Last news in Fakti

30 Декември, 2023 09:15 1 233 11

Доц. Филип Абединов: Анестезиолозите у нас са изчезващ вид

  • анестезиология-
  • доцент филип абединов

На младите е необходима сериозна мотивация, за да останат тук, заявява анестезиологът от УМБАЛ "Света Екатерина"

"Няма много желаещи да се развиват в тази специалност".

Това заяви пред news.bg анестезиологът от УМБАЛ "Света Екатерина" доц. Филип Абединов.

"Професията изисква изключително огромна отговорност, заплащането е ниско. Добре подготвените хора имат възможността поради свободното движение на хора в света, да се реализират на други места, където и заплащането е доста по-добре", допълни Абединов.

Тези, които я избират, отиват на други места, където има повече средства. За него младите лекари трябва да получават по-високи заплати, отколкото в момента, за да се съсредоточат върху развитието си, а не да мислят за битови проблеми.

Като преподавател той отчита проблем с кадрите в медицината от поколения.

"По принцип тази специалност е като динозаврите - изчезващ вид, казва той за анестезиологията. За да останат младите хора тук, те трябва да имат сериозна мотивация, за да е материалното по-малко съществено за тях", смята доц. Абединов.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аре бе

    3 7 Отговор
    Дрог дилър се жали...
  • 2 койчо от койнаре

    8 0 Отговор
    "По принцип тази специалност е като динозаврите - изчезващ вид, казва той за анестезиологията."


    По принцип , българите стават -изчезващ вид Но то в Република София не се вижда и усеща .
  • 3 Камбанарийки

    4 0 Отговор
    Всички проблеми идват и си отиват с парите. Ако населението е обсебено от тях, не съществува сила, която да изгради система, противопоставяща им се. А за да се запази "видовото разнообразие" това е задължително.
  • 4 УПОЕН

    7 2 Отговор
    Те българите са изчезващ вид. Само с плеймейтки (демек урви), наркодилъри и мутри държава не се прави. Трябва и да се учи и работи, ама това не са евроатлантически ценности.

    Коментиран от #7, #9

  • 5 Мартина

    5 7 Отговор
    Заплащането им било ниско - точно упойкаджиите не падат под 10000лв месечно. Нямали кандидати - младите лекари работят по 2-3 в една линейка, за 1 място за специализация идват средно 300 кандидати и разбира се печели сина/племенника на професорчето. Да налива държавата пари на тези е като пълнене на спукана делва - колкото повече наливаш, толкова повече дупката се разширява и парите изтичат в крадливите им джобове.
  • 6 хмм

    0 2 Отговор
    Държавата може да си обучи специалисти, срещу задължението да работят у нас за определено време.
  • 7 мдаа

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "УПОЕН":

    Упойката ти е в повече. Това са ценностите на загниващия комунизъм, който отказва да умре.
  • 8 Тик так

    3 0 Отговор
    Както и всички добри лекари.Всичко се превърна в шарлатанин и милионер.
  • 9 Чалга бнт

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "УПОЕН":

    Евроатлантически ценности са именно доброто образование и личностното развитие. Схемите, бандитизма и излагането на сергия са ориенталски практики. За справка - любимата ти Россия, профил
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ...

    1 1 Отговор
    Не само млади, за всички лекари биха и следва да им се увеличават заплатите. Става ми тъжно, когато мина покрай младото лекарче в каква мизерия живее. А е завършил езиковата с отличен, и е бил ефин от най добрите в езиковата и веднага бе приет в Стара Загора хуманна медицина. Не е от беден род, а дядо му бе известен художник, а другия в системата(покойници) мизерията.. Дано не духне към запада. Рядко възпитан младеж. Хубавите хора са заточени в България и живеят в мизерия, ние обикновените винаги даваме от благодарност. Асен да се размисли, а не на учителите..