Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 11:57 1 225 2

Нужни ли са ни наистина хранителните добавки?

  • хранителни добавки-
  • добавки-
  • храна-
  • здравословно хранене-
  • полезно-
  • витамини-
  • минерали

Ефективни ли са хранителните добавки и как да изберем най-подходящите за нас?

Нужни ли са ни наистина хранителните добавки? - 1
Снимка: Shutterstock

Здравето е най-важното нещо, знаем го добре и полагаме големия усилия, за да го пазим и засилим. Ключът към доброто здраве и самочувствие е в здравословното и балансирано хранене. Тялото се нуждае от много витамини и минерали, за да функционира правилно. Ако има липса на някое от хранителните вещества, организмът не функционира правилно. Рано или късно започваме да го забелязваме и да го усещаме.

Но когато не можем да си набавим всичко необходимо чрез храната, ето тук идва ролята на хранителните добавки. Те са богати на хранителни вещества, но не забравяйте, че не заместват пълноценното меню. Тук ще разберем повече за тях, каква е ролята им и как да изберем и да се сдобием с най-качествените хранителни добавки, витамини и минерали.

Какво представляват хранителните добавки?

Хранителните добавки са продукти, използвани за допълване на здравословното и разнообразно меню. Те съдържат много витамини и минерали, които допринасят за правилното функциониране на организма. Например, витамини A, B, C, D, E и съставки като желязо, калций, магнезий, силиций, цинк, пише Флагман.

Защо трябва да приемате висококачествени хранителни добавки?

За да даде добавката очакваните резултати, тя трябва да е с отлично качество. Най-добрият вариант е да съдържа само естествени вещества.

Добрите хранителни добавки оказват благоприятен ефект върху тялото и помагат за поддържане на здравето. Те добавят сила и подобряват работата на сърдечно-съдовата, нервната и опорно-двигателния апарат. До известна степен предотвратяват и появата на болести като остеопороза, артрит и други.

Заслужава да се отбележи, че хранителните добавки също така подпомагат функционирането на имунната система. Затова приемът е особено важен през есента и зимата. Така със сигурност ще избегнете много инфекции и вируси. Избират ги както спортисти, така и хора, водещи заседнал начин на живот. Разбира се, хранителните добавки оказват и благоприятен ефект върху кожата, косата и ноктите.

Действат ли наистина хранителните добавки?

Повечето хора вероятно си задават този въпрос. Хранителните добавки са ефективни, но само ако са правилно избрани. На първо място, трябва да обърнете внимание на текущите нужди на тялото.

Хранителната добавка с добър състав е най-доброто допълнение към ежедневното меню. Тя обаче по никакъв начин не замества питателната диета. Важно е да се храните правилно и да сте физически активни. В такава ситуация хранителната добавка ще бъде най-добрата подкрепа за тялото и нейната ефективност ще е безспорен факт.

Безопасни ли са хранителните добавки за здравето?

Няма съмнение, че витамините и минералите са от съществено значение за правилното функциониране на организма. Тези съединения участват в почти всички жизнени процеси, регулират функционирането на органите и са градивен компонент на мускулите и костите. От това следва, че трябва да осигурите на тялото необходимите хранителни вещества. Съществена част от този процес се случва по време на хранене.

За да поддържате добро здраве, избирайте непреработени, здравословни храни. Говорим предимно за зърнени продукти, зеленчуци, плодове и риба. Този вид храна определено ще ви осигури много ценни хранителни вещества. Но през есента и зимата често нямаме достъп до пресни плодове и зеленчуци. В този случай липсата на разнообразна диета може да причини дефицит на важни елементи и витамини в организма. И хранителните добавки идват на помощ.

Предимството им е, че обикновено една таблетка на ден е достатъчна. Качествените вещества като цяло са безопасни за здравето. Но не трябва да превишавате препоръчителната доза - излишъкът от някой от елементите може да не помогне, а да навреди.

Ето защо преди това е добре да се консултирате с лекар или фармацевт, особено, ако приемате други лекарства.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПоКУРко

    9 0 Отговор
    Лекарите изписват хранителни добавки само в Краен случай! Нямат сметка от тях! Твърде ниски са комисионните там! Виж при лекарствата е друга работа! За това отидеш ли на лекар винаги си тръгваш с една торба лекарства! Фарма фирмите са повече от щедри към дилърите си!
  • 2 Боро

    5 0 Отговор
    Дядо ми ползваше само 2 хранителни добавки - ракия и вино и живя 101 години.