Last news in Fakti

29 Септември, 2023 15:49 1 754 4

От Здравното министерство: Отлага се въвеждането на електронни рецепти за две групи лекарства

  • електронни рецепти-
  • лекарства-
  • групи-
  • отлагане

Първоначално заложената дата 1 октомври 2023 се измества. Предстои експертите на Министерството на здравеопазването да отразят всички становища и предложения, постъпили в хода на общественото обсъждане

От Здравното министерство: Отлага се въвеждането на електронни рецепти за две групи лекарства  - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Измененията в Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, с която се въвежда задължително електронно издаване на две групи лекарства – антидиабетни и антимикробни, ще влязат в сила с точно посочена дата след обнародване в Държавен вестник, съобщиха от здравното министерство.
Първоначално заложената дата 1 октомври 2023 се измества. Предстои експертите на Министерството на здравеопазването да отразят всички становища и предложения, постъпили в хода на общественото обсъждане.
Въвеждането на е-рецептата следва да бъде съобразено и с изискването и препоръките на Министерството на електронното управление за генериране на два Национални референтни номера – първият от тях при изписването на рецептата, а вторият при отпускането на лекарствения продукт, обясниха от ресорното ведомство.
И увериха, че по този начин ще се гарантира контролът върху употребата на двете групи лекарства, ще се пресекат нерегламентираните практики, които биха довели до недостиг или липси на лекарствени продукти за българските граждани.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    18 0 Отговор
    Възрастните хора с телефон с копчета едвам се оправят, но електронна рецепта! Геноцида си бичи.
  • 2 Никой

    11 0 Отговор
    Двамата Толупи вместо да подкрепят ресторантьорите с 9 % ДДС от 20 % да бяха намалили ДДС-то на лекарствата на 9% щото най големия потребител са ни възрастните хора и децата. Гласувай за мушмороците от ГЕРБ и ДПС. Другите червените и розовите са същите калпазани от същото котило. Иначе много милеели на приказки за възрастните и децата . Ти да видиш. Ма ,тоя народ като няма топки.
  • 3 Матей преображенски

    5 0 Отговор
    сАМО БЕЗ ТАКИВА КРОКОДИЛСКИ СЪЛЗИ,МАМКА ВИ!Искат да спрат животоспасяващи лекарства от свободен достъп и ще ни уморят,това е целта,боклуци долнопробни!
  • 4 Мухаа,хаа!

    9 0 Отговор
    Не се ли усещате,защо са точно този тип рецепти? За да заформят яка,допълнителна хранилка за джипито.Не им стигат ,досегашните " потребителска такса" но искат да е утроят,дори удосеторят всеки ден.Това са стотици хиляди рецепти ежедневно.Ще тръскат портмонетата на най беззащитните- бедняка и пенсионера.За най безобидния илач- не става госпожо/ господине.Отидете при личния си лекар.Ето как се стикова фарма мафиозо и джипи мафиозо.През компа- взел си,но трябва да продъжиш лечение,бегом при джипито..Добър ден,дай петарка.Която отива директно в чекмеджето.30-40 рецепти на ден,и е избил заплатата на сестрата,ток,наем.От НЗОК по 4,90 на регистрирана офф,са( без значение ,дали е стъпил в кабинета с години) си докарват 7-8 бона чисто.Не съм чул джипи да е заминал на запад.Там за 4 часов работен ден,никой няма да му ръсне две К евро от потребителите,+ 3-4 К евро заплата.По паразитна структура от джипи няма в цялата здравна система.Заради тях унищожиха всички държавни поликлиники.За да станат частници- ЕООД- доктор Джобаров!