Last news in Fakti

21 Октомври, 2023 06:22 942 2

Доц. Спасков: Софтуерът на електронното здравеопазване трябва да е безупречен

  • доцент спас спасков-
  • електронно здравеопазване-
  • рецепти

Механизмът за определяне на цената на лекарствата у нас не е добър, смята бившият директор на "Пирогов"

Доц. Спасков: Софтуерът на електронното здравеопазване трябва да е безупречен - 1
Снимка: bTV

Според бившия директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков електронното здравеопазване трябва да се прави, за да улесни нашия живот.

"В случая се получи точно обратното. Една от причините е, че участниците в цялата "игра", нито бяха предварително уведомявани, нито инструктирани, нито обучавани, не бяха и привлечени да станат съучастници в една такава реформа. Когато правиш опит за реформа "срещу", ще се сблъскваш, не се получава. Най-вероятно намерението с електронизацията е добро, но стъпките, които се извървяха сега, са неточни", поясни Спасков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му софтуерът трябва да бъде безупречен.

"Трябва да имаме обучен персонал, който да работи. Изведнъж им беше съобщено, че трябва да се съобразят и оттук нататък няма друго решение. Явно не е работено с хора, които са в практиката. Не е пипнато от лекари и фармацевти. Опитах се да си купя лекарства и се получи така, че трябваше да отида до джипито и тогава да получа моите лекарства", коментира още той.

Спасков припомни, че в момента има затруднение с доставката на лекарства, които се ползват неправомерно: "И изведнъж въвеждаме едни рестриктивни мерки, които са само с отрицателен знак. За да можеш да изпишеш някакъв медикамент, ти трябва да работиш в лечебно заведение. Какво правим с лекарите, които са пенсионери? Какво става в население места, в които е затруднен интернетът? Там ще бъдат ли лишени от медицинска помощ?"

"Лекарите, ако дадат лекарства без рецепта, подлежат на санкции, има натиск от една страна да се намали изписването на тези лекарства, а от друга страна идват санкции върху тези, които ще отпуснат такива лекарства. Няма го морковът в системата, само тоягата. Рязко движение в медицината е равно на катастрофа", категоричен е Спасков.

Той изрази мнение, че механизмът за определяне на цената на лекарствата у нас не е добър.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Без име

    1 0 Отговор
    И тоя нищоправец се изказа безупречно!