Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 10:07 4 878 12

5-те най-вредни за черния дроб алкохолни напитки

  • алкохол-
  • черен дроб-
  • увреждане

Ракията може да се нарече "най-трудната" за черния дроб

5-те най-вредни за черния дроб алкохолни напитки - 1
Снимкa: Shutterstock

Степента на увреждане на черния дроб от алкохола зависи преди всичко от неговото количество. Но видът на алкохола, неговият състав, сила и други критерии също оказват значително влияние върху степента на увреждане на органа.

Кои са най-вредните алкохолни напитки за черния дроб?

5. Водка

У нас често казват, че водката е най-чистият вид алкохол. Казват, че в него има малко примеси, а съставът съдържа само алкохол и вода. Но дори и да е така, силата на напитката остава висока. И този фактор има значително влияние върху вредата. Освен това водката се усвоява по-бързо от дестилатите и нанася по-остър удар върху черния дроб.

4. Пенливо вино

Силата на пенливите вина е много по-ниска от силата на алкохолни напитки като водка. Степента на вреда на шампанското за черния дроб обаче е не по-малка и дори по-голяма. Всичко е в състава на напитката, която освен етанол съдържа голямо количество въглероден диоксид. Поради този компонент, тази напитка бързо се абсорбира и удря както главата, така и причинява сериозни увреждания на черния дроб.

3. Бира

Има цяла плеяда от лекари и учени, които смятат бирата за най-вредната напитка за черния дроб. Именно тази напитка, с ниската си концентрация, провокира възпаление на органа и като цяло е изключително вредна за чернодробните клетки. Ако обаче не пиете литри и галони бира, тогава има други напитки, които са още по-вредни и „тежки“ за черния дроб.

2. Ракия

Според някои доклади тази алкохолна напитка може да се нарече "най-трудната" за черния дроб. В допълнение към високата якост, всички видове бренди, включително коняк, съдържат голям брой примеси, които са изключително вредни за черния дроб. Конякът съдържа много сивушни масла, естери и танини. Има дори малко количество метанол, което отнема повече време, за да се преработи от черния дроб, отколкото етанол.

1. Уиски

Най-трудната напитка за черния дроб все още е тази конкретна напитка от Шотландия, Ирландия или друга страна. Все още със същата висока якост, той съдържа най-голямо количество фузелни масла. В големи дози фузеловите масла са причина за тежък махмурлук. Но махмурлукът е просто следствие от факта, че черният дроб не е имал време да се справи нито с етанол, нито с примеси, които само забавят функционирането на органа и увреждат клетките му, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 моля

    18 1 Отговор
    Една мастиска в ъгъла!
  • 2 дрън-дрън

    29 3 Отговор
    На всекиму,колкото е писано,толкова живее.Не пиеш,не пушиш,спазваш десетте божи заповеди,и хоп,изневиделица рак,катастрофа,паднало дърво,паднала керемида.Чърчил до края си,пие уиски
  • 3 дядо поп

    12 3 Отговор
    Сутринта една бира за изплакване на бурето , на обяд , водка за аперитив , след обяд по малко шампанско с любовницата , след добре свършената работа с нея по едно уисче , вечерта ракия със салатка и после една кана с , вино. А те в коремчето ми да си правят класацията. На другия ден сутринта независимо от класирането , всички заедно освобождават поприще за нови подвизи!
  • 4 Чико

    21 0 Отговор
    Тая Венелина сигурно я кара на дестилирана вода...
  • 5 да се знае

    10 4 Отговор
    истинският алкохолик пие само водка

    Коментиран от #6

  • 6 Пустиняка

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "да се знае":

    Пие кво намери
  • 7 пиенето е занаят който

    5 0 Отговор
    изисква да се пие бавно, ракията с лед и салата и се замезва и вечерно време и с мярка за нормално настроение а относно тоталните трезвеници не виждам да са по умни, по щастливи, по изобретателни и доста от тях са на тръни.
    Иначе на много не им понася и стават смешни особено жени и хора каращи пийнали

    Коментиран от #10

  • 8 Актуалнуту, що не се

    4 1 Отговор
    застреляте в крака? Уискиту било вредно, моля ви се - тройно дестилирано, отлежало 12 години. Приказката с киселото грозде и лисицата.
    Русофилите жулят по едно кило самогон и нищо им няма.
    Намекът е ясен - пийте водка!
  • 9 д-р Пиянцов

    6 0 Отговор
    Това изобщо не е вярно. Най-вредни са мастиката, узото, конякът и ракията.Както и червеното вино в големи количества Уискито е най-доброто питие- полезно е за нервите, сърцето, кръвоносните съдове, кръвното налягане.
  • 10 кръчмар

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "пиенето е занаят който":

    Трезвениците по начало са хора-психари, самотници и странници.
  • 11 Мъдурко

    1 0 Отговор
    сИпи - дОнеси!
  • 12 Баба Гошка

    3 0 Отговор
    Когато някой тръгне да ти разправя със светнали очи колко хубав бил алкохола, работата е ясна - алкохолик до алкохолика мила моя майнольо. На мен мо харесва безалкохолен сайдър. Понякога - безалкохолна бира. Водката може да се използва като почистващ препарат за стъкла и повърхности.