Last news in Fakti

24 Ноември, 2023 15:45 1 575 2

Най-честите здравословни проблеми при жените над 40

  • здравословни проблеми-
  • жени-
  • след 40 години-
  • здраве

Дами, бъдете отговорни за тялото и емоциите си 

Най-честите здравословни проблеми при жените над 40 - 1
Снимка: Shutterstock

С напредването на времето много дами започват да се притесняват основно за външния си вид и да се тревожат за първите признаци на стареене. Но това, което е по-важно е в какво здравословно състояние се намирате и как се чувствате в собствената си кожа.

Вместо да се страхувате, бъдете отговорни за тялото и емоциите си и имайте предвид някои от най-честите здравословни състояния, които могат да се окажат ваши предизвикателства. А ето и кои са те:

Недостиг на витамини

Недостигът на витамини може да бъде проблем на всяка възраст, особено предвид храната, която консумираме. Въпреки това, с напредването на годините на жените недостигът на витамини става още по-често срещан. А това може да бъде причина за редица симптоми и състояния. Дефицитът на витамин D е особено разпространен. Той може да допринесе за повишената загуба на костна маса (на възраст над 40 години това се случва при жените естествено, но дефицитът на витамин D ускорява проблема) и остеопороза. Ниските нива на витамин D също могат да бъдат свързани с депресивни състояния, както и със сезонно афективно разстройство. Други потенциални дефицити включват тези на желязо, рибофлавин и витамин B.

Рак на гърдата

Рискът жена да развие рак на гърдата се увеличава драстично на възраст между 30 и 40 години. Много фактори като диета, цялостно здраве и околна среда могат да допринесат за вероятността от развитие на рак на гърдата, но възрастта също е фактор. На 30-годишна възраст шансът жената да развие рак на гърдата е значително по-нисък, отколкото на 40-годишна възраст. Само за 10 години рискът нараства главоломно. Това означава, че редовните прегледи на гърдите, които извършвате сами или тези, които извършва вашият лекар, са много важни. Препоръчително е да започнете да правите годишни мамографски прегледи. Това може да намали рисковете за развитие на рак на гърдата и да помогне за ранното му лечение, ако се открие.

Свръхактивен пикочен мехур

Вашият пикочен мехур може да се промени с напредването на възрастта, споделя д-р С. Адам Рамин, уролог и медицински директор на Специалистите по ракови заболявания и урология в Лос Анджелис. „С напредване на възрастта нервите, които помагат на пикочния мехур, може да не работят добре“, а мускулите на пикочния мехур могат да се удебелят с възрастта, намалявайки капацитета си. „Свръхактивният пикочен мехур и инконтиненцията имат много решения. Упражненията на Кегел могат да помогнат, както и вагиналния естрогенен крем и други лекарства, казва д-р Рамин.

Камъни в бъбреците

Въпреки че често пъти те са малки и са описвани като „пясък“, камъните в бъбреците (частици от минерали, които могат да се образуват в пикочните пътища), могат да бъдат изключително болезнени. С напредване на възрастта, повечето хора са в състояние на дехидратация. Това, заедно с други рискови фактори, като промяна на диетата, може да доведе до по-голяма вероятност за развитие на камъни около 40-те години и след това. Те са по-чести при мъжете, но жените също могат да ги получат. Добрата хидратация е най-добрият начин да избегнете този болезнен проблем.

Депресия и тревожност

„Повечето психични разстройства се появяват за първи път в зряла възраст, доста преди да навършите 40 години“, това споделя д-р Антъни де Мария, клиничен психолог, психотерапевт и асоцииран директор на амбулаторната психиатрия за възрастни в болниците Mount Sinai St. Luke и Mount Sinai West в Ню Йорк. Предизвикателствата на зрелостта – финансовото безпокойство, застаряващите родители, отглеждането на деца и променящият се външен вид – всичко това може да доведе до физическо и психическо изтощение. „Тези фактори, съчетани с натиска, че трябва да се справите с всичко, могат да направят човек психологически уязвим“, споделя Де Мария. Поради тази причина стресовите фактори могат да изострят съществуващите ви проблеми като депресия или тревожност. Ето защо се опитайте превантивно да не задълбочавате тези състояния. Споделяйте повече с близки и приятели, а ако чувствате, че не можете да се справите сами, потърсете и помощ от специалист.

Менопауза и хормонални промени

Един от основните етапи в живота на жената е менопаузата, която обикновено настъпва на възраст между 45 и 55 години. Менопаузата се характеризира с намаляване на производството на естроген и прогестерон, което води до появата на симптоми като горещи вълни, нощно изпотяване, промени в настроението и вагинална сухота, пише az-jenata.bg. За да се справите с тези симптоми, може да ви бъде назначена хормонозаместителна терапия (ХЗТ) под ръководството на медицински специалист. Промените в начина на живот като редовни упражнения, здравословна диета и техники за намаляване на стреса също могат да помогнат за облекчаване на симптомите на менопаузата.

Проблеми с костите и остеопороза

След 40-годишна възраст жените са изложени на повишен риск от развитие на остеопороза. Това е състояние, характеризиращо се с отслабени кости, намаляване на костната плътност и по-голяма склонност към фрактури и счупвания. За да поддържате здравето на костите си, уверете се, че приемате достатъчно количество калций и витамин D. Упражненията с тежести, ходенето, джогингът или силовите тренировки могат да ви помогнат за укрепване на костите и да намалят риска от остеопороза. Редовните прегледи на костната плътност също могат да помогнат за ранното откриване и навременната намеса.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Стою

    7 1 Отговор
    Най-често ги боли главата. После се чудят, защо дирим млади моми.
  • 2 истина ти казвам

    1 1 Отговор
    Едно по здраво дърво и ше им минат всичките болежки!