Last news in Fakti

3 Октомври, 2023 23:41 1 878 15

Нобелова награда за двама учени с принос за Ковид ваксините

  • здраве-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • медицина-
  • нобелова награда

Пътят за нови ваксини е открит

Нобелова награда за двама учени с принос за Ковид ваксините - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Тази година Нобеловата награда за медицина получават родената през 1955-а година в Унгария изследователка Каталин Карико и 64-годишният американец Дрю Уайсман за разработките си за ваксини срещу Ковид-19. Двамата работят заедно в университета в Пенсилвания, а Карико - и в университета в Сегед, Унгария.

„Чрез своите забележителни резултати, които из основи промениха разбирането ни за това как генетичната информация (иРНК) взаимодейства с човешката имунна система лауреатите допринесоха за изключително бързото темпо за разработка на ваксините по време на една от най-големите заплахи за човешкото здраве в модерните времена", гласи аргументацията на Нобеловия комитет.

Пътят за нови ваксини е открит

Ваксините на BioNTech от Майнц и на американския концерн Moderna са първите два продукта на базата на иРНК, излезли на пазара. Нобеловият комитет изтъква гъвкавостта и скоростта, с която са били разработени съответните препарати. Това открива пътя за използването на новата платформа и за ваксини срещу други инфекциозни заболявания: "В бъдеще технологията би могла да се използва за добавката на терапевтични протеини и за лечение на определени видове рак."

Изследователите работят над тази технология вече от над 30 години. Но в един момент акцентът се поставя на генните технологии, които поглъщат много средства. Карико, която по това време работи в Унгария, обаче продължава да вярва в ползите на иРНК за медицината. Тя остава вярна на молекулата и когато емигрира през 1985 година в САЩ. Заради липсата на средства тя първоначално се занимава с лабораторни изследвания предимно сама, от 1998 - заедно с Дрю Уайсман.

Връзката с BioNTech

Двамата постигат решаващ пробив, след като подменят един елемент от иРНК, в резултат на което технологията вече не се разгражда в клетката. Двамата откриват как може да се вкара в тялото чужда иРНК, без то да реагира прекомерно.

Опитните мишки произвеждат желания протеин. През 2013 година Карико се среща с Угур Шахин, който е основал BioNTech заедно със съпругата си Йозлем Тюреджи. "Той ми предложи работа още същия ден", разказва Карико пред "Ню Йорк таймс". След продължило с години сътрудничество тя напуска фирмата и от началото на октомври 2022-а година е само нейна консултантка.

Чрез иРНК медицината се сдоби с нова субстанция, изтъква пред агенция ДПА Клаус Чихутек, председател на Института за ваксини и биомедицина "Паул Ерлих". Технологията иРНК във ваксините е базата за вирусния протеин, който се образува в малко на брой клетки на имунизираните. Оттам нататък имунната система се обръща срещу този протеин.

Ще има ли скоро ваксини срещу грип и рак?

Според Чихутек иРНК би могла да се използва и за други превантивни ваксини като например срещу грип, както и за терапии срещу рак и ревматизъм. До момента съществуват пет ваксини срещу Ковид-19 на базата на иРНК. Но оттук нататък би могла да се разработи широка палитра ваксини срещу грип, както и срещу вирусите, причиняващи херпес.

След връчването на Нобеловите награди за медицина предстои да бъдат оповестени лауреатите в сферата на химията и физиката, след което - и за литература и носителят на наградата за мир. Последната награда, която ще бъде връчена след седмица, е за икономика. Всяко отличие е дотирано с 11 милиона шведски крони или около 950 000 евро.

Тържествената церемония по удостояването на наградените по традиция се организира на 10 декември - денят, в който е починал основателят на фондацията Алфред Нобел.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужасии

    38 5 Отговор
    Все едно на Менгеле нобелова награда да дадат!?!?

    Коментиран от #8

  • 2 Естествен Интелект

    15 2 Отговор
    А Обонго беше за миротворец....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Баба Гица

    27 2 Отговор
    Пропуснали са да им сложат рогцата на снимката на тези гяволи.
  • 5 Мхм

    27 3 Отговор
    Пак искат затваряне за да възстановят сили алед ираха в Украйна чрез ензими късат рнк фрагменти и модифицират вируси правят си ваксини за тях и си правят пари на наш гръб а после си раздават награди.Скапаните учени трябва да бъдат преследяани и безмилостно трепаки а лабораториите опожарявани заедно с все сатанинската им апаратура това не са хора а свине

    Коментиран от #11

  • 6 Гориил

    20 3 Отговор
    Нобелова награда за срам
  • 7 Последния Софиянец

    33 3 Отговор
    Нобеловата награда за медицина се пада по право на Путин защото излекува целия свят от Ковид за един ден.
  • 8 Калпазанин

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ужасии":

    То все така, убийците получават все награди менгеле обама буш
  • 9 Редник

    16 3 Отговор
    Е тия нео либерали и евро атлантици се оляха. Боже пази България!
  • 10 Дисидент

    14 3 Отговор
    Нобеловата награда винаги е била и политизирана, но за пръв път е толкова явно обслужва икономически интереси.
  • 11 Хлст

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Мхм":

    На ги горят на клада нали? Идеален щеше да си за 16 век!

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 С30 и компания

    5 2 Отговор
    Съвсем скоро тия двамцата ще са лауерати на Нюнберг 2.
  • 14 Ти да видиш

    0 2 Отговор
    ..............както и за терапии срещу рак и ревматизъм???!!! Терапия със ваксинаи??!!!! За ревматизъм?🙄🙄🤣🤣🤣??!!!
  • 15 Иван

    2 0 Отговор
    Хи, хи, хи - оцелелите от Ковида антиваксерчета рИват ли рИват ...... Не останахте, дерзайте !