Last news in Fakti

31 Октомври, 2023 15:57 1 710 8

Учени разбраха защо ни цепи глава, когато опитаме да спрем алкохола

  • алкохол-
  • алкохолизъм-
  • главоболие-
  • симптом-
  • пристрастяване

Главоболието при отказа от алкохол е сериозен проблем, който засяга хиляди хора по цял свят

Учени разбраха защо ни цепи глава, когато опитаме да спрем алкохола - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от Тексас разкриха какво причинява главоболието при опитите за спиране на алкохола, съобщи "Медикъл експрес".

Около 283 млн. души в целия свят страдат от пристрастяване. Цената, която плаща обществото за този проблем, се изчислява на 2 млрд. щатски долара годишно, пише БТА.

Хората се опитват да се преборят, но е трудно, каза д-р Юй Шън Ким, невролог от университета в Сан Антонио, Тексас. Главоболието е един от тежките симптоми, който може да върне пациентите обратно към пиенето, добавя ученият. "Това е порочен кръг."

Д-р Ким и колегите му са открили, че стресовият хормон кортикотропин-освобождаващ фактор (CRH) активира мастоцитите, намиращи се в дура матер - твърдата мозъчна обвивка под черепа.

Според резултатите от изследването, публикувано в сп. "Нюрон", кортикотропин-освобождаващият фактор (CRH), който се отделя от хипоталамуса, стига до мозъчната обвивка. Процесът изпраща сигнали за болка. Хормонът се свързва с с рецептора MrgprB2, който е специфичен за мастоцитите.

Изследването трябва да подпомогне бъдещи проучвания върху пристрастяването и механизма на отказването, каза д-р Ким. Възможна е разработката на молекулна терапия, която да облекчава сигналите за главоболие при процеса на спиране на алкохола.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    8 0 Отговор
    Тексаските учени , пак изостанали ! Всеки българин с авторитет знае , че когато е пийнал вечерта , трябва да удари едно на сутринта ! И - воала.....
  • 2 Тома

    7 0 Отговор
    По лошо е когато те цепи глава отзат

    Коментиран от #5

  • 3 Ако искате да спрете алкохола

    4 1 Отговор
    пробвайте с мeтaмфeтaмuн.
  • 4 Коментар

    1 0 Отговор
    Нормалните хора ги боли главата на следващия ден и на това му се казва "махмурлук".Вие в статията описвате някакви пропаднали алкохолици.При алкохолиците при отказ им е най-малкия проблем главата...те и халюцинации получават като примерно често им се привиждат насекоми,които излизат от стените и ги полазват.Задължително трябва да се обърнат за помощ от медицинско лице и да се лекуват.Все пак алкохолизма по-лесно се лекува от наркоманията.

    Коментиран от #6

  • 5 Да, ама не...

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тома":

    Е не за всички, някои пък се радват и си го търсят като наследство!
  • 6 зевзек

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Коментар":

    Ако можеш да обясниш и как се лекува заплес, цена няма да имаш!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.