Last news in Fakti

5 Януари, 2024 11:11 1 074 3

29-годишна с трансплантиран черен дроб стана майка

  • майка-
  • трансплантация-
  • черен дроб

В навечерието на Рождество Христово майката и бебето са изписани от „Майчин дом”

29-годишна с трансплантиран черен дроб стана майка - 1
Снимка: Болница "Майчин дом"

Жена на 29 г., на която във Военномедицинската академия (ВМА) преди две години е трансплантиран черен дроб, стана майка, съобщиха от ВМА, цитирани от БТА.

Чернодробната трансплантация е извършена, тъй като П.Й. е страдала от първичен склерозиращ холангит в крайна фаза – възпалително автоимунно чернодробно заболяване. Диагнозата е поставена, когато жената е била на 13-годишна възраст. През 2019 г. П.Й. изпада в чернодробна кома и е приета в реанимацията на ВМА. През 2021 г. е направена чернодробната трансплантация.

„В листата на чакащите имаше и едно бебе от болница „Лозенец”, казва проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА, цитиран в съобщението. Поради тази причина се решава да се направи сплит трансплантация, при която лекарите разделят дарения орган на две части. „Операцията, която във ВМА правехме за първи път, мина успешно, а пациентката се възстанови бързо“, допълва проф. Владов. Две седмици след интервенцията пациентката е изписана, а следващата ѝ среща с проф. Владов е в края на 2023 г., когато се отбелязва Европейският ден на донорството. Младата жена и семейството ѝ идват във ВМА, за да изкажат своята почит към близките на донорите и за да зарадват медиците с новината, че ще става майка.

Бременността на жената е проследена в болница „Майчин дом“, съобщиха от лечебното заведение. Бебето Рая се ражда по естествен път на 11 ноември - 40 дни по-рано, а за него се грижат неонатолозите в болницата. „Бременността при пациентки с трансплантирани органи винаги е огромно предизвикателство за акушер-гинеколога, защото тези жени подлежат на терапия с имуносупресори цял живот“, казва проф. Иван Костов от „Майчин дом“, който проследява бременността на жената. По думите му предизвикателството е огромно, тъй като има риск от поява на прееклампсия и ХЕЛП синдром - животозастрашаващо усложнение, където основно участие има черният дроб.

В навечерието на Рождество Христово майката и бебето са изписани от „Майчин дом”.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рая

    3 0 Отговор
    Честито! Да са живи, здрави и много щастливи мама,бебе и татко...
  • 2 Тошко

    0 3 Отговор
    Ама тя е сиганка.
    Хайде да почнете и българките да ги лекувате, а?
  • 3 Това е хубаво

    1 0 Отговор
    И дано автоимунните заболяване да не се развие отново и жената да си отгледа детето.