Last news in Fakti

25 Януари, 2024 06:33 1 324 7

Нови три области са в грипна епидемия от днес

  • грипна епидемия-
  • здравеопазване-
  • мерки

Това са Варна, Бургас и София-област

Нови три области са в грипна епидемия от днес - 1
Снимка: БНР
Варна, Бургас и София-област влизат в грипна епидемия от днес, предаде dariknews.bg.

В Бургас тя ще е в сила до края на месеца, а в София-област до 1 февруари включително.

Смолян пък удължи въведените противоепидемични мерки. Там епидемията трябваше да бъде в сила от 18 до 24 януари включително, но заради високите нива на заболеваемост, периодът се удължава до края на настоящи месец.

Вчера стана ясно, че област Пазарджик също обявява грипна епидемия. Временните противоепидемични мерки влизат в сила от петък – 26 януари и ще са в сила до 2 февруари, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Така общият брой на областите, въвели временни мерки срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) става общо осем. Припомняме, че епидемия е в сила за област Плевен, Габрово и Пловдив.

При обявена грипна епидемия се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провежда се стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

В зависимост от развитието на грипната епидемия в дадена област, временните противоепидемични мерки могат да бъдат допълвани, а периода на тяхното действие – удължаван.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пловдив

    3 3 Отговор
    В Пловдив искаме да пуснете децата в грипна ваканция. Една камара деца са в инфекциозна на системи. Ваканцията е превенция, защо всички трябва да се разболеят и тогава да се даде ваканция.

    Коментиран от #3

  • 2 Боцко

    4 1 Отговор
    Защото всички трябва да ги набоцкат.
  • 3 Като

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пловдив":

    пуснат децата във ваканция епидемията ще се разрастне.
    Учениците ще тръгнат по молове и магазини, семейно с деца по хранителни вериги и ресторанти, кафенета и паркове, както беше до сега и заболяванията сред граждани ще се увеличат.

    Коментиран от #6

  • 4 Студопор

    3 0 Отговор
    Нали всички се надпреварвахте да се ваксинирате? Какво стана? Ваксина за това, ваксина за онова, пък сега пак - грипна епидемия.
    Чудна работа!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.