Last news in Fakti

24 Ноември, 2023 16:28 2 562 2

Природни лекове: Най-ефективните чайове при кашлица

  • билки-
  • билков чай-
  • чай-
  • кашлица-
  • чайове

Тези билкови чайове са сигурно средство за облекчаване на кашлицата

Природни лекове: Най-ефективните чайове при кашлица - 1
Снимка: Shutterstock

Сезонът на настинките, грипа и кашлицата вече е в разгара си. Все по-често хората около нас са болни, а един от най-неприятните симптоми не само за заразения, но и за околните, е кашлицата. В наши дни в аптеките е пълно с всякакви медикаменти, за които се твърди, че облекчават състоянието, но още от памтивека хората са се лекували с билки, тинктури и отвари. Това е един от най-лесните и евтини начини да обуздаете кашлицата, пише zdrave.to.

Пиенето на всеки горещ чай може да бъде полезно при кашлица, просто защото овлажнява лигавицата, горещата пара помага за отваряне на носните и бронхиалните пътища, а топлата течност е мехлем за болки в гърлото и кашлица.

Има много опции какви билки да сложите в отварата. Експертите обаче са определили най-добрите чайове за кашлица въз основа на техните лечебни, противовъзпалителни свойства и др.

1. Зелен чай

Зеленият чай е пълен с биоактивни растителни съединения, които имат противовъзпалителни и антибактериални свойства, което го прави отличен избор за чай за лечение на кашлица и причините за нея.

Проучване от 2015 г. е установило, че гаргарата със зелен чай премахва симптомите на дрезгав глас, намалява честотата на симптомите на кашлица при пациенти със сърдечна операция.

2. Чай от лайка

Чаят от лайка често насърчава съня и спокойствието, а също така може да помогне при кашлица. Това се дължи на специалните свойства на съединенията от лайка, които се борят с инфекциите и възпаленията, като помагат на тялото да се бори с всяка болест, която причинява кашлица.

3. Чай от корен от женско биле

Коренът от женско биле е много разпространена билка, която се използва широко в традиционната китайска медицина от векове. Само от тази билка са изолирани повече от 30 флавоноида и растителни съединения. Тези биологично активни съединения имат мощни антимикробни и антивирусни ефекти, които могат да помогнат за лечение на основната причина за кашлицата.

В допълнение, женското биле има "антиспазматичен ефект, който може да бъде много полезен при лечение на кашлица, тъй като помага за отпускане на мускулите на дихателната система, които спазмират по време на кашлица", обяснява билкарката Рейчъл Робинет. Тя добавя, че женското биле е с „високо съдържание на слуз, хлъзгава, вискозна субстанция, която помага за овлажняване и успокояване на възпалени или дехидратирани тъкани“.

4. Ментов чай

Ментовият чай е друг чудесен вид чай за кашлица. Изследванията свързват чая от мента с борбата с инфекциите на синусите и подобряването на симптомите на настинки, често срещани заболявания, които често водят до кашлица.

5. Чай от корен на алтея

„При суха, раздразнена кашлица препоръчвам билки като алтея [корен]“, казва билкарката Розали де ла Форе. Проучванията показват, че коренът от алтея има терапевтичен ефект при кашлица, особено като успокояващо средство за възпалени тъкани.

6. Чай с мащерка

Като обичайна кулинарна билка, мащерката е не само вкусна в различни пикантни ястия, но може да се добави и към чай за облекчаване на кашлица.

Всъщност проучване от 2021 г. е установило, че консумацията на мащерка с бръшлян значително намалява тежестта на кашлицата.

7. Чай от джинджифил

Джинджифилът е друга лесно достъпна съставка, която се използва от векове за лечение на кашлица, особено под формата на чай. Розали де ла Форе казва, че джинджифилът е „билка за застойна и блатиста кашлица, тъй като действа като стимулиращо отхрачващо средство, помагайки за разреждането на слузта и изхвърлянето ѝ от белите дробове“.

8. Чай от бъз

Бъзът е честа съставка в някои сиропи за кашлица и е отличен източник на растителни съединения. Установено е, че това красиво зрънце е ефективно противовъзпалително и също така е потенциално ефективно при лечението на респираторни заболявания.

9. Чай от евкалипт

„Някои билки помагат за отваряне на дихателните пътища, което може да облекчи свиващата се кашлица. Евкалиптът е един пример“, казва Робинет. Това е вид билков чай, който се намира сравнително лесно в пакетирана форма.

10. Всеки чай с мед

Чаят, приготвен с този естествен подсладител, може да помогне за облекчаване на симптомите на кашлица. Доказателствата показват, че медът може да намали продължителността на кашлицата, според проучване от 2018 г. при деца.

Освен това медът е пълен с антивирусни и антимикробни растителни съединения, които могат да помогнат при лечението на основната причина за кашлицата.

Важно

Чаят не е заместител на медицинските грижи. Не забравяйте, че чаят, колкото и успокояващ и потенциално лечебен да е, е естествен домашен лек. Може да помогне за облекчаване на симптомите на кашлица, но не е предназначен за лечение на заболяване или да замести лекарства и съвета на квалифициран лекар.

Ако кашлицата ви не изчезва, е особено болезнена или пречи на ежедневието ви, консултирайте се с лекар за уточняване на диагнозата и методите на лечение.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Йоцо

    0 0 Отговор
    Смучете кристализирал пчелен мед ,пръскайте си гърлото с прополис ,мен като дете ме мажеха с нишадър и сода ,за ден минаваше всякакво гърло ,но сега сме модерни !
  • 2 Язе

    0 0 Отговор
    Едно време имаше големи кристали захар под търговско име "Небет шекер"