Last news in Fakti

16 Януари, 2024 23:33 2 067 4

Защо лукът е толкова полезен

  • здраве-
  • храна-
  • лук-
  • имунна система-
  • болести-
  • лош дъх

Той намалява риска от редица заболявания, помага при възпаления, подсилва имунната система

Защо лукът е толкова полезен - 1
Снимка: Shutterstock

Лукът е много нискокалоричен, защото съдържа 90 процента вода. Богат е на витамин В и C, калий и магнезий. Той съдържа и вторични растителни вещества като синапено масло и кверцетин.

"Лукът всъщност разполага с всички тези полезни вещества, за да се защитава", обяснява професор Андреас Михалсен. Така например, когато го режем, той ни кара да плачем, произвеждайки специален ензим. "Тези защитни вещества - в случая става дума за алицин, са много здравословни. Лукът съдържа стотици такива", обяснява експертът.

Лукът - дар от природата за медицината

Лукът играе важна роля в природното лечение - именно благодарение на многото си ценни съставки. Както лукът защитава себе си от трудностите на оцеляването в природата, така и неговите съставки защитават нас - хората, обяснява професор Михалсен. "Наличието на тези полезни съставки може лесно да се забележи - по-полезният лук се познава по цвета му. Например червеният и дори лилавият лук е по-полезен от жълтия. Той също не е лош, но червеният е по-добър. Също така по-малките глави лук са по-полезни от по-големите", обяснява ученият.

Лечебното растение е дар от природата за медицината. То има превантивен и поддържащ ефект върху имунната система, може да намали риска от сърдечни заболявания, контролира нивата на кръвната захар, полезно е за костите и храносмилането и има антибактериално действие.

Лукът помага за превенция на най-различни болести

Според епидемиологични проучвания лукът дори намалява риска от някои видове рак. Полезните му свойства не се изчерпват само дотук. "Същото се отнася и за възпалителните заболявания като ревматизма. И в това отношение той не е средство, което действа веднага, ако вече имате заболяване, а е по-скоро превантивно средство", обяснява професор Михалсен.

Препоръчително е да ядете около 100 грама лук на ден - като превенция срещу заболявания. Той подпомага имунната система, а това е записано още в античните готварски рецепти. И днес, както и тогава, е доказано, че лукът помага при възпаления.

Дори ако имате възпаление на ухото, пак може да прибегнете към помощта на лука. Например като си направите малка торбичка с лук, която да сложите върху ухото - пълните чорап или някакъв друг плат с нарязан лук, загрявате го бързо (например в микровълнова фурна) и го слагате върху възпаленото ухо.

Полезен за здравето и е сокът от лук - изпробван лек за кашлица. Смесвате равни части накълцан лук със захар или мед, слагате го в хладилника за една нощ и на другата сутрин го прецеждате. Няколко лъжици дневно лекуват безотказно кашлицата.

Има решение и за лошия дъх

Ако прекалявате с лука обаче може да има и някои безвредни, но не много приятни странични ефекти - като образуването на газове например. За да се спасите от това, може да добавите към менюто си и по малко мащерка, джинджифил или кимион.

Лукът има много положителни страни. За някои обаче дори само лошият дъх може напълно да ги откаже от консумирането на лук. Ако за вас това е притеснително - дъвчете по едно листо мента след ядене и се наслаждавайте на полезните за здравето свойства на природното лекарство лук.

Автор: Сибиле Зайц


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Артилерист

    4 0 Отговор
    Това е известно още от времето на Сократ. Когато го мобилизирали да се бие срещу "сганта на Ксеркса", той се натъпкал до гуша с лук, защото така боговете щели да го закрилят. Какво е станало по-нататък и за неговата успешна "крещяща" тактика, аз вече ви писах...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ай стига бе

    3 4 Отговор
    Ай...стига бе! Ако поне и половината от това което сте написали за лука беше вярно то болниците щяха да са празни, а аптеките с работа на половин работен ден. Като хванете някоя билка или храна и я изкарвате лекарство за всичко. То не беше чия, амарант, годжи-бери, гроздови семки, киви и т.н. Спрете се бе! За едните жълти стотинки от хонорар за статията лъжете като ци......
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.