Last news in Fakti

1 Март, 2024 09:54 666 2

Проф. Илко Гетов: В складовете има инсулин за три месеца. Система за електронно проследяване ще следи наличността му

  • илко гетов-
  • инсулин-
  • складове-
  • три месеца-
  • система-
  • проследяване

"Миналата година октомври месец имахме 12 сигнала за липса на инсулин. Предприехме тази заповед за забрана за износ на инсулин в чужбина и януари имахме 3 сигнала, а февруари - 2. Все пак вече има глобени фирми с по 150 000 лева за неправомерно изнасяне на инсулин от страната, въпреки въведената забрана", каза зам.-министърът на здравеопазването 

Проф. Илко Гетов: В складовете има инсулин за три месеца. Система за електронно проследяване ще следи наличността му  - 1
Снимка: БНТ

В складовете у нас има инсулин за три месеца. В аптечната мрежа и при търговците на едро има недостиг и това формира проблема в лекарствоснабдяването. Основният проблем за недостига на медикамента в аптеките са каналите за дистрибуция, обясни в "Денят започва" заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Вчера темата беше обсъдена на заседание на здравната комисия в парламента. Решено е спешно да бъде стартирана системата за електронно проследяване, за да се следи наличността на инсулин в страната. Това ще стане до септември. Предвиждат се и законови промени, които да решат проблемите в сектора. Още следващата седмица започват разговори с търговци на едро и фармацевтични фирми.

"Миналата година октомври месец имахме 12 сигнала за липса на инсулин. Предприехме тази заповед за забрана за износ на инсулин в чужбина и януари имахме 3 сигнала, а февруари - 2. Все пак вече има глобени фирми с по 150 000 лева за неправомерно изнасяне на инсулин от страната, въпреки въведената забрана", каза проф. Илко Гетов.
Проф. Гетов коментира и случая от последните дни с Амая, която трябваше да бъде транспортирана до Индия за лечение, той коментира:

"Постоянно има случаи, в които пациенти се нуждаят от придвижване до чужбина. Имаме формуляр, който се казва "Ес 2", който е за лечение в чужбина за деца и възрастни. Проблемът е, че много нуждаещи се не знаят към кого да се обърнат или закъсняват с искането за помощ", като добави, че:

"Малко по-сложни са въпросите, когато става въпрос за страни от третия свят. В Европа, например, по механизма за координация нещата могат да случат и за няколко дни",

Проф. Гетов обясни, че Министерство на здравеопазването не може да оказва контрол на фирмите, които превозват пациенти за лечение в чужбина.

"Държавата не може да контролира тези фирми, защото те оперират като търговски дружества. Те не са част системата за здравеопазване. Държавата може да осигури транспорт за нуждаещи с помощта на Министерство на отбраната и Военно-въздушните сили, когато говорим за транспорт със самолети", уточни той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Некадърник

    3 0 Отговор
    Лъжец
  • 2 е това е изкуствено

    1 0 Отговор
    създаден проблем . една система за показване на наличността е лесно нещо за търгашите . добре печелят . Лошото болнично лекуване доведе до бум на захарната болест . не пият тестостерон . замърсен е и въздуха . тази година повече ще умрат и по пътищата . Да . Кризите довеждат проблеми . Убиици на свобода , изчезнали хора , обезценяване на лева като турската лира преди въвеждане на еврото и влизането в шенген .