Last news in Fakti

1 Март, 2024 10:32 969 22

Дори и минималната употребата на марихуана е свързана с риск от инфаркт и инсулт

  • марихуана-
  • трева-
  • пушене-
  • сърдечни заболявания-
  • инфаркт-
  • инсулт

Ново проучване показва колко вреда за сърцето може да бъде употребата на марихуана дори само веднъж на месец

Дори и минималната употребата на марихуана е свързана с риск от инфаркт и инсулт - 1
Снимка: Shutterstock

Употребата на марихуана само веднъж месечно е свързана с по-висок риск от инфаркт и инсулт, според голямо проучване, публикувано в сряда от изследователи от Масачузетската болница. Рисковете нарастват рязко, колкото по-често се употребява марихуана.

Статията, която е публикувана в Journal of the American Heart Association, допълва нарастващия брой доказателства, които сочат, че марихуаната може да е вредна за сърдечносъдовата система.

Изследването

Учените анализирали данни за близо 435 000 пациенти на възраст от 18 до 74 години, за да проверят дали съществува връзка между употребата на марихуана и по-високия риск от сърдечно заболяване, инсулт или инфаркт. Данните са от проучване на поведенческите рискови фактори, събрани от 2016 до 2020 г. от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

В сравнение с хората, които никога не са употребявали марихуана, при ежедневно употребяващите канабис вероятността от инфаркт е била с 25% по-висока, а рискът от инсулт - с 42% по-висок. Хората, които са употребявали марихуана само веднъж седмично, са имали 3% по-голяма вероятност от инфаркт и 5% по-висок риск от инсулт през периода на проучването.

Проучването е сред най-мащабните, които показват връзка между употребата на марихуана и сърдечносъдовото здраве при хора, които не пушат и тютюн, казва водещият изследовател Ейбра Джефърс, специалист по данни в Масачузетската обща болница.

Близо 75% от хората в проучването съобщават, че пушенето е най-честият начин, по който приемат марихуаната. Те също така са я консумирали и в храна. В проучването не са разгледани конкретно рисковете от пушенето на марихуана.

От статията не става ясно дали марихуаната директно причинява инфаркти и инсулти или хората, които вече са изложени на риск, са по-склонни да я употребяват.

Връзката между марихуаната, тютюна и влошеното сърдечно здраве

Исторически погледнато, някои отхвърлят изследванията, разглеждащи марихуаната и сърдечните проблеми, тъй като участниците често употребяват както тютюневи изделия, така и марихуана, което затруднява определянето на това кое вещество наистина е виновно, казва Джефърс.

Робърт Пейдж, клиничен фармацевт, който специализира в областта на сърдечните заболявания във Фармацевтичния факултет на Университета на Колорадо Скагс, е обезпокоен от появяващите се връзки между консумацията на марихуана и сърцето. Пейдж е водещ автор на изчерпателно изявление относно канабиса, публикувано от Американската асоциация по сърдечни заболявания през 2020 г.

“Мисля, че започваме да виждаме същите неща, които видяхме с пушенето на цигари през ’50-те и ’60-те години на миналия век — че това е сигнал,” каза Пейдж. “Имам чувството, че повтаряме историята.”

В крайна сметка, за да се направи някакво категорично заключение, ще са необходими по-строги проучвания, каза той, които ще включват проследяване на хората в продължение на години и наблюдение на тяхната употреба на марихуана. Този тип изследвания са трудни за провеждане, тъй като марихуаната все още е вещество от списък 1 съгласно Закона за контролираните вещества.

Новото изследване установява, че рисковете от инфаркти и инсулти стават толкова по-големи, колкото повече дни в месеца хората употребяват марихуана, което се нарича “зависимост доза-отговор.”

Президентът на Американската сърдечна асоциация, д-р Джоузеф Ву, директор на Станфордския сърдечносъдов институт, направи сравнение с други често срещани вещества.

“Това е същият отговор на дозата като на някой, който пуши тютюн, или като на някой, който пие алкохол", каза той. “Колкото повече пиете, толкова повече проблеми ще имате, защото това са токсини.

В крайна сметка изследователите стигат до заключението, че хората, които наистина трябва да избягват изцяло пушенето на марихуана, са тези с вече съществуващи сърдечни заболявания, които се оценяват на 1 на 20 американци.

Това, че марихуаната е свързана със сърдечни проблеми, е много спешно послание, което американците трябва да знаят, каза Ву, тъй като според Националното проучване за употребата на наркотици и здравето 1 от 5 души над 12-годишна възраст съобщава, че е употребявал марихуана през последната година.

“Само защото нещо е легализирано, не означава, че то е безопасно”, каза той.

Пушенето е най-често срещаният начин за консумация на канабис в новия документ, въпреки че и хранителните продукти не са непременно безопасни.

“Ако ме принудите да отговоря, бих казал, че непушенето е по-добър начин за консумация", каза Бхат. “Когато пушите нещата, това ги прави по-токсични, но това не означава, че можем да кажем, че е определено безопасно да се консумира с храна.”

Лабораторни проучвания показват, че THC, психоактивната съставка в марихуаната, може да предизвика увеличаване на възпалението на кръвоносните съдове, така че яденето не е непременно безрисково, казва Ву.

“Ако пушите марихуана, тя вероятно нанася двойно по-големи щети в сравнение с употребата само на храна, в която има марихуана.“, каза Ву. “Когато я ядете, THC попада в тялото ви и може да предизвика възпаление на съдовете. Докато когато пушите, има увреждане от частиците, а след това THC се абсорбира и в тялото ви.”

Защо марихуаната е вредна?

Все още не е известно защо пушенето на марихуана влияе на сърдечносъдовата система, но има няколко възможности, казва Бхат.

Феномен, наречен оксидативен стрес, дисбаланс между свободните радикали и антиоксидантите в организма, може да причини възпаление и увреждане на кръвоносните съдове. Други причини биха могли да включват предизвикване на анормален сърдечен ритъм от марихуаната или дори активиране на тромбоцитите - клетки в организма, които могат да увеличат вероятността от съсирване на кръвта, което да доведе до инфаркт или инсулт.

Докладът установява, че сред по-младите възрастни, определени като мъже под 55 години и жени под 65 години, употребата на канабис е значително свързана с 36% по-високи комбинирани шансове за коронарна болест на сърцето, инфаркт и инсулт, независимо от това дали са използвали и традиционни тютюневи изделия.

“Виждал съм го през годините в клиничната практика много пъти, когато понякога си блъскаме главите, мислейки си: ‘Защо този човек на 20, 30 или 40 години получава инфаркт?” каза Бхат. Макар че често това може да се обясни с неща като изключително висок холестерол или употреба на кокаин, той каза, че понякога има само един общ фактор.

“Единственото нещо, което мога да открия, след като питах, и питах отново, и отново по отношение на потенциалните рискови фактори, е марихуаната", каза той. “Така че разумното нещо, което трябва да се направи, е да не се пуши марихуана, но осъзнавам, че тя е изключително популярна и това е съвет, който може да не се приеме добре от всички.”


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХЪм

    15 2 Отговор
    абсолютна лъжа
  • 2 В такъв случай

    11 0 Отговор
    Туристите в петричко да избягат да дишат дълбоко лятно време.

    Коментиран от #7

  • 3 Аха

    23 0 Отговор
    Ааа, сега разбирам защо изведнъж решиха да легализират марихуаната в толкова много страни. За да обвинят тревата за инфарктите и инсултите, причинени от ковид експерименталките.
  • 4 какво да кажем за

    5 1 Отговор
    всекидневната употреба на ракия и особенно заджурканата във винпромите на дпс-гроб
  • 5 навални така си

    5 1 Отговор
    отиде . и жена му шмърчи . зелиски се е застрашил също . ама като продават и диона взема с бегендорф и се боцкат .
  • 6 Трол

    10 0 Отговор
    Веднага трябва да се арестуват всички 15-годишни пушещи младежи и да се вкарат в лагери, където редовно да им се сервира макдоналдс и да стоят пред монитори.
  • 7 ВАНГЕЛИЯ КОМШИЙКА НА ВАНГЕЛИС..

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "В такъв случай":

    МИ ЧИ КАК МИСЛИШ
    ЧЕ„ ВСИЧКО ВИЖДАМ ВСИЧКО ЗНАМ”,КЕ
  • 8 Я вижте какъв е риска от

    2 0 Отговор
    употребата на "бояршик" и афгански xepouнв РФ!

    Коментиран от #20

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 поредните лъжи

    9 0 Отговор
    кога ще я легализирате и спрете да вкарвате хората по затворите без причина ?
    всеки трябва сам да решава за себе си какво ще пуши, какво ще ядем как ще живее.

    в Германия и в цяла Европа марихуаната за лична употреба е напълно легална!
    25 грама всеки може да носи в себе си.

    а тук за една цигара затвор...

    Коментиран от #17

  • 11 опа

    6 2 Отговор
    единственият шанс да имате нормален живот е да се зарежете всичко тук и да се преместите в Европа - Франция, Испания, Германия, Румъния, Гърция - марихуаната е позволена най малкото за лична употреба.

    и гарантирам ви, нищо няма да ви липсва след като се преместите, може би това, че вече ще имате спокоен и нормален живот като човешко същество ще ви е странно в началото
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Дефакто

    4 0 Отговор
    признават, че нищо от това не е доказано и не са никакви учени. Как установиха в този диапазон, че примерно риска е по-висок при 18-35 годишни лица, които никога не са получавали инфаркт или инсулт...
  • 14 Спароу

    3 1 Отговор
    И кавалите не са полезни , ама ги правите.
  • 15 Павел пенев

    6 1 Отговор
    Няма такова нещо, в Нидерландия пушат от години и нищо им няма, а сега узакониха марихуаната и в Германия. Скоро и у нас подготвят същото.
  • 16 Хахаха

    1 0 Отговор
    Хахахахахахаха
  • 17 Това е

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "поредните лъжи":

    Това е истината.
  • 18 психиатър

    0 0 Отговор
    откъде преведохте тая глупост!? Досега, за 36 г., не е имало такава информация по учебниците...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.