Last news in Fakti

4 Февруари, 2024 19:03 1 214 10

За първи път: По-малко пари за здраве във Варна

  • здравеопазване-
  • варна-
  • общински съвет

За тревожния факт алармира д-р Лидия Маринова, общински съветник от ГЕРБ

През последните дванадесет години здравеопазването и социалните политики са били винаги сред приоритетите във всеки годишен бюджет на Община Варна. Всяка година средствата, заложени в тези две функции са били увеличавани. За първи път в предвидения за 2024 година бюджет имаме намаление. Намалени са средствата за помощи за граждани, нуждаещи се от подкрепа поради здравословни проблеми. За 2023 година са заделени 225 700 лева, а за 2024 -188 337.

Това заяви д-р Лидия Маринова, общински съветник от ГЕРБ и член на ПК "Здравеопазване" и "Социални дейности", цитирана от ФОКУС, съобщи ГЕРБ-Варна.

"Вярно е, че за миналата година не са изразходвани всичките средства, тъй като бюджетът на Община Варна беше рекордно закъснял и приет едва през септември. Така подадените през последните четири месеца молби ще се прибавят към молбите на желаещите през 20 24 година и заложените средства ще се окажат крайно недостатъчни. Броят на болните, нуждаещи се хора, социално слаби се увеличава с всяка година. Ще предложа увеличение на средствата с 40 000 лева, за да можем да подпомогнем, макар и с малки суми повече хора със здравословни проблеми", коментира още общинският съветник.

Според Маринова аналогична е и ситуацията с помощите за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. От стартирането на ин витро програмата през 2014 година са се родили 207 деца ,като само за 2023 г. те са 43.

"Община Варна винаги е била сочена за пример с ангажираността си по този сериозен демографски проблем. Сумата за 2024 година е намалена със 125 000 лева. Ще предложа увеличение на средствата с поне 50 000 лева".

От думите и разбираме, че са отрязани 11 профилактични програми, по които Община Варна е работила от години с оглед ранно откриване на социално значими заболявания при деца и възрастни. През 2023 година с тях били обхванати 5339 лица, а през 2024 от тази възможност ще се възползват наполовина - само 2646 от нуждаещи се, казва още тя.

Предвидени ли са средства за ремонт на втория етаж на ДКЦ 2,,Иван Рилски",в кв. ,,Аспарухово"? Според последните предписания на РЗИ Варна, ако този ремонт не бъде факт до м. юни, предстои затваряне на това стратегическо за района лечебното заведение.

Според д-р Маринова В ПК ,"Социални дейности и жилищна политика" бюджетът за 2024г. е намален с 6 милиона лева.

"Въпреки че стандартите за заплащане на потребител в социалните услуги при държавно делегираните дейности е завишен със средно 10%.Не е предвидено увеличение на стандарта за заплащане за един потребител в социалните услуги с общинско финансиране".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тц тц тц

    5 3 Отговор
    Искат да фалират държавните болници според плана Ран-Ът.После на шамани ли ще го караме като откачалките в Давос,на които им танцуваше някаква с боядисано с кръв лице?
  • 2 Иван

    7 6 Отговор
    Ами нормално когато намаляват хората се намалява и парата
  • 3 Убиха

    9 2 Отговор
    Малките градове. Сега вече е ред на големите градове
  • 4 Тома

    9 4 Отговор
    Значи по малко пари за крадене като тези от болница лозенец
  • 5 Ще рече

    5 3 Отговор
    По малко пари за търговията със здраве. Шефовете на болници да заменят джипарите с рикши:)
  • 6 Бялата мафия риве

    5 3 Отговор
    Няма да имат пари за нови покупки на хотели по гръцко
  • 7 Многоупотребявана парастия

    1 3 Отговор
    Искам безплатно инвитро, кофата ми е суха от полови болести
  • 8 Цветан Мушев

    6 2 Отговор
    На Повечето медици в България трябва да им дават средна заплата а при излекуван напълно от тях пациент с подпис съгласие декларация потвърждение от пациента че това е вярно тогава да им се плащат надбавки на брой за излекуван пациент. Щото нещо много болни много инвалиди много смъртност в България.
  • 9 Болен Здрав Носи

    3 1 Отговор
    Законотворците в Българския Парламент Народно събрание са за бой с камъни Имунитетите.С голям зор протести митинги въвеждат малко закони в полза на болшенството на нацията. Сега има ново двайсет относно ТЕЛК НЕЛК МИН.НА ЗДРАВЕОПАЗВАНВ УШ. За да заверят ТЕЛК решение сега само за един печат се чака 45ена. До скоро беше 14дена. И ако ако болния получил ТЕЛК решението си реши да го обжалва пред НЕЛК НОИ плаща пенсиика 270лв. Понеже болния се жалвал пред НЕЛК и така няколко месеца болния ако оцелее разбира се с тия пари пенсиика и когато вече НЕЛК РЕШЕНИЕ или ТЕЛК решение влезе в сила чак тогава вече НОИ щели да изплащат пълна.пенсиика. Това го знаят медиците и д-р.но не иницииират за законови промени и нови . Постоянно нещо им куца и за това страдат доста хора от населението в България.
  • 10 НОЩен Мутафчийски

    2 1 Отговор
    Ставате смешни с тия хиляди. Милиони трябваше да са. Ама като се нямате с баце никой не ви е крив.