Last news in Fakti

1 Юли, 2023 17:29 1 461 6

Кардиолог: Летните горещини водят до изостряне на сърдечно-съдовите проблеми

  • кардиолог-
  • лято-
  • проблеми

Ранната диагностика е много важна

Кардиолог: Летните горещини водят до изостряне на сърдечно-съдовите проблеми - 1
Снимка: Euronews Bulgariа

„Летните горещини водят до изостряне на сърдечно-съдовите проблеми. Затова винаги съветваме пациентите, които са с артериална хипертония, да се консултират с личните си лекари преди горещите дни.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ по "Евронюз" доц. д-р Красимира Христова – кардиолог, медицински директор на Медицински център по сърдечно-съдови заболявания в София и председател на Българската асоциация по неинвазивна образна диагностика.

„Когато имаме необичайно провокирана сърдечна болка, продължила повече от 5 минути за седмица, световъртеж, замайване, това може да е и от горещините, но е свързано и с артериалното налягане“, посочи тя.

Златната среда е да увеличим течностите. Ако в ежедневието ние препоръчваме да се консумира между 30 и 50 мл. на килограм тегло, в горещините можем да увеличим тази доза до 70-80мл., когато се касае за хора със сърдечно-съдоби заболявания, за здравите хора до 3-3.5л. вода е достатъчно.

Употребата на алкохол не е за предпочитане в летните месеци. Това води до задълбочаването на проблемите. Газираните напитки и захарите също не е най-доброто, което можем да препоръчаме, защото това води до отключването на метаболитен синдром.

„Бременността в България се наблюдава много интензивно у нас, особено ако пациентките са с вродено заболяване. Диагностиката и кардиохирургията у нас са на много високо ниво. Ако една жена иска да забременее и има сърдечно-съдов проблем, нека да се консултира с кардиолог. Той ще прецени много от нещата, които биха довели до проблеми в последствие, като предложи най-добрите периоди в годината за тази бременност“, подчерта д-р Христова.

Ранната диагностика е много важна. Имаме много проблеми в бременността, които могат да бъдат избегнати, ако се диагностицираме преди това.

„Можем да бъдем коректив по отношение на наблюдението и на лечението на пациентите с сърдечно-съдови проблеми. За съжаление голяма част от техниката в България е морално остаряла“, посочи д-р Христова.

„Имаме нужда от млади лекари, които да се развиват в специалността. Това, което показваме в няколко болници у нас значи, че можем да го направим навсякъде, просто няма достатъчно кадри“, коментира още тя.

По нейните думи след 35-годишна възраст е добре един път в годината да правим профилактични прегледи, за да избегнем влошаването на проблеми, които могат да се развият през годините.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Град Симитли

    5 0 Отговор
    ".... Най-ниска е смъртността от сърце през летните месеци, когато има слънце. Топлината разширява кръвоносните съдове и налагането в тях намалява. Това каза кардиологът проф. Сотир Марчев за ползите от слънцето в bTV...."....
    ..... Давайвъ у тесните специалисти! :))
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Въпрос?...Дека Е...

    2 0 Отговор
    Розовият Храст Бъцилува....или още Бръсне Храсъътъ?
  • 5 ха-нонимен

    1 0 Отговор
    А зимните жеги до какво водят )))
  • 6 Софийски Шоп

    2 0 Отговор
    Я па че си ям червено вино и сланина на плажа и ич не ми дреме