Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 11:17 1 023 8

Васил Пандов: Проблемът с недостига на лекарства не е присъщ само за България, а за целия ЕС

  • васил пандов-
  • лекарства-
  • недостиг-
  • българия-
  • европейски съюз

"Органи като ДАНС би трябвало също да имат информация кои са големите играчи. От години се говори, че големите играчи в незаконния износ по-скоро са дружества, които са търговци на едро", изказа мнението си депутатът от ПП-ДБ

Васил Пандов: Проблемът с недостига на лекарства не е присъщ само за България, а за целия ЕС - 1
Снимка: БНТ

За справянето с недостига на лекарствени продукти са необходими поредица от мерки, подчерта пред БНР зам.- председателят на здравна комисия в парламента доц. Васил Пандов, който е и депутат от "Продължаваме промяната".

По думите му една от тези мерки е ограничаването на вертикалната интеграция. Според него този въпрос може да бъде решен. Тези текстове са предлагани от фармацевтичния съюз над 10 пъти в последните 15 години, но досега не е имало воля за това, отбеляза депутатът. Той изтъкна, че в момента в закона има вратички, чрез които това може да бъде заобиколено.

Васил Пандов напомни, че проблемът с недостига на лекарства не е присъщ само за България, а за целия ЕС. И другите държави търсят различни подходи за решаване на този проблем. Още преди 15 години започват дискусии по тази тема, коментира той и добави, че първите опити за регулация в тази посока са от 2014 г.

Недекларираният износ на лекарства е друг проблем, посочи доц. Пандов. Според него това е проблем на контрола.
"Органи като ДАНС би трябвало също да имат информация кои са големите играчи. От години се говори, че големите играчи в незаконния износ по-скоро са дружества, които са търговци на едро", изказа мнението си той.

Подкомисията за недостига на лекарства ще изслуша всички компетентни органи, включително Икономическа полиция, НАП, Агенция "Митници", ДАНС - всички, които могат да проследят този процес, за да се отговори на въпроса защо контролът е занижен, обяви депутатът от ПП.

Според него дигитализацията може да намали незаконния износ.
Относно скандалите в тази посока зам.-председателят на парламентарната здравна комисия подчерта, че в началото винаги има трудности. След месец всички лекари ще издават електронни рецепти, смята той.

"Преди нещо да стане задължително, участниците в тези процеси не виждат ползата и не са го практикували. Първият ден, когато това стана задължително - тази седмица в понеделник, са издадени около 12 хил. електронни предписания само за антибиотици и диабетни продукти. Преди това са издавани средно на ден около 200. Те ще растат. Предполагам, че в следващите дни ще стигнат количества 15-20 хил. на ден. Преди да е задължително, никой не полага усилия да се подготви".

Според него няма риск дигитализацията да стане заложник на междусъсловни войни по отношение на генеричните замествания. Има напрежение от двете страни, но пациентът е важен, той е по средата, подчерта Васил Пандов. И припомни, че дълго време имаше повече съпротива от страна на лекарското съсловие за въвеждането на електронната рецепта.

"Мисля, че това ще отмине. Двете страни ще седнат на масата и ще изчистят спорните въпроси", изказа мнението си депутатът от ПП.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОВИД 19 ХАХАХА

    9 0 Отговор
    ВАЖНО Е ВАКСИНИ ДА ИМА
  • 2 тоя с магарето

    9 0 Отговор
    Мен не ме интересува в ЕС как е!!! Вие трябва да го решите проблема в България, а не да се оправдавате.

    Защото в ЕС има протонни ускорители, имат ХЕМС и т.н., а ние нямаме.

    Затова стига сравнения, шарлатани ...
  • 3 гост

    8 0 Отговор
    Писна на ми да слушам на Найо глупостите.
  • 4 Град Симитли

    6 0 Отговор
    "... "Мисля, че това ще отмине. Двете страни ще седнат на масата и ще изчистят спорните въпроси", изказа мнението си депутатът от ПП..."
    .... Медувременно--и пациентите ще "очистят"!
  • 5 Въхх

    5 1 Отговор
    Проблема е, че това не са лекарства, а поддържаща химия, която не лекува нищо. Ако се продаваха лекарства, те щяха да ни лекуват, а не да ни ги пишат в книжките всеки месец. Най-печелившия бизнес е фармацията.
  • 6 Всички мълчат за реформите и пътечките!

    1 0 Отговор
    По време на война е така - недостигат лекарства и много други ежедневни и необходими дребни нещица...като електричество и храна.
    Със сигурност не ги е грижа животът и здравето на българина. Ако беше това, щяха да реформират убийствената здравна система, чиято несъстоятелност и античовечност лъсна по време на ковида...
    Омерзителното е, че ще става още по-зле, защото здравето стана здрав бизнес, смъртоносна търговия и роди нова мафия в България.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Да обясни първо

    0 0 Отговор
    на публиката какво означава в случая вертикална интеграция. Фактът, че българите пътуват до съседни страни и поръчват често и лекарства от друга страни в Европа, отхвърля твърдението, че проблемът не бил само български. Навсякъде има проблеми, но в България решаването на проблемът с лекарствата е спешно екзистенциален.