Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 13:29 834 4

Кои храни трябва да избягват бременните жени?

  • бременна-
  • бременност-
  • храна-
  • здравословно хранене-
  • бебе-
  • преработени храни

Ултрапреработените храни трябва да бъдат категорично забранени за бременните жени, твърдят изследователи

Кои храни трябва да избягват бременните жени? - 1
Снимка: Shutterstock

Ако сте бременна, може би трябва да се замислите добре, преди да си направите хамбургер или да посегнете към сладкиш от магазина, твърди проучване публикувано миналия месец в списание Environmental International.

Докладът е насочен не към храната — не към пържените картофи, бургерите или дори шейковете и тортите, а към това, което докосва храната, преди да я изядете.

Проучванията показват, че фталатите, клас химикали, свързани с пластмасите, могат да попаднат в храната от опаковките и дори от гумените или силиконови ръкавици, носени от работещите с храни. След като бъдат консумирани по време на бременност, химикалите могат да попаднат в кръвния поток, през плацентата и след това в кръвния поток на плода.

Химикалът може да предизвика оксидативен стрес и възпаление в плода, отбелязват изследователите. Предишни публикации сочат, че излагането на фталати по време на бременност може да увеличи риска от ниско тегло при раждане, предсрочно раждане и психични разстройства при децата като аутизъм, дефицит на вниманието и хиперактивност.

Това е първото проучване при бременни жени което показва, че диетите с по-високо съдържание на ултрапреработени храни са свързани с по-голямо излагане на фталати, пишат авторите.

"Когато майките са изложени на въздействието на този химикал, той може да премине през плацентата и да попадне в кръвообращението на плода," каза старшият автор д-р Шила Сатянараяна, педиатър от UW Medicine и изследовател в Seattle Children's Research Institute.

В този анализ са включени данни от изследователската кохорта Conditions Affecting Neurocognitive Development and Learning in Early Childhood (CANDLE), която включва 1031 бременни жени в Мемфис, щата Тенеси, които са били включени в периода 2006-2011 г. Нивата на фталатите са измерени в проби от урина, събрани от по време на втория триместър на бременността.

Изследователите установили, че ултрапреработените храни съставляват от 10 до 60% от диетата на участничките или средно 38,6%. Всеки 10% по-висок дял на ултрапреработените храни в диетата е свързан с 13% по-висока концентрация на ди(2-етилхексил) фталат - един от най-разпространените и вредни фталати.

Непреработените храни, според изследователите, се произвеждат предимно от вещества, извлечени от храни като масла, захар и нишесте, но са толкова променени от преработката и добавянето на химикали и консерванти за подобряване на външния им вид или срока на годност, че е трудно да бъдат разпознати от първоначалната им форма, отбелязват изследователите. Сред тях са например пакетирани смеси за торти или бланширани пържени картофи, питки за хамбургери и безалкохолни напитки.

Когато става въпрос за бърза храна, основните източници на замърсяване могат да бъдат ръкавиците, носени от служителите, и оборудването или инструментите за съхранение, приготвяне, сервиране. Както замразените, така и пресните съставки биха били обект на тези източници, казва водещият автор Бренън Бейкър, постдокторант в лабораторията на Сатянараяна.

Това е първото изследване, казват изследователите, което идентифицира ултрапреработените храни като връзка между излагането на фталати и социално-икономическите проблеми, пред които са изправени майките. Уязвимостта на майките може да произтича от преживяването на финансови затруднения и от живеенето в "хранителни пустини", където по-здравословните, пресни храни са по-трудно достъпни, а транспортът до отдалечени пазари е силно ограничен и дори невъзможен.

"Тук не обвиняваме бременната," каза Бейкър. "Трябва да призовем производителите и законодателите да предложат по-здравословни опции и политики."

Според авторите е необходимо по-стабилно законодателство, за да се предотврати замърсяването на храните с фталати чрез регулиране на състава на опаковките на храните или дори на ръкавиците, които работещите с храни могат да използват.

Какво трябва да правят бременните жени сега?

Бременните жени трябва да се опитат да избягват ултрапреработените храни, доколкото могат, и да търсят плодове, зеленчуци и нетлъсто месо. Четенето на етикетите е от съществено значение тук.

"Търсете по-малък брой съставки и се уверете, че можете да разберете съставките," каза д-р Сатянараяна. Това важи дори за "здравословни храни" като баровете за закуска. Вижте дали не са подсладени с фурми или в тях има литанични мазнини и захари, каза тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 охладен заек

    1 0 Отговор
    Които могат ще избягат, бременните ядат всичко, до което се докопат.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.