Last news in Fakti

19 Ноември, 2023 10:42 963 11

Над 50% от практикуващите лекари у нас са на възраст над 55 години

  • лекари-
  • възраст-
  • пенсионери

Всеки пети е пенсионер

Над 50% от практикуващите лекари у нас са на възраст над 55 години - 1
Снимка: БГНЕС

Над половината от лекарите в България са на възраст над 55 години, а всеки пети е пенсионер. Това сочат данните на Националния статистически институт. Има населени места, където за хиляди пациенти се грижат едва по един-двама медици на по 80 години. Такива лекари има и в болничните отделения, уточнява Нова телевизия.

В хасковска област има 112 лични лекари, от които всеки четвърти е пенсионер. Все пак има надежда - в болницата в Хасково през последните години все повече млади лекари идват да специализират и към момента тези на възраст до 35 години са 56 от общо 166 лекари в лечебното заведение.

Срещаме се с д-р Делчо Каравасилев, който е на 78 години и все още е основният стълб на неврохирургията в хасковската болница.

„Отдавна мина времето, в което трябваше да се пенсионирам, но няма хора”, споделя специалистът.

Д-р Димитър Ангелов е в отделението от една година. Засега смята да остане тук след специализацията си.
„Тук ми харесва, има благоприятни условия, самата работи ми харесва”, споделя мъжът.
Според доайена на неврохирургията в Хасково вариант да има повече млади лекари като д-р Ангелов е те да бъдат задължени да остават в болницата след специализацията.

В МБАЛ - Хасково няма подобни условия за младите лекари. Според ръководството ѝ това е така, защото "насила хубост не става". Опитват се да им осигурят и достатъчно високи доходи. Минималната лекарска заплата е 2 000 лева.

И ако в областните болници все пак има млади лекари, в общинските това не се случва, а общопрактикуващите лекари извън големите населени места са масово в пенсионна възраст.

Според лекарската колегия причината за това да няма млади джипита е най-вече в натоварването в професията. Но за да се задържи лекар в малко населено място отговорността трябва да е споделена между държавата и местната власт.

„Местните власти трябва да бъдат по-активни в малките населени места”, смята д-р Николай Колев - зам.-председател на РЛК - Хасково и член на УС на БЛС.

Пациентите обаче все пак са оптимисти, че ще има кой да ни лекува и в следващите години.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шмъркан

    11 1 Отговор
    Да,ама па има банани и Ролс Ройс за мафията.
  • 2 Здрасти

    12 1 Отговор
    По важно е да даваме помощи на Украйна. Да вдигам техния флаг на обществени български сгради, да купуваме самолети на хартия, морално остарели бойни машини, и неизпитано ядрено гориво за нашия АЕЦ. Това с лекарите не е важно, Все пак за богопомазаните винаги ще се намери и лекар да го лекува и хеликоптер да го извози. Простолюдието както каза вашия избраник от промяната Василев"Да го д... т бедните!" Халал да ви са..
  • 3 алерт, алерт

    5 1 Отговор
    мренето наближава а помощ от никъде, който кешира ще живее малко повече
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 456

    5 1 Отговор
    Безплатно обучение, но с подписан договор за следващите поне 5 години за работа по разпределение.

    Коментиран от #8

  • 6 Коч Ина

    2 1 Отговор
    Скоро и тях няма да ги има и ще се лекувате с енергични подскоци и крясъци времето е наше
  • 7 Перо

    6 1 Отговор
    Главният проблем е, че сега практикуващите лекари и пенсионери абдикират от служебните си задължения и натоварват специализантите да им вършат работата, което се отразява много лошо на лекуваните в болничната помощ! До кога държавата ще субсидира частните болници и за тях няма да важат правилата на държавните за обществените поръчки?
  • 8 Последния Софиянец

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "456":

    Нормално иначе бягат в чужбина за по-уреден начин на живот. Сумати сервитьорки така обучих и разработих, за да избегат я Германия
  • 9 и те разбраха

    1 0 Отговор
    Научиха от младите, от безсърдечните, от тези, които са лекари само заради престижа, не и заради болните, че не е нужно да се отдаваш толкова много на работата си.
    Болният си е болен. Вероятността да се пресели при св.Петър е огромна. Какво да го мислиш толкова. Гледай си банковата сметка, другото е губене на време.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.