивност при деца и някои алергични реакции при някои хора.
E110 (Сунсет жълто FCF) - E110 е оцветител, който се използва за оцветяване на храни и напитки. Той е ярко оранжево-жълт оцветител, но има съобщения за възможно свързване с хиперактивност при деца и някои алергични реакции при някои хора.
E120 (Кармин) - E120 е оцветител, който се използва за оцветяване на храни и напитки. Той е червен оцветител, който се получава от дребни червени насекоми. Въпреки че се счита за природен оцветител, E120 може да предизвика алергични реакции при някои хора.
E124 (Понсо 4R) - E124 е оцветител, който се използва за оцветяване на храни и напитки. Той е червен оцветител, но има съобщения за възможно свързване с хиперактивност при деца и някои алергични реакции при някои хора.

4 Здравословни нарушения


а.) Чревни нарушения:
Е220, Е221, Е223, Е224


E220 (Сулфур диоксид) - E220 е консервант, който се използва за предотвратяване на окисляването на храни и напитки. Той може да се намира във вина, сушени плодове, сокове, пива и други продукти. Въпреки че се счита за безопасен при нормална употреба, E220 може да предизвика алергични реакции при някои хора, особено при хора с астма или други дихателни проблеми.
E221 (Сулфур диоксид натриев сол) - E221 е консервант, който се използва за предотвратяване на окисляването на храни и напитки. Той се използва предимно в плодови сокове, пиво и вино. Също може да предизвика алергични реакции при хор с астма или други дихателни проблеми.
E223 (Натриев метабисулфит) - E223 е консервант, който се използва за предотвратяване на окисляването на храни и напитки. Той може да се намира в плодови сокове, пиво, вино, сирена и други продукти. Въпреки че се счита за безопасен при нормална употреба, E223 може да предизвика алергични реакции при някои хора, особено при хора с астма или други дихателни проблеми.
E224 (Потасиев метабисулфит) - E224 е консервант, който се използва за предотвратяване на окисляването на храни и напитки. Той може да се намира в плодови сокове, пиво, вино, сирена и други продукти. Въпреки че се счита за безопасен при нормална употреба, E224 може да предизвика алергични реакции при някои хора, особено при хора с астма или други дихателни проблеми.

б) Храносмилателни разстройства:
Е338, Е339, Е340, Е341, Е450, Е461, Е463, Е465, Е466, сладолед Е407.


E338 (Ортофосфорна киселина) - E338 е антиоксидант и регулатор на киселинността, който се използва за регулиране на pH на храни и напитки. Той може да се намира в различни продукти като газирани напитки, плодови сокове, консервирани зеленчуци и други. E338 се счита за безопасен при нормална употреба и няма известни предизвикателни рискове.
E339 (Ортoфосфати) - E339 е група от добавки, които се използват за регулиране на киселинността и стабилизиране на продукти. Те могат да се намират в различни храни и напитки като мляко, месни продукти, печива и други. E339 се считат за безопасни при нормална употреба и няма известни предизвикателни рискове.
E340 (Ортополифосфати) - E340 е група от добавки, които се използват за регулиране на киселинността и стабилизиране на продукти. Те могат да се намират в различни храни и напитки като мляко, месни продукти, печива и други. E340 се считат за безопасни при нормална употреба и няма известни предизвикателни рискове.
E341 (Ортополифосфати) - E341 е група от добавки, които се използват за регулиране на киселинността и стабилизиране на продукти. Те могат да се намират в различни храни и напитки като мляко, месни продукти, печива и други. E341 се считат за безопасни при нормална употреба и няма известни предизвикателни рискове.
E450 (Дифосфати) - E450 е група от добавки, които се използват за регулиране на киселинността, подобряване на текстурата и стабилизиране на продукти. Те могат да се намират в различни храни и напитки като месни продукти, печива, десерти

E461 (Метилцелулоза) - E461 е добавка, която се използва като стабилизатор, емулгатор и подобрител на текстурата. Обикновено се използва в храни и напитки с ниско съдържание на мазнини, като млечни продукти, сладолед и други. E461 се счита за безопасна при нормална употреба и няма известни предизвикателни рискове.
E463 (Хидроксипропилметилцелулоза) - E463 е добавка, която се използва за регулиране на вискозността, стабилизиране на продукти и подобряване на текстурата. Обикновено се използва в храни и напитки като сосове, десерти, сладолед и други. E463 се счита за безопасна при нормална употреба и няма известни предизвикателни рискове.
E465 (Етилцелулоза) - E465 е добавка, която се използва за регулиране на вискозността, стабилизиране на продукти и подобряване на текстурата. Обикновено се използва в храни и напитки като сосове, десерти, сладолед и други. E465 се счита за безопасна при нормална употреба и няма известни предизвикателни рискове.
E466 (Карбоксиметилцелулоза) - E466 е добавка, която се използва за регулиране на вискозността, стабилизиране на продукти и подобряване на текстурата. Обикновено се използва в храни и напитки като сосове, десерти, сладолед и други. E466 се счита за безопасна при нормална употреба и няма известни предизвикателни рискове.
Е407 (Каррагенан) - Е407 е добавка, която се използва като стабилизатор на текстурата и гелеобразувач. Обикновено се използва в храни и напитки като сладолед, млечни продукти, десерти и други.

в) Кожни заболявания:
E230, E231, E232, E233


Е230, E231, E232 и E233 са добавки за консервиране, които се използват за поддържане на свежестта и удължаване на срока на годност на храни и напитки. Те не са свързани директно с кожни заболявания.
E230 (Бифенил) - E230 е консервант, който се използва за предотвратяване на разваляне на храни и напитки от микроорганизми. Високи дози от E230 могат да бъдат токсични и да предизвикат кожни реакции при някои хора, но това е рядко явление.
E231 (Ортобензоева киселина) - E231 се използва също като консервант и може да се среща в някои храни и напитки. Някои изследвания показват, че високите дози от E231 могат да предизвикат кожни реакции при някои хора, но това е рядко събитие.
E232 (Натриев ортобензоат) - E232 е консервант, който се използва за предотвратяване на разваляне на храни и напитки. Някои изследвания показват, че високите дози от E232 могат да предизвикат кожни реакции при някои хора, но това е рядко явление.
E233 (Тиабендазол) - E233 е консервант, който се използва в храни и напитки. Високите дози от E233 могат да предизвикат кожни реакции при някои хора, но това е рядко събитие.


г) Разрушаване на витамин B12: E200
Е200 е серия от консерванти, които се използват за предотвратяване на разваляне на храни и напитки. Те включват E200 (Сорбинова киселина), E201 (Натриев сорбат), E202 (Калиев сорбат) и E203 (Калциев сорбат). Тези добавки не се свързват директно с разрушаването на витамин B12. Витамин B12, също известен като кобаламин, е важен витамин, който играе роля в метаболизма на нервната система, образуването на кръвни клетки и други процеси в организма. Неговото разрушаване може да бъде предизвикано от редица фактори, като например липса на вътрешния фактор, който е необходим за абсорбцията му, определени медикаменти или заболявания на чревния тракт.

Добавките от серията E200 (E200, E201, E202, E203) са разрешени за употреба в храни и напитки и се считат за безопасни при разумна консумация в рамките на установените лимити. Въпреки това, като с приложение на всяка добавка, е важно да се спазват националните и регионални регулации за допустимите нива на употреба и да се следват препоръките за употреба на производителите.

д) Холестерол:
E320, E321


Е320 и E321 са антиоксиданти, които се използват като добавки в храни и напитки с цел предотвратяване на окислителната деградация на хранителните продукти. Тези добавки, известни също като бутилхидроксианизол (BHA) за E320 и бутилхидрокситолуол (BHT) за E321, не са известни да се свързват директно с повишаване на холестерола. Повишаването на холестерола в кръвта е сложен процес, който може да бъде засегнат от различни фактори, като например диета, жизнен стил, генетика и други. Основните фактори, които влияят на холестерола в кръвта, са общата диета, включително приемът на наситени мазнини и транс-мазнини, физическата активност, наднорменото тегло, генетичната предразположеност и други. Въпреки че E320 и E321 са разрешени за употреба в храни и напитки и се считат за безопасни при разумна консумация в рамките на установените лимити, те, като всички добавки, трябва да бъдат консумирани в съответствие с регулациите на националните и регионални органи и в рамките на препоръките за употреба на производителите.

е) Нервна чувствителност:
E311, E312


Е311 и Е312 са кодове на хранителни добавки, известни съответно като мононатриев глутамат и калциев глутамат. Те са известни още като глутамати и се използват за подобряване на вкуса на храните. Нервната чувствителност към глутамата, наричана още "синдром на китайския ресторант" или "глутаматна чувствителност", е състояние, при което някои хора изказват оплаквания за нежелани симптоми, като главоболие, възпаление на лицето, обриви, гадене и др., след консумация на храни, съдържащи глутамати. Въпреки това, научните изследвания не са успели да докажат еднозначно връзка между глутамата и нервната чувствителност. Големите рандомизирани контролирани изследвания на този етап не подкрепят твърденията за наличието на глутаматна чувствителност, като по-скоро се вярва, че е възможно да съществува индивидуална непоносимост на глутамата при определени хора.

g) Гниене в устата:
E330 е E330 е кодът за лимонена киселина, която е разрешена добавка за храни и напитки, използвана за регулиране на киселинността и подобряване на вкуса на хранителните продукти. Лимонената киселина се съдържа естествено в плодове като лимони, лаймове и портокали, и се произвежда също изкуствено чрез ферментация на захарни изходни продукти. Лимонената киселина (E330) не се свързва с повишаване на холестерола или кожни заболявания. Тя е широко използвана и се счита за безопасна за консумацията при разумни количества, съобразно регулациите на националните и регионални органи.


з) Рак:
E123 е код на хранителна добавка, който се отнася за амарант, синтетична червена хранителна боя. Амарантът обикновено се използва за добавяне на червеникав цвят към храни и напитки, като бонбони, десерти и напитки. Има яркочервен цвят и често се използва в комбинация с други хранителни бои за създаване на специфични нюанси. Въпреки това, той е забранен или ограничен за употреба в някои страни поради потенциални опасности за здравето, включително възможни връзки с алергии и канцерогенност.

Забранен в САЩ и страните от ОНД. Обърнете специално внимание на добавките E123/ E110 в следните храни: Jelly beans, SMARTIES, винена дъвка HARIBO, шоколадови копчета, крем пудинг, рибни пръчици IGLO, KRAFT Dorahm с крем фреш, KRAFT салам, сирене за мазане, ванилов пудинг E102 , Е110, готови сосове всякакви.

5. Канцерогенни добавки:
E131, E142, E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217, E239
Това са хранителни добавки, които се използват в различни преработени храни за осигуряване на специфични функции като оцветяване, консервиране и подобряване на вкуса. Използването на хранителни добавки, обаче се регулира от различни органи в различните страни и някои страни са избрали да забранят или ограничат употребата на определени хранителни добавки, включително споменатите, поради различни причини. Ето някои възможни причини, поради които тези хранителни добавки могат да бъдат забранени в някои страни:

Съображения за безопасност: Някои държави може да са забранили тези добавки поради съображения за безопасност, като например доказателства за потенциални неблагоприятни ефекти върху човешкото здраве. Хранителните добавки са стриктно тествани за безопасност, преди да бъдат одобрени за употреба, но нови научни изследвания или новопоявили се доказателства може да породят опасения относно тяхната безопасност, което да доведе до забрани или ограничения.
Алергичен потенциал: Някои хранителни добавки, като E210 (бензоена киселина) и E211 (натриев бензоат), се свързват с алергични реакции при чувствителни индивиди. В резултат на това някои страни може да са забранили или ограничили употребата им, за да защитят потребителите, които може да са алергични към тези добавки.
Опасения за околната среда: Някои хранителни добавки, като E239 (хексамин), са свързани с опасения за околната среда, като замърсяване и отрицателно въздействие върху дивата природа. Някои държави може да са забранили или ограничили употребата на тези добавки за защита на околната среда.
Регулаторни решения: Всяка страна има свои собствени регулаторни агенции, отговорни за безопасността на храните и добавките. Тези агенции може да са взели решения въз основа на собствените си оценки на наличните научни доказателства, оценки на риска и потребителски предпочитания, които може да варират в различните държави.
Важно е да се отбележи, че разпоредбите и забраните за хранителни добавки могат да се променят с течение на времето, когато се появят нови доказателства или когато регулаторните решения се актуализират.


6. Нервна отрова.
За гуанилат и глутамат от серията E600, E605.
E600 и E605 не са валидни кодове за хранителни добавки в Европейския съюз (ЕС). ЕС използва система от Е-номера за идентифициране на хранителните добавки, които са одобрени за употреба в рамките на ЕС, и тези номера се регулират от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA). Е-номерата обаче могат да варират в различните страни и региони извън ЕС. Възможно е E600 и E605 да се отнасят за различни хранителни добавки или вещества, които не са одобрени за употреба като хранителни добавки в ЕС, или може да са остарели или неправилни кодове. Без точна информация за конкретните вещества или контекста, в който се споменават E600 и E605, е трудно да се предоставят конкретни подробности за техния регулаторен статус или причини за евентуални забрани.


7. Алуминий:
E173 (алуминиев оцветител), E520 (стабилизатори алуминиев сулфат), E521 (алуминиев натриев сулфат), E523 (алуминиев амониев сулфат), E554 (разделителен агент силициеви соли натриев алуминиев силикат), E555 (калиев алуминиев силикат), E556 (калциев алуминиев силикат) ), E598 (калциев алуминат).


E173 - Алуминиев фолиев хлорид: Това е добавка, използвана в храни и напитки като стабилизатор и антиоксидант. Въпреки това, комбинацията от алуминиев фолиев хлорид като хранителна добавка е ограничена в някои държави поради възможността от натрупване на алуминий в организма, което крие потенциални здравословни рискове за организма.
E520 - Алуминиев сулфат: Тази добавка се използва в храните и напитките като регулатор на киселинността и стабилизатор на цветовете. Като и E173, комбинацията от алуминиев сулфат в храните и напитките е ограничена в някои държави поради потенциални рискове от натрупване на алуминий в организма.
E521 - Алуминиев натриев сулфат: Това е алуминиева сол, използвана като регулатор на киселинността и стабилизатор на цветовете в храните и напитките. Както и другите алуминиеви добавки, съставът на алуминиев натриев сулфат в храните и напитките е ограничен в някои държави поради потенциалните рискове от натрупване на алуминий в организма.
E523 - Алуминиев амониев сулфат: Тази добавка се използва като регулатор на киселинността и стабилизатор на цветовете в храните и напитките. Като и другите алуминиеви добавки, комбинацията от алуминиеви амониев сулфат в храните и напитките са ограничени в някои държави поради потенциалните рискове от натрупване на алуминий в организма.
E554 - Натриев алуминиев силикат: Използва се като антислепващ агент, за да предотврати приплъзването на храните и да подобри текстурата.
E555 - Калиев алуминиев силикат: Използва се като антислепващ агент, за да предотврати приплъзването на храните и да подобри текстурата.
E556 - Калциев алуминиев силикат: Използва се като антислепващ агент, за да предотврати приплъзването на храните и да подобри текстурата.
E598 - Ниобиев сулфат: Използва се като антиоксидант и стабилизатор на цветовете в храните и напитките.

7a) Алуминий в питейната вода:
Алуминият не е задължителен ингредиент или добавка в питейната вода. Въпреки това, водата може да съдържа малко количество алуминий от естествени източници, като например почвени отлагания или отлагания от алуминиеви тръби и контейнери, използвани за тяхното съхранение и транспортиране. Когато алуминият присъства в питейната вода, неговото съдържание обикновено е много ниско и обикновено не представлява опасност за здравето на човека. Въпреки това, високото съдържание на алуминий в питейна вода може да предизвика развитие на някои заболявания, като остеопороза и неврологични разстройства. Следователно в много страни съществуват ограничения за допустимото съдържание на алуминий във водата.


- Трябва ли от тук нататък да ходим до магазина с очила и лупа, за да четем всеки етикет?
- Четенето на етикетите на хранителните продукти и напитки, които консумираме е изключително важно за нашето здраве и добро самочувствие. Етикетите съдържат информация за състава на продукта, хранителните стойности, наличието на потенциални алергени, датата на годност и инструкции за съхранение, което може да ни помогне да направим информиран избор за нещата, които консумираме.


Важно е да четем етикетите на хранителните продукти и напитки, защото:
Четенето на етикетите ни позволява да разберем съдържанието на макро- и микроелементи в продукта, като например количеството на калории, мазнини, въглехидрати, протеини, влакнини и други. Това ни помага да избираме храни, които отговарят на нашите диетични нужди и предпочитания, и да поддържаме балансирано и здравословно хранене. Етикетите на хранителните продукти указват наличието на потенциални алергени като глутен, яйца, мляко, ядки и други, което е от съществено значение за хора с хранителни ограничения или алергии. Четенето на етикетите ни помага да избегнем консумацията на продукти, които може да предизвикат алергични реакции или да нарушат нашето здраве. Много храни и напитки могат да съдържат добавени захари, сол, изкуствени подсладители, консерванти и други вещества, които могат да имат негативно влияние върху нашето здраве, особено ако се консумират в излишни количества. Четенето на етикетите ни позволява да следим съдържанието на тези вещества и да контролираме техния прием.

- Вашият съвет към всички, които милеят за здравето си и живота си ....

- Хранете се балансирано и разнообразно: Включвайте в диетата си разнообразни храни, богати на витамини, минерали и други хранителни вещества. Опитайте се да избягвате излишното консумиране на процесирани храни, захари и ненатурални мазнини. Пийте достатъчно вода. Опитайте се да включите редовни физически активности в ежедневието си, като например ходене, бягане, плуване, йога, фитнес и т.н. Правете информиран и планиран избор относно всичко, което консумирате.

Интервю на Оля Ал-Ахмед

https://www.facebook.com/smartdiet.bg/
https://smartdiet.bg/


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 3 Отговор
    ЕС е отделил 20 млн евро за реклама на насекомите за ядене.
  • 2 Хихихи..

    15 0 Отговор
    Яжте скакалци и хлебарки директно от ливади и тавани - това ли е Призива?

    Коментиран от #4

  • 3 Братята Кабабик

    13 0 Отговор
    никакви европейци не сте, ако не започнете деня си с купа здравословна дъхава попара от мрачници
  • 4 Яжте щурци

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хихихи..":

    Да се хванем за зеленото.
  • 5 Брад Бит

    17 0 Отговор
    следваща стъпка в европромивката: Канибализмът отдавна се практикува в някои култури, но трябва да имате предвид следното...
    Прозорецът на Овертон се движи с бясна скорост. Оставането в ЕС е равнозначно гибел, съвсем буквално
  • 6 Почна се

    14 0 Отговор
    Аман от тия евроценности...
    Аз съм прост селянин и ша маам сланина с мръве.
  • 7 Ужас

    11 0 Отговор
    След ужас
  • 8 Тоя Франкенщайн опулен

    12 0 Отговор
    да ми яде кривата зелена краставица!
  • 9 Мешка Робева

    9 0 Отговор
    новата европейска мантра - шепа черни войници на ден държи доктора далече от вас
  • 10 Тази

    8 1 Отговор
    Е изяла една камара миди и слепоци , ама , като доктор трябва да знае , че чистият протеин , който гълта , не е хитин !
  • 11 ИВАН

    11 0 Отговор
    Ми те и овцете са източник на протеин и ядат каквото и насекомите, ама ги унищожихте ... побъркан свят, мракобесни времена
  • 12 СССР 2

    7 0 Отговор
    Кот кажа туй ша прайте....
  • 13 без имена

    4 0 Отговор
    кое е това насекомо?
  • 14 бай Иван

    5 0 Отговор
    Айде моля тази да си ги яде здравословно.така поне разбирам че няма нищо против ако се отглеждат по съответният ред. Само вижте какъв е списъка на опасните добавки. Ние ядеме отрови и за това сме толкова болни. В тоя ЕС само дивотии измислят. Ако си спомняте трябваше да произвеждаме само прави краставици и ей такива идиотии.
  • 15 1111

    3 0 Отговор
    Да ги забраним в България!
  • 16 Ловец на боклуци

    2 0 Отговор
    Да си ги навре тези насекоми знае къде, но ако не може да се досети ще и се помогне!
  • 17 ристю

    0 0 Отговор
    хранителни коучове ......И в храненето ли ни трябват треньори?