Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 15:45 1 104 6

Приемът на спирулина в съчетание с тренировки помага при борбата с килограмите

  • спирулина-
  • отслабване-
  • тренировки

Учените обясняват, че добавката забавя усвояването на глюкозата в стомаха благодарение на влакната, които набъбват в неговата кухина

Приемът на спирулина в съчетание с тренировки помага при борбата с килограмите - 1
Снимка: Shutterstock

Изследователи от Хонконгския баптистки университет са установили, че приемът на добавката спирулина, комбиниран с високоинтензивна интервална тренировка (HIIT), помага на мъжете да отслабнат ефективно, пише сп. "Нютриънтс".

Хранителната добавка спирулина представлява прах от синьо-зелени водорасли, които могат да се консумират от хора и животни. Смята се, че този продукт повишава имунитета, помага за регулиране на кръвната захар, стимулира метаболизма и ускорява загубата на тегло.

Авторите на настоящото изследване са решили да проверят достоверността на тези твърдения, като са провели изследване с участието на четиридесет и четирима мъже със затлъстяване.

Участниците са били разделени на три групи. В продължение на 84 дни доброволците от първата група е трябвало редовно да изпълняват високоинтензивна интервална тренировка. Те освен това са приемали спирулина под формата на добавка.

Участниците от втората група са тренирали, но не са приемали добавката.

Третата група е послужила като контролна.

Изследваните лица са преминали през обстоен физически преглед, предоставили са кръвни проби за анализ и са попълнили въпросник за готовност за физическа активност.

В края на експеримента е установено, че участниците от първата група са отслабнали повече от доброволците от втората и третата група, пише БТА.

Освен това тренировките, съчетани с приема на спирулина, са имали положителен ефект върху нивата на холестерола и кръвната захар.

Учените обясняват, че добавката забавя усвояването на глюкозата в стомаха благодарение на влакната, които набъбват в неговата кухина. Ефектът на спирулината се дължи на линоленовата киселина, която предотвратява натрупването на мазнини в черния дроб.

Следващата цел на учените е да проведат допълнителни изследвания с жени.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уса

    6 1 Отговор
    Ако тренирате нямате нужда от спирулина

    Коментиран от #5

  • 2 Студопор

    4 1 Отговор
    И баба ми едно време още казваше - у една къща няма ли спирулина, пиши я бегАла... 😂
  • 3 Кунгфупанда

    3 0 Отговор
    Местните жители там са си гърчави и със и без спирулина. Не им трябва нито да тренират , нито да отслабват.
  • 4 Неразбрал

    0 0 Отговор
    Това спирулината нещо като бледата спирохета ли е?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.