Last news in Fakti

13 Юни, 2023 15:15 1 256 1

Откриха нов вид бактерии, които причиняват кариеси

  • бактерии-
  • кариеси-
  • зъби-
  • здраве

Досега се смяташе, че бактериите от вида Streptococcus mutans, които оформят зъбна плака и окисляват, са основна причина за зъбните кариеси

 Откриха нов вид бактерии, които причиняват кариеси - 1
Снимка: Shutetrstock

Изследователи от факултета по дентална медицина на университета на Пенсилвания, САЩ, от училището по стоматология Адамс и от училището по глобално обществено здраве на университета на Северна Каролина, САЩ, установиха, че бактериите от вида Selenomonas sputigena имат водеща роля за причиняването на зъбни кариеси, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес", предава БТА.

Досега се смяташе, че бактериите от вида Streptococcus mutans, които оформят зъбна плака и окисляват, са основна причина за зъбните кариеси. В изследването, публикувано в специализираното издание "Нейчър комюникейшънс", авторите доказват, че бактерията S. sputigena, свързвана досега основно с възпаленията на венците, вероятно е основен "съучастник" на S. mutans в разрушаването на зъбите от кариеси.

"Това бе неочаквано откритие, което ни дава нов поглед към развитието на кариеси, очертава потенциални бъдещи цели за профилактика на кариеси и разкрива нови механизми за формиране на бактериален биофилм, които може да са полезни в друг клиничен контекст", каза съавторът на изследването Мишел Ку, преподавател във факултета по дентална медицина в университета на Пенсилвания и съдиректор на Центъра за иновации и прецизна стоматология в университета.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С корон Може

    0 2 Отговор
    А с кариеси не