Last news in Fakti

8 Декември, 2023 16:29 2 396 8

Какво се случва с тялото, ако пиете газирани напитки всеки ден?

  • газирани напитки-
  • ефект-
  • безалкохолни напитки-
  • кола-
  • здраве-
  • последици

В дългосрочен план ежедневното пиене на газирани напитки може да се окаже разрушително за организма

Какво се случва с тялото, ако пиете газирани напитки всеки ден? - 1
Снимка: Shutterstock

Макар че повечето хора са наясно, че газираните напитки не са от най-пълноценните, може би се чудите доколко ежедневната консумация на газирани напитки влияе на здравето ви. Ако не сте се замисляли, струва си да се замислите. В крайна сметка ежедневните навици са тези, които ни влияят най-много.

Колко точно влияе на здравето ежедневното консумиране на газирани напитки?

Първо, полезно е да знаете от какво се състои газираната напитка, преди да преминете към въпроса как влияе на организма. На практика всички газирани напитки се произвеждат от газирана вода, подсладител (обикновено захар, високофруктозен царевичен сироп или изкуствен подсладител), фосфорна киселина (която допринася за вкуса на газираната напитка и удължава срока ѝ на годност) и естествени ароматизатори. Някои видове газирани напитки - включително Pepsi, Coca-Cola Classic, Coke Zero, Diet Coke и Dr Pepper - съдържат кофеин.

Краткотрайно содата може да доведе до рязко покачване на енергията ви (и след това до спад) и да ви причини стомашни болки.

Как ни влияят газираните напитки в дългосрочен план?

Специалистът по регенеративна медицина д-р Нийл Паулвин казва, че ако пиете газирани напитки всеки ден, вероятно ще натрупате килограми, по-специално мазнини по корема. "Коремните мазнини могат да бъдат опасни, като увеличават вероятността от сърдечни заболявания, метаболитен синдром, диабет тип 2 и рак на гърдата. В дългосрочен план редовният навик за пиене на газирани напитки не само може да увеличи вероятността от тези заболявания, но също така е свързан с бъбречни заболявания, високо кръвно налягане и висок холестерол", обяснява той.

Полвин казва, че ежедневното пиене на газирани напитки може да има вредни последици за здравето, особено за сърцето - ключова информация, която трябва да се знае, като се има предвид, че сърдечносъдовите заболявания са причина номер едно за смърт в САЩ и до голяма степен могат да бъдат предотвратени чрез здравословно хранене и здравословни навици. "Някои проучвания са установили, че любителите на газирани напитки, независимо дали пият обикновени или диетични, са изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания и инсулт", казва той.

Пиенето на газирани напитки всеки ден също не е от полза за мозъка ви. Полвин казва, че високите нива на кръвната захар, които газираните напитки могат да предизвикат, водят до възпаления в мозъка. Всъщност редовното пиене на газирани напитки е научно свързано с по-високи нива на депресия и по-голяма вероятност от деменция.

Различни ли са диетичните напитки?

Можете ли да заобиколите всички тези последици за здравето, като изберете диетична сода?

За съжаление експерти в храненето твърдят, че ефектът от диетичните газирани напитки или онези без захар е научно свързан с проблеми с червата, сърцето и мозъка. Те твърдят, че изкуствените подсладители в тези напитки не са по-безвредни от захарта.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Без да чета

    15 0 Отговор
    Защо на снимката няма лимонада , етър, Алтай и т.н.
  • 2 Сила

    3 2 Отговор
    ПОЛУЧАВАТЕ ГАЗОВЕ И ПОДУВАНЕ..... елементарно
  • 3 Сила

    12 8 Отговор
    Защо не карате Москвичи и Трабанти? Защо пътувате до Лондон и Ню Йорк а не до Драгоман и Мичурин? Защо децата учат във Виена и Брюксел а не в Ростов на Дон и Челябинск? ЗАЩО ДРУГАРЮ, ЗАЩО?!?
  • 4 Дии

    2 0 Отговор
    Просторната киселина от много е забранена. Този доктор има стара информация. Само Кока кола са получили декорация и още я ползват. Никой друг, така че доктора да си скине дипломата на две, явно е приписваш от някакви стари книги.
  • 5 Дии

    3 0 Отговор
    Фосфорната киселина от много години е забранена. Този доктор има стара информация. Само Кока кола са получили дерогация и още я ползват. Никой друг не я ползва, така че доктора да си скине дипломата на две, явно е приписвал от някакви стари книги.
  • 6 мани беги

    3 1 Отговор
    я пия га има, но то рядко има у нас :) тря е празник :) инак не се купува ... и по-добре, закоту раздува стомаха, червата ... захарта е химия и вреди много ... дебелее се ... газираните напитки развалят емайла на зъбите и те падат, разяжда ги
  • 7 Калпазанин

    5 0 Отговор
    На тези напитки на фотото, и под платената статия трябва да има надпис като при цигарите. Аз отдавна съм ги спрял. Една "напитка" от тези означава един куршум против Палестина

    Коментиран от #8

  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Калпазанин":

    Вече взех да се притеснявам, че съм още жив....Нещо не е наред при мен ли, какво ли???