Last news in Fakti

7 Март, 2024 16:28 2 116 6

Японски учени откриха храната, чиято ежедневна консумация предпазва от затлъстяване

  • храна-
  • здравословно хранене-
  • затлъстяване-
  • ориз-
  • диета

Според учените консумацията на 150 гр. ориз на ден помага за стройната фигура

Японски учени откриха храната, чиято ежедневна консумация предпазва от затлъстяване - 1
Снимки: Shutterstock

Ежедневната консумация на само 150 грама ориз има способността да ни предпази от затлъстяване, установиха японски учени, цитирани от портала Юрикалърт.

Изследователи от колежа за хуманитарни науки в Киото анализирали хранителния режим и начина на живот на жителите на 136 страни. В тези държави, в които хората консумирали минимум по 150 грама ориз дневно, населението се оказало по-стройно. Десетократното намаляване на консумацията на този продукт пък водела от своя страна до затлъстяване и наднормено тегло, пише zdrave.to.

Изследването изтъква, че връзката на консумацията на ориз и надебеляването се запазвала дори и тогава, след като били отчетени и други фактори от здравно и социално-икономическо естество.

Учените са на мнение, че целулозата, съдържаща се в ориза, засилва чувството за ситост и предотвратява преяждането. Като достойнство на този растителен продукт се изтъква и ниското съдържание на мазнини в него и незначителното повишаване на кръвната захар след консумацията му. Изследователите все пак предупреждават, че прекомерното присъствие на ориза в хранителния режим води до метаболитен синдром и диабет.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ким Чен Ун

    5 0 Отговор
    Затова няма дебел китаец.
  • 2 ха ха ха

    5 0 Отговор
    Сумистите да не ги хранят със свинска сланина?

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Госあ

    4 0 Отговор
    Айде моля ти се…от тоя ориз качих 20 кг. Сигурно щото го мешах и с хляб или заради телешките стекове, които в Япония са много крехки но шарени или заради много яките им сладкишчета с пълнеж от крем…не знам, но най вероятно заради ориза…
  • 4 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха ха":

    Сумистите ядат по един казан варено. Сек’ви неща се слагат, четирима се наядохме с порция за един сумист в сумо ресторант.
  • 5 Циник

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха ха":

    Както кава колегата, сумистите ежедневно изяждат огромни количества калории; оттам трупат тегло. Калориите са калории; в един момент няма значение откъде идват.
  • 6 шааа

    0 0 Отговор
    "Ежедневната консумация на само 150 грама ориз има способността да ни предпази от затлъстяване..."

    Да поясня, яденето е САМО на 150 грама ориз на ден. Нищо друго. С тези 150 грама ориз след месец ще сте толкова стройни, че като тръгнете нанякъде, крачолите ви ще тръгват със секунда закъснение.