Last news in Fakti

12 Декември, 2023 13:29 1 317 4

Вода с артишок? Неподозирано полезно за здравето

  • артишок-
  • вода-
  • здраве-
  • зеленчуци-
  • ползи

Артишокът не е особено популярен в България, но е доста полезен за здравето зеленчук

Вода с артишок? Неподозирано полезно за здравето  - 1
Снимки: Shutterstock

Може би познавате удоволствието от яденето на артишок в туршия или печен като вид гарнитура, но знаете ли, че водата от артишок е популярно средство за борба с подуване на корема?

Този зеленчук става известен още през 1500 г. във Франция, а френските имигранти го пренасят в Съединените щати през 1800 г., където оттогава той също постепенно става много популярен, информира Tialoto.bg

Днес обаче французойките популяризират друга употреба на артишока: Те твърдят, че консумацията на този богат на хранителни вещества зеленчук под формата на отвара може да бъде от полза за успокояване на подуването на корема, лошото храносмилане и справяне с газовете.

Както при всяка тенденция за уелнес, важно е да се търси експертна информация, за да се разбере дали наистина това работи, така че ето и какво е мнението на диетолозите:

Какво е вода от артишок?

При водата от артишок обикновено се прави концентрация на цял артишок, включително листата, стъблото и цвета. Въпреки че можете да го направите у дома, можете също да намерите бутилирана вода от артишок в някои магазини за здравословни храни.

Консумирана студена или гореща (както при чая от артишок), водата от артишок е рекламирана като вкусна и полезна напитка за всичко – от изчистване на токсините до подобряване на храносмилането, като същевременно осигурява изобилие от хранителни вещества, като витамини А, С и В1 и минерали като желязо, магнезий, цинк и калций. Въпреки че се счита за тенденция в световен мащаб, чаят от артишок (по същество горещата вода от артишок) се консумира широко в страни като Виетнам.

Във Виетнам чаят от артишок се нарича tra atiso и се прави от листа, стъбла, корени и цветове на артишок срещу главоболие, диабет и други състояния.

Ползи от пиенето на вода от артишок

Диетологът от Лос Анджелис Меган Дарлингтън казва, че консумацията на вода от артишок е отличен начин за укрепване на имунитета, тъй като съдържа много витамин С и антиоксиданти. „Също така може да помогне за облекчаване на стреса и безпокойството, предвид нивата на магнезий, цинк и калий“, добавя тя.

Една потенциална полза е понижаване на нивата на холестерола, въпреки че Дарлингтън посочва, че тези проучвания се основават на капсули с екстракт от артишок. „Можем да приемем, че редовното пиене на вода от артишок може да помогне за понижаване на нивата на холестерола“, казва тя. Няколко потенциални ползи от пиенето на вода от артишок са следните:

  • ► Намалява нивата на LDL, „лошия“ холестерол
  • ► Предпазва черния дроб от токсини и подпомага производството на жлъчка
  • ► Богат на антиоксиданти
  • ► Може да помогне за насърчаване на храносмилането
  • ► Ефективен диуретик
  • ► Има ефекти против стареене на кожата

Все пак трябва да приемете тези потенциални ползи с някои резерви: според Ева Де Анджелис, лицензиран диетолог, базиран в Аржентина, все още няма достатъчно доказателства за ползите от пиенето на вода от артишок. Въпреки че има много доказателства, че артишокът е изключително питателна храна, същите качества не могат да се припишат на водата.

„Не всички свойства на артишока могат да се отнасят непременно към водата от артишок, тъй като не всички хранителни вещества са водоразтворими“, обяснява тя.

Водата от артишок помага ли при подуване на корема?

Водата от артишок наистина има потенциал като средство ефективно срещу подуване на корема. „Екстрактът от цинарин от артишок помага при подуване, тъй като стимулира производството на жлъчка, което помага на червата ви да усвояват мазнините и витамини от други храни“, обяснява Дарлингтън.

Два от антиоксидантите, открити в артишока (цинарин и силимарин), помагат за по-доброто функциониране на черния дроб, по-специално помагат на черния дроб да пречиства организма по-добре; отстраняването на тези токсини също може да помогне за облекчаване на подуването.

Кой трябва да избягва водата от артишок?

Според диетолога Сезар Сауза, водата от артишок може да помогне при подуване на корема, но пък при някои хора може да доведе до обратния ефект: да причини подуване на корема или стомашно-чревни проблеми.

„Всеки, който чувства газове или подуване на корема след като е консумирал зеленчуци като броколи, зеле, карфиол или брюкселско зеле, вероятно трябва да избягва артишока, тъй като има вероятност да усети подобни симптоми“, съветва той.

Освен това, ако имате запек или дефицит на фибри, Дарлингтън препоръчва да избягвате вода от артишок и вместо това да ядете малко истински артишок, тъй като няма да получите фибри от пиенето на тази вода.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даааа

    0 0 Отговор
    Много полезен трън , почти толкова , колкото магарешки бодил !

    Коментиран от #2

  • 2 Мхм

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Даааа":

    Ама и животните трябва да ядат нещо, например костенурките.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.