Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 16:20 2 485 10

6 причини да ядете по-често супа

  • супи-
  • здраве-
  • хранителни вещества-
  • витамини

Супи, приготвени с бульони на основата на кости, зеленчуци или месо, осигуряват витамини, минерали и хранителни вещества, като колаген

6 причини да ядете по-често супа - 1
Снимка: Shutterstock

Когато е приготвена с правилните съставки, супата може да бъде наистина здравословно ястие с множество хранителни ползи. Супи, приготвени с бульони на основата на кости, зеленчуци или месо, осигуряват витамини, минерали и хранителни вещества, като колаген. Те също така осигуряват страхотен вкус, свеждайки до минимум добавените мазнини и калории.

Високият прием на зеленчуци е свързан с намален риск от наддаване на тегло, което е рисков фактор за хронични заболявания, като сърдечни заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак. Освен това зеленчуците осигуряват множество ползи за здравето поради високото си съдържание на витамини, минерали, фибри и растителни съединения.

Въпреки това има някои съставки, които трябва да се избягват при приготвянето на супа, за да може да е максимално здравословна – като сгъстители и подправки – които могат да увеличат калориите и съдържанието на сол.

Помага в студените дни

Когато температурите навън достигнат минусови нива, нищо няма да стопли организма така, както порция супа. За разлика от горещите напитки с кофеин, които причиняват дехидратация, супата подхранва отвътре и помага за повишаване на телесната температура. За по-затоплящ ефект могат да се добавят подправки като чили, джинджифил, канела, анасон и др.

Помага при сваляне на килограми или поддържане на теглото

Изследванията показват, че хората, които редовно консумират супа, имат по-ниска енергийна плътност и по-добро качество на диетата. Високото съдържание на вода и фибри в зеленчуците, добавени към супата, поддържат усещане за ситост по здравословен и хидратиращ начин.

Супата е супер хидратираща

Тъй като е голямо предизвикателство да се пие вода през зимните месеци, на помощ идва супата. Нивата на хидратация в организма могат да се поддържат високи като се консумира супа, тъй като е с високо съдържание на вода.

Супата може да помогне за облекчаване на симптомите на настинка

Проучване установява, че този успокояващ пилешката супа успокоява възпалението на горните дихателни пътища, а изследванията подчертават неговата ефективност при разграждането на мукуса и подпомагането на ресничките на носа да изчистят инфекцията. Пълният с хранителни вещества бульон повишава имунитета с основни витамини и минерали и рехидратира тялото. Освен това е лесен за храносмилане, което го прави идеален, когато са налице симптоми като възпалено гърло или лош апетит.

Витамините и минералите остават невредими

Методът на бавно готвене, използван за супата, гарантира, че тя запазва витамините и минералите на сготвените зеленчуци. Независимо дали се приготвя леща, боб или месо, съчетана със зеленчуци, се получават пълен набор от хранителни вещества, пише trafficnews.bg. Освен това някои хранителни вещества като бета каротин от моркови и ликопен от домати се усвояват по-добре от организма, когато храната е сготвена, отколкото когато се консумира сурова.

Добра за храносмилането

Освен, ако не е направена със сметана, повечето рецепти за супа включват влакнести зеленчуци, боб, леща и месо, които гарантират здравословно храносмилане. Богатата на фибри диета спомага за гладкото храносмилане и също така повишава чувствителността към инсулин.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шкембе чорбата

    11 2 Отговор
    и пачата с много чесън в оцет, черен и червен пипер са номер едно в света!

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БОБ ЧОРБА☝

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Шкембе чорбата":

    И СЛЕД ТОВА ДА ЗАПИШЕШ С ДЪХ
    НА БИРА И ШКЕМБЕ...
    ДВА МАНДАТА
    НОВОГОДИШНИТЕ ПРИВЕСТВИЯ
    КЪМ ЦЕЛО КУПНИЯ СУВЕРЕН..😀

    Коментиран от #6, #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ФЕН

    1 0 Отговор
    След BBQ това е слеващия най-стар начин на приготвяне на храна от хилядолетия! валене в казан на огън.....пасле са фурни ,микровелета и горещи въздуси.....И също икономичен козан шепа билки,зеленчук и един кокъл и цяла рота ще нахраниш с много вода овкусена :)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.