Last news in Fakti

22 Декември, 2023 14:56 2 247 14

10 често срещани признака на биполярното разстройство

  • биполярно разстройство-
  • биполярни-
  • психично заболяване-
  • психично здраве

Хората с биполярно разстройство могат да се отличат чрез следните начини на поведение

10 често срещани признака на биполярното разстройство - 1
Снимка: Shutterstock

Биполярното разстройство е доста по-често срещано сред населението, отколкото си мислим, но около него има много митове и погрешни схващания. Поради тази причина по-долу ще разберем повече за това състояние и какви са най-често срещаните поведения от страна на хората, които страдат от него.

1. Малка нужда от сън

Една от първите промени, които изпитват биполярните хора, е промяната на циркадния цикъл, пише vesti.bg. Всъщност мелатонинът - хормонът, който отговаря за регулирането на ритъма, се променя при биполярно разстройство.

2. Речта е бърза и трудна за проследяване

Сред най-отличителните симптоми на биполярността са нарушенията в говора. Това всъщност е известно като формално разстройство на мисленето.

Думите в спонтанната реч се избират въз основа на звука им, а не на тяхното значение. Следователно изглежда, че пациентът говори под формата на рими или алитерация.

3. Рисково поведение

Биполярното разстройство е рисково състояние. Възможно е страдащият да не възприема опасността като такава и да надценява личните си способности. Ето защо тези хора често попадат в ситуации като безразсъдно шофиране, разправии с непознати, рисково сексуално поведение или суицидни наклонности и действия.

4. Харчат пари за ненужни неща

Неконтролираното харчене е едно от най-често срещаните поведения сред биполярните пациенти.

Близките им могат да забележат, че си купуват твърде много ненужни неща за кратък период от време. Дълговете, заемите и проблемите с управлението на парите също са често срещани.

5. Те са раздразнителни и дори агресивни

Свързването с някого в такова състояние е много трудно. Чувството на раздразнителност често води до агресивно поведение.

Тези хора са склонни да тълкуват погрешно намеренията на другите и бързо си правят заключения, тъй като изграждат параноични интерпретации.

6. Внезапни промени в настроението

Както показва името му, при биполярно разстройство пациентът изпитва внезапни промени от един полюс на друг в настроението си.

Те преминават от еуфория към раздразнителност, понякога в тъга, безнадеждност и апатия. Разковничето, освен емоциите, е, че преминаваш от едно състояние в друго скорострелно.

7. Прием на субстанции

Употребата на наркотици е широко разпространен проблем сред хората с психични проблеми. Не е известно дали това е причина или следствие от патологията, но във всеки случай е съпътстващо действие, на което трябва да се обърне внимание.

Сред рисковите поведения употребата на вещества е доста често срещано.

8. Имат проблеми със спазването на закона

Сблъсъците с органите на реда са ситуации, които повечето страдащи от биполярно разстройство са преживявали.

9. Екстравагантен и неподходящ външен вид

Начинът на обличане при тези хора е много впечатляващ, понякога граничещ с неподходящ и екстравагантен, в зависимост от контекста. Тези хора се обличат по този начин с цел привличане на внимание. Това може да се случва чрез провокативни комбинации.

10. Те надценяват способностите си

Усещането за всемогъщество или способността да се изправят срещу всичко е нещо, което се наблюдава редовно. При биполярен човек това не е характеристика, която се оценява положително, тъй като представлява опасност.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 много лоша и

    2 5 Отговор
    много рядка болест . мисля че се отключва след дълга употреба на екстази , кокаин и други наркотици . селена гомез има , а и много инстаграм звезди . хахахаха В бг не познавам някой да има . В криминалните хроники , насилник е с такова , лекували го . Здрава ли да е нацията . войни , инфлация, крякане , а живота си минава бе .

    Коментиран от #4, #11

  • 2 Орел

    9 1 Отговор
    То като се огледа човек, всички около нас и ние също, ще да са биполярни.

    Коментиран от #3

  • 3 Сила

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Орел":

    Гешев най вече...... лудото Ванче
  • 4 Сила

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "много лоша и":

    Напротив, в БГ то си е направо ЕПИДЕМИЯ....... гледай по внимателно наоколо

    Коментиран от #13

  • 5 Особенно едни

    6 0 Отговор
    Особенно bTV не са се синхронизирали вербално с невербално.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 прекалено късо

    3 1 Отговор
    далеч не си запознат с това състояние, не се излагай - особено с това "мисля че" - образовай се преди да пишеш
  • 10 Поведенческа психология

    5 0 Отговор
    Ежедневието на повечето хора, от понеделник до петък - "биполярно разстройство", а през уикенда - битов алкохолизъм или хиперактивност. Здравните съвети и диагнози по интернет са подобни на фалшивите новини и реклами, понякога са забавни, но бързо стават досадни.
  • 11 Роза

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "много лоша и":

    Това заболяване най-често е наследствено и се отключва след някакво тежко преживяване.Такива хора понякога могат да бъдат с високо образование и талантливи,но поведението им е особено-на цикли-редуват се периоди на подем с периоди на депресия.Имала съм познати хора с биполярно разстройство,които вече са покойници.Смъртта ги избави от мъките!Заболяването деветдесет процента е нелечимо,за съжаление!
  • 12 Мария и Габриел

    0 1 Отговор
    Каква е разликата между биполярно разстройство и социопат? Симптомите са приблизително едни и същи но може да имаш и двете заболявания на веднъж.
  • 13 Сташно е

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сила":

    И аз почвам да се замислям за себе си .
  • 14 Симптомите

    1 0 Отговор
    напълно съвпадат с един зелен потник в киевския бункер.