Last news in Fakti

7 Ноември, 2023 13:12 1 999 6

Псориазисът "удря" ставите и сърцето

  • псориазис-
  • здраве-
  • стави-
  • сърце-
  • кожно заболяване

Негова „мишена” са хора от всички възрасти, без значение от пол или раса

Псориазисът "удря" ставите и сърцето - 1
Снимка: Shutterstock

Псориазисът е сред социалнозначимите заболявания. В световен мащаб засяга около 2% от популацията, а в България между 100 000-150 000 души. Негова „мишена” са хора от всички възрасти, без значение от пол или раса, казва в Световния ден за борба с псориазиса доц. Весел Кантарджиев.

Псориазисът може да обхване различна площ от тялото, в това число скалпа, лицето, дланите и стъпалата, ноктите. Често засегнати обаче са ставите и сухожилията, което от своя страна може да доведе до възпаление, оток, деформации, затрудняващи и ограничаващи извършването на ежедневни дейности, обяснява той.

Допълнително се асоциира с множество сърдечно-съдови и метаболитни заболявания, затова контролът на придружаващите заболявания е много важен,категоричен е специалистът.

Той развенчава и някои от заблудите, свързани със заболяването. Първата е, че псориазисът е заразен.

Другата заблуда е, че се засяга само и единствено кожата. Както вече споменах, това не е така, а лошият контрол на придружаващите заболявания води до недобро повлияване от терапията. Най-сериозно предизвикателство за нас са влошените пациенти, които години наред са се лекували с билки, биорезонанс и дори от екстрасенс. Тогава освен битката за неговото здраве, водим и тежка битка за неговото доверие, казва доц. Кантарджиев.

По думите му, правилната терапия е с изпитаните през годините конвенционални средства от лекар-специалист. Нейното отлагане или пък търсенето на хомеопатични средства само може да доведе до трудно овладяващи се усложнения.

Заболяването изисква мултидисциплинарен подход в диагностиката и терапията предвид придружаващата патология. При лечението на псориазис се използват различни комбинации от локални и системни средства, включително и ултравиолетова светлина. При недостатъчна ефективност и наличието на ставна симптоматика, се прилага системна терапия, подчертава специалистът.

Биологичната терапия за псориазис блокира на различни нива възпалителната каскада, предизвикваща заболяването, казва Кантарджиев.

В последните години псориазисът е може би най-проучваното от тази гледна точна заболяване в дерматологията и терапевтичните резултати от биологичната терапия са много добри. Пациентите се чувстват като преродени – без видими промени по кожата, с излекувани нокти, излекувани стави и най-важното – без болка. И могат да водят един пълноценен начин на живот, категоричен е доц. Весел Кантарджиев.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    Благодаря Ви за Полезната Информация
  • 2 100 хиляди е нормално ,

    1 2 Отговор
    а може да те гътне в случай на ковид, пиене и води до полова немощ . Виаграта помага .
  • 3 Псориатик

    4 0 Отговор
    Всичко добре, но биологичната терапия те прави роб на биг фарма до живот! Има 3 вида псориазис, някой се повлиява от билки, друг от спиране на месо, има доста варианти преди да се стигне до биологична терапия. Докторите я препоръчват, понеже се джуркат едни пътеки, съответно едни пари за тях. В търговските дружества важното е да върви търговията.
  • 4 Угиу

    10 1 Отговор
    Пълни глупости. Мога да кажа на всички болни от псориазис че мат гъбична инфекция съпроводена от някакъв вид стафилоког.Спирайте Хляб,мляко ,млечни продукти,захар , фруктоза(плодове) . Трябва да ограничите гъбичната инфекция и да видите чрез кръвни изследвания и гърло и нос какво стафилококита имате.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Лост

    3 0 Отговор
    Щом чуя фамилията Кантарджиев и си имам едно на ум.