Last news in Fakti

8 Декември, 2023 16:18 1 342 0

Този зеленчук повишава имунитета

  • броколи-
  • имунитет-
  • здраве-
  • инфекция-
  • бактерии

Броколите могат да ни предпазят от хронична инфекция, причинена от Cryptosporidium

Този зеленчук повишава имунитета - 1
Снимка: Shutterstock

Изследователи от Института "Франсис Крик" са установили ползите от някои храни и хранителни добавки, съдържащи индоли. Според проучването, публикувано в списание Cell Host & Microbe, подходящата диета може да предпази от хронична инфекция, причинена от Cryptosporidium, която е често срещана при деца под двегодишна възраст.

Предишно проучване, при което доброволци са били изложени на Cryptosporidium, показва, че хората с по-високи нива на индоли във фекалиите са устойчиви на инфекцията, пише dariknews.bg. Индолите са молекули, които често се срещат в кръстоцветните зеленчуци като броколи и за които е известно, че активират рецептора за ароматни въглеводороди (AHR), който поддържа защитната функция на червата, кожата и белите дробове.

При новите експерименти изследователите излагат мишки на паразита и наблюдават, че инфекцията предизвиква увеличаване на имунните клетки в чревния епител (слой от клетки, покриващи червата), които са част от първата линия на защита. Когато тези CD8+ Т-клетки са прехвърлени на мишки с отслабена имунна система, способността на гризачите да се борят с криптоспоридиите се повишава.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА