Last news in Fakti

8 Ноември, 2023 13:20 1 237 6

Прекомерната консумация на сол води до деменция

  • сол-
  • деменция-
  • когнитивни способности-
  • здраве

За да стигнат до съответното заключение, изследователите провели експеримент с мишки

Прекомерната консумация на сол води до деменция - 1
Снимка: Shutterstock

Американски учени проведоха експеримент върху мишки и установиха, че яденето на един определен продукт негативно влияе на когнитивните способности, съобщава сп. Nature.

За да стигнат до съответното заключение, изследователите хранели гризачи с ястия, в която съдържанието на въпросния продукт надвишава нормата с 8-16 пъти.

След диетата учените подложили обектите на определени тестове. Оказало се, че те се справят значително по-лошо от останалите, които се хранели нормално.

В диетата на въпросните гризачи била добавяна сол.

По-нататъшно проучване показа, че промените са причинени от намаляване на притока на кръв към мозъка. Заедно с това беше установено, че синтезът на азотен оксид намалява, поради което в мозъка е започнал процесът на фосфорилиране на тау протеини.

С други думи, частици фосфорна киселина стигат до тях на грешни места.

Освен това учени от Мюнхенския технически университет съобщават, че увеличеният прием на сол може да предизвика алергии, пише още zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    7 2 Отговор
    Бай Дън е изял торба сол .Днес пак се въртеше и чудеше къде е.
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    Вярно е
  • 3 Реконтра

    6 1 Отговор
    ...а липсата на сол води до страхотни проблеми в обмяната на веществата, защото всички биохимични реакции протичат в солена среда. Ако няма сол, организмът може дори да започне да изхвърля вода, за да запази необходимия вътрешен баланс.
  • 4 Констатираща

    0 0 Отговор
    Изглежда затова сегашните поколения не се отличаваме с големи умствени възможности, защото приемаме готови храни, богати на сол.
  • 5 Ццц

    0 0 Отговор
    Явно Байдън пие вода само от мъртво море.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.