Last news in Fakti

7 Януари, 2024 13:39 2 527 0

Диета при гастрит - какво трябва и не трябва да ядем

  • гастрит-
  • диета-
  • хранене-
  • здраве

При гастрит се изпитват киселини, болки в корема, гадене и повръщане

Диета при гастрит - какво трябва и не трябва да ядем - 1
Снимка: Shutterstock

При гастрита има възпаление на стомашната лигавица. Той може да бъде остър или хроничен. Причини за разлитието на остър гастрит са: ежедневен прием на голямо количество алкохол, прием на лекарства или стрес, а причинител на хроничния гастрит е бактерията Helicobacter pylori.

При гастрит се изпитват киселини, болки в корема, гадене и повръщане. Диагнозата се поставя от лекар и той предписва лекарства, но симптомите му можем да облекчим и вкъщи като спазваме определен хранителен режим.

1. При гастрит трябва да се избягват храни, които дразнят стомашната лигавица и натоварват стомаха. Такива са: храните с високо съдържание на глутен, киселите, сладките, консервираните храни. Трябва да се избягват киселите плодове и зеленчуци като домати и цитруси, както и тези, които добавят по-силен аромат на ястията ни в сурово състояние, като лук и люти чушки.

2. Препоръчват се плодове и зеленчуци с ниска киселинност като горски плодове, пъпеш, тиква, ябълки и моркови. Бананите стимулират произвеждането на слуз и това предпазва от стомашната киселина.

3. Към групата се добавят меките и съдържащите фибри храни, които са важни за по-доброто храносмилане на храната: пълнозърнест хляб, тестени изделия, кафяв ориз, овес, киноа, ечемик, овесена каша и др.

4. Чесънът е люта храна, но въпреки това той се бори със симптомите на гастрит. Повече от 50% от населението е носител на бактерията Helicobacter pylori. При проучване се намира, че екстрактът от чесън убива тези бактерии.

5. Препоръчва се пиенето на чай от мента, джинджифил, куркума и най-вече зелен чай с мед от манука. Пиенето на топла вода/чай може да успокои стомаха и да улесни храносмилането на храната. Направено е изследване, в което хората са приемали само веднъж седмично зелен чай с мед от манука. Симптомите при гастрит се повлияват, но освен това меда от манука има антибактериални качества и се бори с бактерията H. pylori.

6. Препоръчително е да се приемат пробиотици, понеже те съдържат положителни бактерии, които спират разпространението на H.pylori и заздравяват червата, освен това подобряват храносмилането. Пробиотиците се срещат под формата на добавки, но можем да си ги набавяме и с ферментирали храни като: кисело мляко, кисело зеле, комбуча, кефир и кимчи.

7. От групата на протеините най-препоръчителни за консумация са яйцата. Те могат да бъдат варени или бъркани, освен тях е желателно да хапваме задушена или печена риба и птиче месо без кожа. Добър вариант е и пилешката супа, но трябва да се избягват по-силните подправки като черен пипер, сол, къри, чили и др., пише puls.bg.

8. Няма как в менюто да не присъства и десертът, въпреки че повечето имат високо съдържание на захари и мазнини (шоколад, торта, пудинг сладолед и др). Алтернатива е хапването на ябълкови сладкиши, обезмаслена рикота, пресни горски плодове, ябълково пюре и др.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА