Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 14:45 2 608 3

Кои са най-вредните храни за белите дробове?

  • бели дробове-
  • вредни храни-
  • здраве

Ето 10 от тях

Кои са най-вредните храни за белите дробове? - 1
Снимка: Shutterstock

За неговото здраве рядко се сещаме, а той е един от най-важните органи в човешкото тяло – белият дроб. Без него животът ни е немислим. Градската среда, стресът, излишните килограми, тютюнопушенето, пушенето на наргиле, са само част от факторите, които вредят на здравето на белия дроб. Но се оказва, че има и храни, чиято консумация в дългосрочен план може да е вредна.

Вижте 10 от тях.

1. Преработени меса. Преработените меса, като наденици, кренвирши, бекон, салами и т. н. се третират с добавки и консерванти за удължаване на срока на годност и подобряване на вкуса. За съжаление, тези добавки може да са вредни за здравето на белия дроб.

2. Растителни масла. Те се използват широко в хранително-вкусовата промишленост, но също се смятат за неполезни. Примери за такива са масло от рапица, соево масло, царевично олио, слънчогледово олио. Растителните масла съдържат нездравословни мазнини, които могат да доведат до сърдечни заболявания, възпаление, повишено производство на слуз, повишено наддаване на тегло и дори рак, сочат изследвания.

3. Захар и захарни изделия и напитки. Според учени, редовната консумация на тези храни води до образуването на слуз и може да обостри неразположенията, свързани с астмата.

4. Бургери, картофки, пържени меса. Според западно изследване, консумацията на тези бързи храни може да доведе до увеличаване на риска от астма с 18%.

5. Газирани напитки. Подобно на бързите храни, подсладените газирани напитки също са свързани с повишен риск от развитие на астма, което е подкрепено от множество проучвания.

6. Хляб. Той също води до повишаване на слузта. Според западни изследвания, консумацията на хляб е свързана с хроничен риносинузит с назални полипи (образувания в носа).

Учените са открили и връзка между консумацията на хляб и астмата. Техни проучвания установяват, че хората, които ядат хляб, са по-склонни да изпитват симптоми като хрипове, стягане в гърдите и недостиг на въздух.

7. Яйца. Яйцата са често срещана съставка в много ястия и са добър източник на протеини и други хранителни вещества. Въпреки това, за съжаление, някои изследователи смятат, че яйцата могат да причинят увеличаване на производството на слуз.

Една теория е, че яйцата не само съдържат повече хистамин, но натрупването му в организма може да провокира затрудненото дишане и синтеза на слуз. Разбира се, няма как да избягваме напълно яйцата, но е добре да внимаваме с количеството, което консумираме.

8. Царевица. Царевицата е популярен хранителен продукт в много кухни по света. Въпреки че може да изглежда безобидно, някои изследователи смятат, че царевицата може да повлияе негативно на имунната и дихателната система, сочат западни изследвания, предава az-jenata.bg.

9. Солени храни. Консумацията на храни с високо съдържание на натрий може да причини задържане на течности, което може да доведе до подуване и възпаление. Целият този допълнителен натиск върху белите дробове може да затрудни дишането.

10. Алкохолни напитки и трансмазнини. Доказано е, че алкохолът увеличава възпалението, което може да увеличи симптомите на диспнея (задух, трудно дишане) и недостиг на въздух. В допълнение, пиенето на алкохол може да отслаби имунната система, което прави по-трудно за тялото да се бори с белодробни инфекции като пневмония.

За трансмазнините е известно, че могат да повишат нивата на LDL холестерол в тялото, като същевременно намалят нивата на HDL холестерол, което може да доведе до повишен риск от сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2, както и да се отрази негативно върху здравето на белите дробове.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голем смях

    3 0 Отговор
    Почвам вече да паса ...люцерна .

    Коментиран от #2

  • 2 Баш Батка

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Голем смях":

    Ще изям елхата след нова година.
  • 3 НЯКОЙ

    7 0 Отговор
    То не остана нищо за пиене и ядене, земеделците изхвърлиха млякото и ябълките, ами сега.