Last news in Fakti

23 Юли, 2023 11:39 1 301 4

Без деца на плажа в най-големите жеги

  • деца-
  • плаж-
  • жега-
  • топлинен удар

Експертите правят препоръки, но отговорността е наша - за нас и за нашите деца

Без деца на плажа в най-големите жеги - 1
Снимкa: Shutterstock

В Гърция заради високите температури властите препоръчаха децата да не са на плажа в най-горещите часове - от 12 до 17 часа. Как родителите предпазват децата по родното Черноморие и избягват ли времето през деня, когато слънцето е най-силно?

12 часа по обед на Централния плаж във Варна. Край морето духа прохладен бриз, а температурата е 33 градуса. Пълно е с хора, които се наслаждават на щедрото слънце. Има и деца на различна възраст, затова от БНТ попитаха родителите как ги предпазват, когато са на плажа.

"Мажа я през два часа с UV защита 50 фактор и след малко най-вероятно ще се приберем, тъй като слънцето става много силно към обяд".

"Задължително слънцезащитен фактор, поне 30-40 минути преди да сме на плажа. Ползваме шапки, кърпи и се стараем до към обяд, ранния следобед да сме на плажа и след това се прибираме".

За да е всичко наред специалистите препоръчват децата да се водят на плаж само сутрин от 9 до 11 и следобед от 16 до 18 часа. Да са със шапка и родителите да ги разхлаждат, обливайки ги с вода.

"И да не са изцяло голи, задължително да имат някаква лека ризка. Говорим за по-малките деца, някъде до 4-5 години. Държат ги цял ден. Даже малки в колички ги отглеждат на припек. Смятат, че е много полезно", посочи д-р Лили Куртева.

Според медиците детският организъм реагира по различен начин на силното слънце. Един от симптомите е зачервяване около очите.

"Децата чак топлинен удар не правят. Те правят кожна реакция, тъй като децата нямат нормално потоотделяне, при тях не е развито и те реагират с реакция на кожата, доста драматична и родителите много се плашат", обясни д-р Куртева.

Експертите правят препоръки, но отговорността е наша - за нас и за нашите деца, за да имаме приятни преживявания на плажа.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГАНьО

    2 3 Отговор
    аз па ша праа квот си искам...
  • 2 В Атина е

    3 1 Отговор
    четиридесеттак на сянка! 😛
  • 3 гост

    1 3 Отговор
    пълни глупости пиша от Гръцки плаж специално гърците къпят във водата деца видимо под една година освен това е топло 36-38 градуса
  • 4 Сашо

    0 0 Отговор
    А бе хора елате си на черноморието.Какво седите при тези хитреци!То не бяха тестове то не бяха дронове,есе меси ,двойни маски още ли не вярвате ,че скоро и климатични локдауни ,ще ни вкарат?