Last news in Fakti

11 Ноември, 2023 12:43 2 508 17

Помага ли наистина пилешката супа при настинка?

  • пилешка супа-
  • настинка-
  • лечение-
  • здраве

Ето какво казват експертите

Помага ли наистина пилешката супа при настинка?  - 1
Снимка: Shutterstock

Всички сме чували или дори сме яли пилешка супа за здраве, когато сме настинали, защото, както казват старите хора, тя би подействала като чудодейно лекарство. Ето какво е заключението на лекарите: Може ли пилешката супа наистина да облекчи симптомите на настинка, особено сега, когато температурите падат?

Fox News се свърза с експерти, за да дадат мнението си за "лечебните" ефекти на този вид храна.

Въпреки че всъщност няма да излекува настинката, пилешката супа с фиде например, може да помогне за облекчаване на някои от симптомите, които идват с настинката или грип, казва диетологът Кара Колиър от Чикаго.

"Зеленчуците и подправките, чесънът и билките, които слагате в супата си, могат да осигурят важни минерали, антиоксиданти и аминокиселини, които подпомагат поддържането на имунната система. Пилешкото е отличен източник на аминокиселината цистеин, за която е доказано, че помага за разреждането на слузта и управлявайте симптомите на настинка и грип", каза тя.

Диетологът също така посочи, че когато сме болни, обичайните стратегии за хидратация вече не изглеждат толкова "апетитни" или не отговарят на повишените нужди от хидратация, така че пилешката супа е нещо успокояващо и лесно, което може да промени нещата.

Освен това бульонът, който служи като основа за пилешка супа, може да осигури течности и електролити, които помагат на тялото да се бори с инфекцията.

Консумирането на пилешка супа е лесен начин да си набавим микроелементи, макроелементи и течности, когато сме настинали и апетитът е изчезнал.

А д-р Андрю Питърсън от Юта добави, че пилешката супа е пълна с протеини и пептиди, които могат да осигурят енергиен тласък за правилното функциониране на имунната система.

"Здравословната, домашно приготвена пилешка супа обикновено съдържа зеленчуци като моркови, целина и лук. Тези съставки са добре сварени и лесни за смилане, което е важно, когато сте болни. Супата е много по-вероятно да бъде полезна при настинка, за разлика от обикновеното хранене с въглехидрати, с излишни захари, което би изострило възпалението, причинено от вирусното заболяване", каза лекарят.

Аминокиселините в бульона, както и витамините и минералите в зеленчуците, правят пилешката супа добър избор за някой, който иска да се възстанови по-бързо от настинка или грип. Супата сама по себе си не е лекарство, но е идеален избор, много полезна при настинка или грип.

Цитрусовите плодове съдържат микроелементи и особено витамин С за имунитета.

Бананите и горските плодове съдържат фибри, минерали и антиоксиданти.

Чаят действа като естествен деконгестант (подобрява циркулацията на кръвта и облекчава симптомите, които се свързват със запушения нос).

Източниците на омега-3 мазнини, като сьомгата, помагат за намаляване на възпалението.

Чесънът и джинджифилът поддържат имунитета.

Костният бульон съдържа електролити, колаген и аминокиселини, пише Digi24.ro, предава "Фокус".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1111

    16 5 Отговор
    Помага само, ако е с Рикийка и люта чушка.
  • 2 Ох тоз ТОХ

    16 3 Отговор
    Според "шеф" Манчев в пилешката супа не се слагали подправки😅 Неа му стъпна в кръчмата на този самозванец!
    Иначе за супипката, ако не друго то поне помага чисто психологически, ободрява един вид, като хапнеш една, кога си настинал😉
  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 2 Отговор
    Благодаря Ви

    Коментиран от #16

  • 4 Хаха

    9 1 Отговор
    По-добре супа от варени кокали.
  • 5 Пикантна

    13 0 Отговор
    и гореща , помага да се изпотиш и после да се наспиш ! Поолеква ти ! Но категорично настинката си иска поне 4 - 5 дни докато отмине !
  • 6 Читател

    7 0 Отговор
    Всички коментари тук са вярни ще добавя само че може и чесън според това дали утре съм на работа.
  • 7 Aлфа Bълкът

    13 0 Отговор
    Ей да ви експертите, да ви каже селянинът.
    На болен човек с температура
    ядат ли му се кебапчета със студена бира бе? Обезводнен, изморен човек, му се яде лека храна – супичка, кисело млекце. Хем приемаш хранителни вещества, хем се хидратираш с пилешката супа.
    Имаш пилешкото месо богато на протеини и зеленчуци които помагат за образуването на бели кръвни телца, които се борят с инфекции, бактерии и възпаления в организма.

    Коментиран от #9

  • 8 АБВ

    1 5 Отговор
    Глупости на таркалета колкото всяка друга супа
  • 9 Механик

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "Aлфа Bълкът":

    Мдаааа! Пилешкото е пълно с протеини, ама още по-пълно е с антибиотици, хормони и каква ли не друга химия.
  • 10 Селянин

    8 3 Отговор
    Сегашните пилета са толкова бъкани с антибиотици, та затова и помага :-)
  • 11 куку

    7 2 Отговор
    говорим само за домашно отгледано пиле у двора...а другите по магазините.чужди вериги ,да слагат етикет "продукт с вкус на пиле" което значи вътре има цяла менделеева таблица.бон апетит..
  • 12 Сатана Z

    6 1 Отговор
    Пилешката супичка помага винаги когато се консумира с ракийка.Другото са кулинарни измислици
  • 13 УдоМача

    4 1 Отговор
    Помага само ако е от домашно пили инак повече вреди защото на промишлените пилита се дават антибиотици, различни хормони и какво ли не .
  • 14 123456

    3 1 Отговор
    Само докато е вряла.
  • 15 дядо поп

    1 2 Отговор
    Ако на тази бистра водица от снимката му викате пилешка чорба , ще помага ама друг път. Ако попадията ми сготви такава чорба , ще я удавя в тенджерата!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.