Last news in Fakti

6 Октомври, 2023 10:32 2 575 6

Храните, които ни състаряват преждевременно

  • хранене-
  • храна-
  • състарява-
  • преждевременно стареене-
  • вредна храна

Захарта е един от основните причинители на бръчки, акне, алергични реакции и др.

Храните, които ни състаряват преждевременно - 1
Снимка: Shutterstock

Всички сме чували, че човек е това, което яде. И това се оказва научна истина. Знаем, че има храни, които са полезни за здравето ни, но има и такива, които са опасни и имат способността да съсипят здравето и вида ни, ако ги консумираме често или в големи количества.

Съществуват определени храни, които ни състаряват преждевременно, твърди кожният лекар д-р Камила Исаева, цитирана от jenata.blitz.bg.

На първо място специалистът уточни, че основна роля за появата на бръчки, суха кожа, акне, матов тен и други дефекти играе недохранването. Според нея при недостиг на необходимите на човека витамини и минерали органите стареят по-бързо.

Така че, за здрав и свеж външен вид, експертът съветва да се сведе до минимум консумацията на захар, чийто излишък разрушава колагена в кожата и я прави по-малко еластична.

В допълнение, хранителните добавки като аромати, консерванти, оцветители и сгъстители също могат да причинят преждевременни промени във външния вид.

Според Исаева не се препоръчва готвене в тенджера под налягане, където високите температури унищожават до 90 процента от хранителните вещества.

Освен това пърженето на храни на тиган или скара също е нежелателно, тъй като при силно нагряване или директен контакт с пламък мастните киселини, съдържащи се в храната, отделят канцерогенни химични съединения (ароматни въглеводороди, които могат да доведат до заболяване на горните дихателни пътища или белите дробове) .

В заключение лекарят добави, че отказът от алкохол и колбаси ще помогне да се избегнат опасни заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боньо Фаса

    8 0 Отговор
    Абе нарправо да се откажем от всичко.
  • 2 Ю р о ж е н д ъ р

    7 0 Отговор
    За сметка на това, супата от х л е б а р к и и салатата от с к а к а л ц и, подмладяват
  • 3 Аз пък смятам, че

    3 0 Отговор
    За да живеем по-дълго е най-добре да се откажем от живота изобщо!
  • 4 ломски циганин с два пищова

    0 0 Отговор
    Д-р Камила,ко каза ко и тая ще ми дава акъл що да ручам
  • 5 Хубава шега

    0 0 Отговор
    Недохранването убива. Не бива да ядем високо калорична храна? Следва че ни ни вменяват да се самоуморяваме, като ядем храната на нашата нормална храна. А некой да е чул че мозъка се нуждае от холестерол за да работи нормално? А докторе? Кой кой ще каже?
  • 6 Отвори очи

    2 0 Отговор
    Моята закуска е ежедневно да поглъщам семето на моя съпруг.. чувствам се свежа, млада, и съм доволна.