Last news in Fakti

8 Март, 2024 15:29 1 918 2

7 често пренебрегвани признака за бъбречно заболяване

  • бъбреци-
  • бъбречно заболяване-
  • признаци-
  • симптоми

За съжаление, хроничните бъбречни заболявания нямат явни симптоми, докато заболяването не прогресира значително, обяснява нефролог

7 често пренебрегвани признака за бъбречно заболяване - 1
Снимка: Shutterstock

Бъбреците са едни от най-ефективните органи в нашето тяло и играят важна роля в регулирането на нивата на много вещества в организма, отстраняването на отпадните продукти и токсините, производството на урина и дори контролирането на кръвното налягане. Разположени в задната част на корема от двете страни на тялото, бъбреците помагат за балансиране на нивата на витамини, аминокиселини, глюкоза, хормони и други жизненоважни вещества в кръвта.

Намаляването на функцията на бъбреците може да повлияе на функциите на тялото ви, но симптомите може да не са достатъчно ясни, за да се идентифицира хроничното бъбречно заболяване, пропускайки възможността състоянието да бъде диагностицирано в ранен стадий.

Чувството на по-голяма умора без причина, трудното съсредоточаване, проблемите със съня през нощта, сухата и сърбяща кожа, необходимостта от повече уриниране, пенестата урина, подпухването около очите, подутите стъпала и глезени, лошият апетит и мускулните спазми са все често срещани признаци на бъбречно заболяване, които хората могат да пропуснат.

Бъбреците изпълняват различни функции, освен да филтрират кръвта и да отделят отпадъчни материали като урея и креатинин. Те също така помагат за поддържането на здравето на костите и производството на кръв.

"Хроничните бъбречни заболявания (ХБЗ) за съжаление са прогресивно състояние. С течение на времето почти всички пациенти достигат до етап, в който се нуждаят от диализа или от бъбречна трансплантация. За съжаление, ХБЗ няма явен симптом, докато заболяването не прогресира значително. Дори и да са налице симптоми, пациентът може да не осъзнава, че те се дължат на ХБЗ. Следователно при повечето пациенти то се пропуска в ранните етапи. Но е важно да се знае, че ако се постави ранна диагноза, прогресията на ХБЗ може да бъде разгледана," казва нефрологът д-р Саши Киран А.

Според д-р Саши, това са предупредителни признаци, които могат да са сигнализират за хронично бъбречно заболяване в ранен етап. Той подчертава, че трябва да се търсят активно, за да се диагностицира заболяването рано.

1. Липса на апетит и гадене: Хората губят интерес да се хранят, а когато са принудени, може да изпитват гадене да консумират храна. За определен период от време те могат да започнат да губят тегло.

2. Подуване на краката или около очите: Краката ви могат да се подуят при продължително седене. Повечето пациенти могат да забележат това в края на деня или след няколко часа пътуване. Подуването около очите може да бъде забелязано рано сутрин.

3. Лесна уморяемост: Хората с бъбречно заболяване могат да почувстват, че нивото на енергията им е ниско и са склонни да почиват повече.

4. Нощно уриниране: Пациентите може да забележат, че са склонни да отделят урина по-често през нощта, отколкото през деня.

5. Промяна в модела на съня: Възможно е да изпитат обратното движение на деня и нощта, като се чувстват безсънни през нощта, но сънливи на сутринта.

6. Липса на концентрация: Пациентите може да изпитват затруднения да останат съсредоточени в обучението или в работата си.

7. Високо кръвно налягане: Повечето пациенти с хронично бъбречно заболяване или имат високо кръвно налягане, или развиват високо кръвно налягане в началото на лечението си.

Всеки от горепосочените симптоми не бива да се пренебрегва, тъй като ранното откриване на хроничното бъбречно заболяване може да помогне за значително намаляване на шансовете за прогресия.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.