Last news in Fakti

9 Ноември, 2023 14:45 1 560 6

Как фруктозата води до затлъстяване?

  • фруктоза-
  • затлъстяване-
  • епидения-
  • захар-
  • здраве

Фруктозата представлява вид захар, която се намира в множество хранителни продукти, включително и солени.

Как фруктозата води до затлъстяване? - 1
Снимка: Shutterstock

Нова теория обединява множество гледни точки относно какво води до масовата „епидемия“ на затлъстяване на глобално равнище – фруктозата е посочена като основен причинител, пише Puls.bg.

Съществуват множество теории какво в храненето води най-вече до затлъстяване. Една група от експерти може да смята, че прекомерния прием на въглехидрати е основна причина, а друга – приема на мазнини. Трети стоят на мнението, че няма значение с кои хранителни вещества се прекалява, ако количеството приети калории е прекомерно.

Теорията, при която фруктозата е поставена в средата на всичко, свързано със затлъстяване, се стреми да обедини всички тези начини на виждане.

Фруктозата представлява вид захар, която се намира в множество хранителни продукти, включително и солени. Тя съставя трапезната захар и царевичния сироп, като човешкият организъм също може да произвежда вид фруктоза, наречен глюкоза, която се използва за енергия.

Когато в организма се произвежда глюкоза, или когато приемем фруктоза директно чрез хранене, веществото кара метаболизма да влезе в режим на пестене на енергия. При този режим, освен че организмът не гори мазнини за да си набави енергия, се намалява и контролът върху апетита, което води до тенденция към преяждане.

Едно обяснение за този ниско-енергиен режим в организма е еволюционен механизъм. В такъв режим влизат животните, които спят зимен сън. Мечките например събират плодове, за да се справят със студените месеци– храни, богати на фруктоза. Тази фруктоза помага на техния метаболизъм да не изгаря мазнини за енергия – мазнини, необходими за поддържане на топлината през зимата.

Макар и този еволюционен механизъм в някои животни да обяснява необходимостта от фруктозата, що се отнася до оцеляване, в много общества нужда от този ниско-енергиен режим няма. Макар и мечките да имат достъп до оскъдни количества храна в даден момент, при хората има достъп до много големи количества храна. Когато някой е в режим, където се изгаря енергия от мазнини, но продължава консумирането на храна, започва натрупване, което постепенно би довело до затлъстяване.

Освен множество плодове (високи на фруктоза са ябълките, гроздето и динята) и зеленчуци (грах и тиквички), фруктозата се използва и в множество други храни и напитки – газираните напитки имат високи нива на фруктоза, както и много сосове и дресинги.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 забележка

    12 0 Отговор
    Не фруктозата, а обогатения с фруктоза глюкозо-фруктозен сироп от царевица, който се използва за заместител на захарта.
  • 2 Механик

    7 1 Отговор
    ЕВРОПЕЙСКА ДИРЕКТИВА:
    Забранява се употребата на фруктоза! Яжте само брашно от молци! То не води до затлъстяване и от него се пръцка по-малко. По тоя начин намалявате ВЪГЛЕРОДНИЯ си ОТПЕЧАТЪК.
    п.п.
    И да вземете пак да се къпете! Никакво къпне! Сърбежа отминава към края на първия месец.
    подпис: Урсула
  • 3 синоптик

    3 0 Отговор
    Това е вярно ! Като ям пържоли нищо ми няма , като ям банани вдигам килограми -факт !
  • 4 Големи глуписти са написани тука

    3 0 Отговор
    Абе редактор няма ли, бе?
    Какви са тези глупости дето мечките събирали плодове за зимата??? Това да не ти е катерица, ей!
    Много ме разсмя статията. Пък е от друга страна жалко да се пише толкова невежо.
    И много неточности.
    "като човешкият организъм също може да произвежда вид фруктоза, наречен глюкоза" . Бре да му се не види... От кога човешкия организъм взе да произвежда фруктоза?
    Аз що си мисля, че фруктозата се приема с храната?
  • 5 Еи това тук кърти мифки

    2 1 Отговор
    "Когато в организма се произвежда глюкоза, или когато приемем фруктоза директно чрез хранене, веществото кара метаболизма да влезе в режим на пестене на енергия. При този режим, освен че организмът не гори мазнини за да си набави енергия, се намалява и контролът върху апетита, което води до тенденция към преяждане."

    Кое е това "вещество" дето кара метаболизма да влезе в такъв режим???
    А надолу не мога да до изкоментирам " намалява и контролът върху апетита" и т.н.
  • 6 Баба Гошка

    3 0 Отговор
    Фруктозата е вид отрова. Единствено черния дроб може да я процесира. Глюкозо-фруктозния сироп, който тъпчат в много тестени и консервирани продукти и в газираните напитки е отровен. Прави се от ГМО царвица, която също е отровна.