Last news in Fakti

3 Юли, 2023 13:56 4 048 10

Лекари откриха начин за лечение на хипертония без лекарства

  • високо кръвно-
  • кръвно налягане-
  • хипертония-
  • лечение-
  • лекарства-
  • медикаменти

Екип от медици смята, че операция може да реши проблема с високото кръвно налягане

Лекари откриха начин за лечение на хипертония без лекарства - 1
Снимка: Shutterstock

Хипертонията или високото кръвно налягане е често срещано заболяване, което, ако не се лекува, може да доведе до инфаркт, инсулт и други сърдечно-съдови проблеми за съжаление често с фатален изход.

Екип от изследователи от Обединеното кралство откри ген, който причинява един от най-често срещаните видове високо кръвно налягане. Учените казват, че най-накрая са открили лечение, което ще позволи на пациентите с хипертония да не трябва да приемат медикаменти цял живот.

Една от най-честите причини за хипертония са малки, доброкачествени тумори в надбъбречните жлези, които прекъсват производството на хормона алдостерон, който регулира нивото на солта в организма, пояснява zdrave.to.

Такова нарушение е изключително трудно за диагностициране, тъй като колебанията в нивата на солта не се виждат, освен ако пациентът не направи няколко кръвни теста по различно време на деня.

Изследването е проведено от учени от университета Queen Mary в Лондон и болницата Barts и открива генна мутация в надбъбречните възли, която причинява проблема. Факт е, че откритата мутация в гена CADM1 засяга едноименния протеин, който спира предаването на сигнали между клетките.

Последният не може да предава информация за спирането на производството на алдостерон. Така се увеличава производството на хормона, което води до повишаване на нивото на солта в кръвта, а след това и до хипертония.

Авторите на изследването са намерили решение на този проблем. Както се оказа, отстраняването на една надбъбречна жлеза коригира дисбаланса на алдостерона в организма. В продължение на няколко години след операцията пациентите не се нуждаят от допълнително лечение или лекарства, дори ако тяхната хипертония е тежка или резистентна към лекарства.

Експертите казват, че подобно лечение може да бъде спасение за хората с тази форма на хипертония. Също така въз основа на тяхното проучване, изследователите препоръчват 24-часови тестове на урината за диагностициране на колебанията на алдостерона.

Екипът сега иска да тества дали малките възли в надбъбречните жлези могат да бъдат идентифицирани без отстраняване на целия орган.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Правете

    6 0 Отговор
    Разходки!
  • 2 плюс минус

    5 0 Отговор
    Още по времето на соца колега страдаше от високо кръвно.
    Лекарите откриха, че е следствие на надбъбречна жлеза и след операция, кръвното му се нормализира.
  • 3 Бажа Гица

    12 0 Отговор
    Потресаващо! А ако след година - две пак им се качи кръвното и втората жлеза ли ще резнат? Касаппи! Няма магически лечения. Трябва здравословно хранене, умерено движение, масажи, разходки вечер за да се насити кръвта с кислород и най- вече всички лазещи по нервите ви хора да се държат надалеч!
  • 4 Трътката

    9 0 Отговор
    Какви глупости, отново.
    Кръвното налягане се може регулира без лекарства когато няма патологични промени.
    Статията или е преведена или написана неграмотно.
    Тези надбъбречни тумори - феохромоцитома - са голяма рядкост и водят до т.нар. неконтролируемо високо кръвно налягане. Оперирането им е доста рисково, но се прави.
    С годините повечето хора са склонни към високо кръвно налягане, напълно естествено е. Няма нужда от хирургическа интервенция.
    Има хиляди начини за контрол, стига желание да има.

    Коментиран от #8

  • 5 Маро

    4 0 Отговор
    Много си проста, отде се пръкна таквъз пъпеш!?
  • 6 Павел пенев

    12 0 Отговор
    Нищо не са открили. В Англия няма английски лекари, всички са от Индия,Китай, Пакистан и тук там от България. В някои градове вече има купона система, а в Лондон плюскат само арабски и турски дюнери. Демократична трагедия.
  • 7 Ти да видиш

    6 0 Отговор
    Тия да не са от Astra Zeneca?☠☠☠
  • 8 някой

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Трътката":

    Тръткозила,въобще не става дума за феохромацитом,а за съвсем друг вид тумори.Което не значи че ще решат проблема с отстраняването им веднъж завинаги.Четете бе,сега поне има откъде.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.