Last news in Fakti

6 Юли, 2023 16:32 1 357 3

Яжте лешници за стройна фигура и сияйна кожа

  • лешници-
  • ядки-
  • полезно-
  • ползи-
  • красота-
  • здраве

Седем ползи от редовната консумация на лешници

Яжте лешници за стройна фигура и сияйна кожа - 1
Снимка: Shutterstock

Лешниците са едни от най-вкусните ядки. Не случайно именно от тях се приготвя изключително вкусен крем. Те обаче са нещо много повече от сладост. Лешниците са суперхрана, която има фантастични ползи за организма и здравето, информира az-jenata.bg. Те са една от най-полезните ядки, благодарение на изобилието от хранителни вещества в състава си.

Защо лешниците са толкова полезни? Ето някои добри причини да ги включите по-често в менюто си.

1. Лешниците помагат за превенция на диабет

Лешниците са много богати на мастни киселини. Тези полезни мазнини допринасят за контрола на кръвната захар. Когато в диетата са включени повече здравословни мазнини и мастни киселини, те в комбинация с протеините и фибрите осигуряват плавно повишаване на кръвната захар и контрол над риска от диабет.
Полезни са и при вече отключен диабет, тъй като подпомагат контрола на кръвната захар и инсулина.

2. Стимулират отслабването

Както с всички ядки, така и с лешниците е важно да се внимава с консумираното количество, тъй като са калорични. Въпреки това обаче, лешниците могат да ви помогнат да отслабнете, защото имат свойството да ускоряват метаболизма и да подпомагат усвояването на хранителните вещества от храната.

3. Лешниците са богати на антиоксиданти

Лешниците са една от ядките, най-богати на антиоксиданти. Това им придава мощни противовъзпалителни свойства, благодарение на които те са полезни в потискането на възпаленията, намаляването на риска от хронични и дегенеративни заболявания, рак.

4. Лешниците правят кожата и косата здрави

Антиоксидантите в лешниците са полезни и за косата и кожата. Те подмладяват вида на кожата, спомагат за стегнатия ѝ вид и за намаляването на фините линии и бръчките. Косата също се нуждае от антиоксиданти, за да е лъскава, жизнена и здрава.

5. За здрава нервна система

Лешниците са много ценни за нервната система и функциите на мозъка. В тях се съдържат много антиоксиданти, намаляващи възпалението, както и витамини от група В, които са особено важни за нервната система, правилното провеждане на нервните импулси, правилното протичане на мозъчните функции.

6. Лешниците правят костите здрави

Редовната консумация на лешници подпомага костното здраве. Те са много богати на магнезий, който подобрява усвояването на калция от храната. Освен това лешниците стимулират синтеза на колаген и еластин в тялото, които са важни протеини за образуването на костно вещество, ставни и хрущялни тъкани.

7. За здрава сърдечносъдова система

Антиоксидантите, фибрите и полезните мазнини в лешниците са особено ценни за функциите на сърдечносъдовата система. Лешниците са добър приятел в понижаването на холестерола, контрола на кръвното налягане, подобряване еластичността на стените на кръвоносните съдове.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ааа

    4 1 Отговор
    Много ги дигнаха още на 2,50 в кварталния ме отказаха скоро гледам 2,75 е даси ги ядът
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Катерицата от ледена епоха

    0 0 Отговор
    И жълди също.