Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 16:32 2 564 11

Колко чаши чай трябва да пиете ежедневно, за да забавите стареенето?

  • чаша чай-
  • чай-
  • зелен чай-
  • черен чай-
  • стареене-
  • забавяне на стареенето-
  • дълголетие-
  • продължителност на живота

Проучване показва колко чаши зелен или черен чай трябва да пиете на ден, за да си осигурите дълъг живот

Колко чаши чай трябва да пиете ежедневно, за да забавите стареенето? - 1
Снимка: Shutterstock

Ако сте страстен любител на чая, тази статия е за вас. Знаете ли, че навикът ви да пиете чай може да допринесе за дълголетие? Съвсем ново изследване, публикувано в The Lancet Regional Health — Western Pacific, разкрива колко чаши чай трябва да пиете дневно, за да забавите стареенето.

Биологичната ви възраст е по същество възрастта на вашите клетки. Тя дава точна представа за това колко сте здрави и колко добре функционира организмът ви. Тя може да определи дали процесът на стареене на тялото ви се е ускорил или забавил в сравнение с хронологичната ви възраст (колко дълго сте живели досега). Освен това биологичната възраст може да бъде променена въз основа на определени промени в начина на живот, които правите, за да ви помогне да избегнете свързаните с възрастта заболявания, заедно с удължаване на продължителността на вашето здраве.

Ето къде идва мястото на това проучване. Пиенето на чай може да се окаже интервенцията в начина на живот, от която се нуждаете, за да живеете по-дълго.

Проучването обхваща 7 931 участници на възраст между 30 и 79 години от Китайското многоетническо кохортно проучване, заедно с 5 998 участници на възраст между 37 и 73 години от Биобанката на Обединеното кралство (UKB). От самото начало на участниците бяха зададени въпроси, свързани с чая, като например колко често пият чай и колко чаши изпиват.

Ускорението на биологичната възраст беше измерено чрез метода на Клемера Дюбал (KDM) - математически алгоритъм, куриран за точно определяне на биологична възраст. Той прави това чрез оценка на набор от биомаркери в организма, които са свързани със стареенето.

Според изследването около три чаши чай (или 6 до 8 г чаени листа) дневно биха могли да осигурят най-съществени ползи за забавяне на биологичното стареене. Важно е да се отбележи, че изследователите са определили една чаша чай като 200 ml, така че консумацията на три от техните "чаши" се равнява на приблизително на две чаени чаши по европейски или американски стандарт. Изследването проследява употребата на черен и зелен чай, а не на билкови чайове.

Въпреки че проучването не се задълбочава в причините, поради които чаят има свойства против стареене, изследователите предполагат, че отговорът може да е в различни биоактивни вещества в чая, като EGCG (полифенол от зеления чай). Според допълнителни изследвания полифеноли като EGCG са свързани с дълголетието.

И при отдадените на пиенето на чай и при непиещите, които са преминали към пиене на чай, се наблюдава намаляване на ускорението на биологичната възраст в сравнение с тези, които не обичат чай. Пиещите чай също така по-рядко страдали от тревожни и депресивни симптоми, както и от безсъние. Освен това при пиещите чай, които са спрели чая в някакъв момент, се наблюдава по-голямо увеличение на ускорението на биологичната възраст.

Ако пиете алкохол, е най-препоръчително да намалите количеството му, за да се възползвате напълно от ползите на чая против стареене. Според проучването, ползите от чая са по-видими при тези, които не консумират алкохол, в сравнение с тези, които пият редовно. Това е особено вярно за лицата, които са започнали да пият редовно чай отскоро.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо от панелката

    10 1 Отговор
    Aко пиете по 49 чаши чай дневно ще си удължите живота с три седмици

    Коментиран от #2

  • 2 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо от панелката":

    Докато ако консумирате 50 - 58 чаши чай дневно ще го удължите с близо месец! Или пък - не!
  • 3 Гост

    2 1 Отговор
    Ами ако не харесваме чай какво да пиеме . Консерванти или нещо друго.

    Коментиран от #7

  • 4 Румен

    4 0 Отговор
    Приблизително с една бутилка коняк на ден
  • 5 Да, така е

    5 3 Отговор
    С чай ще забавите стареенето, когато охлюв скочи и поп заплаче на погребение, а също така, когато цъфнат налъмите, гугутка пръдне и Боко Тиквата върне откраднатото.
  • 6 Драго Чая

    1 0 Отговор
    Аз пия по 10 ракии дневно по 100 грама и ще умра на 100 години от..............й!
  • 7 пийте

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    говняк

    Коментиран от #10

  • 8 д р Вирхов

    1 0 Отговор
    Тази статия не е компетентна,тя е вредна.Чаят съдържа голямо количество кофеин,който е злокачествен коронародилататор! Ако искате насила инфаркт пийте чай със литри!!!
  • 9 Я по- сериозно!

    2 0 Отговор
    С колко ракии на ден се забавя стареенето? Аз се спирам на 3х100, но не съм сигурен в дозата.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.