Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 23:41 2 647 5

Менопаузата: Какво трябва да знаем

  • здраве-
  • менопауза-
  • жени-
  • гинеколог-
  • секс-
  • хормони

Много жени страдат, без да разбират напълно какво се случва в тялото им

Менопаузата: Какво трябва да знаем - 1
Снимка: Shutterstock

По данни на Световната здравна организация 26% от жените по света към 2021 година са на възраст 50 или повече години. Това са около 1,3 милиарда жени, които са в менопауза или вече са я преживели. Какво се случва в този етап от живота?

Климактериумът включва перименопауза, менопауза и постменопауза

За да може да се отговори на този въпрос, първо трябва да се изясни терминологията, казва гинекологът д-р Анелизе Швенкхаген от Хамбург - специалистка в областта на хормоните. А те са решаващ фактор за менопаузата.

С наименованието менопауза се означава последният менструален цикъл в живота на една жена. Според експертите средната възраст, в която това се случва, е 51 до 52 години. В по-редки случаи жените преживяват менопауза още в началото на 40-те си години. Менопаузата отбелязва момента, в който месечната овулация спира, съответно вече нито една яйцеклетка не може да бъде оплодена. Но плодовитостта на жената започва да намалява още по време на т.нар. перименопауза, която може да започне много години преди менопаузата.

12-те месеца след последната менструация също се наричат перименопауза. Точният момент, в който е настъпила менопаузата, може да се определи само в ретроспекция. Една година след менопаузата пък започва постменопаузата. Целият период е известен и като климактериум.

Хормоналните дисбаланси водят до промени в съня и настроението

За две трети от жените този етап от живота далеч не е забавен, но за останалата една трета той е съпроводен от наистина тежки симптоми. Основната причина за това е променливата активност на яйчниците. Естрогените, особено естрадиолът, се произвеждат във фоликулите, които съзряват в яйчниците. В перименопаузата менструалният цикъл става по-нередовен. Това предизвиква хормонални дисбаланси, които водят до симптоми като чувствителност на гърдите, задържане на вода, промени в настроението и нарушения на съня. “Много жени в тази фаза, която понякога може да започне в началото на 40-те им години, дори не знаят, че оплакванията им могат да се обяснят с хормоналните промени при настъпването на менопаузата”, казва Швенкхаген.

Жени, които по-рано в живота си са страдали от психиатрични заболявания като депресия и тревожни разстройства, могат да изпитат симптомите им отново. “Статистически погледнато, заради хормоналната нестабилност, която прави мозъка по-чувствителен, менопаузата е високорисков период за психиатрични заболявания”, казва гинеколожката. Мигрените също могат да се влошат през тази фаза.

Един от основните симптоми на постменопаузата са горещите вълни и изпотяването. Кожата и лигавиците стават все по-сухи. “Това се отразява по-специално на вагината и пикочния мехур. Резултатът може да бъде болка по време на секс или чести инфекции на пикочните пътища”, казва Швенкхаген. Много жени се оплакват и от болки в ставите. Причината за всичко това е вече трайно ниското ниво на естрадиол - запасът от фоликули в яйчниците се изчерпва и повече естрадиол не се произвежда.

Хормонозаместителна терапия - предимствата са повече от недостатъците

Хормонозаместителна терапия може да смекчи голяма част от оплакванията. При нея естрадиолът се приема под формата на таблетки или през кожата посредством гелове, спрейове или лепенки. “Ако матката все още е налична, се прилага и терапия с прогестерон за защита на лигавицата на матката”, обяснява Швенкхаген. Тя допълва, че при оплаквания в областта на вагината или чести инфекции на пикочните пътища много добре се отразяват супозитории, таблетки и кремове, съдържащи естроген.

Хормоналните терапии нямат добра репутация. Прилагането им наистина може леко да повиши риска от тромбоза и рак на гърдата. Поради това жените, които вече са имали предракови изменения или рак на гърдата, се съветват да не използват такъв тип терапия. От друга страна, терапията има и положителни ефекти върху здравето. Според Швенкхаген и други експерти предимствата са повече от недостатъците.

Вече е доказано, че хормонозаместителната терапия, започната скоро след последната менструация, може дори да има защитен ефект върху сърдечносъдовата система, казва Швенкхаген. Рискът от диабет също намалява. Тъй като липсата на естроген се отразява негативно и на костната плътност и рискът от остеопороза се увеличава, хормонозаместителната терапия може да има положителен ефект и в тази насока.

Един куп оплаквания, които продължават години наред: все пак, има ли нещо положително при менопаузата? Швенкхаген казва, че тя е повратна точка, която жените могат да използват, за да спрат за секунда и да преосмислят живота си. Тя бележи и нов етап, който изисква изследване на собственото тяло и здраве. А оплакванията? За щастие, те могат да се третират, казва гинеколожката.

Автор: Юлия Вергин


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Донка митницата

    6 0 Отговор
    Знам само,че ми се спи страшно много. Лека нощ .
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мурджо

    5 0 Отговор
    Какво се случва ли!? Кисели тьотерини ще ти извадят очите, ако ги погледнеш на криво. Навъсени, докачливи и без грам чувство за хумор. Усюивката и тактичността са затворени в буркан в долапа на село.
  • 4 Мъжа на урсула

    2 0 Отговор
    Бе ние се смеем ма и на жените не им е лесно.
    Още от 12-13 предменструален синдром, цикъл, следменструален синдром, следва критическа, топли - студени вълни.
    Проблема е че мъжа й е подръка и го отнася...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.